В Германия иззеха 100 000 бутилки некачествено българско вино
Биохимичният анализ е показал наличие на вода, изкуствени оцветители, глицерин и захар основно в марките "Кадарка" и "Манастирско шушукане", обяви главният контрольор по виното в Берлин Петер Шайб. Той допълни, че проверките още не са приключили, тъй като споменатите вина се внасят в Германия в големи количества и от много вносители, а проби се взимат от всяка партида. Пред "Дневник" Шайб обясни, че в някои бутилки е имало до 50% вода, но отказа на съобщи имената на производителите, тъй като следствието още продължава. Откритите субстанции не са вредни за здравето, но не са разрешени от ЕС, изтъкна специалистът.
Само в Берлин от търговската мрежа са иззети 10 000 бутилки, а в цяла Германия - близо 100 000 бутилки, съобщи още Шайб. Те ще бъдат унищожени в специално предприятие в Бранденбург.
"Кадарка" и "Манастирско шушукане" са сред най-евтините вина на германския пазар. Полусладкото "Кадарка" е познато на източногерманците още от времето на ГДР, когато се изнасяше от България в големи количества. Сега то се продава в големите немски хранителни вериги, като цените са от 2 евро до 3 - 4 евро ("Розенталер Кадарка-Мерло Цар Борис I").
Експертите предполагат, че зад фалшивите вина стоят организирани мафиотски структури от България, посочва "Тагесшпигел". Според Петер Шайб няколко от вносителите на български вина смятат, че има "винена мафия", тъй като става дума за внос в особено големи размери.
Преди два месеца получихме сигнали за непозволени субстанции, открити в български вина и във Франция, каза пред "Дневник" г-н Мюлер от германския съюз "Вина и спиртни напитки". Според него това са партиди, които не са спрени, преди да бъдат вкарани в Германия. След като през февруари водни и захарни добавки бяха открити в български вина в провинциите Бавария и Райнланд-Пфалц, явно незаконните вносители се ориентираха към източните, най-вече Саксония-Анхалт, посочи още Мюлер. Той изтъкна, че някои от членовете на съюза, които внасят български вина, са понесли значителни щети от нелегалния внос.
През април "Дневник" писа за вътрешен документ на "Вина и спиртни напитки", който информира за установени водни добавки, глицерин, захар и оцветители в български вина. Първоначално биохимични изследвания бяха проведени в Бавария и Райнланд-Пфалц, а по-късно в Берлин.
Изпълнителният директор на "Винзавод Асеновград" Йордан Стефанов обяви, че официално в България само те произвеждат "Манастирско шушукане" и то се изнася предимно за Германия. Според него откритите негодни вина са фалшифицирани от други изби. "Ние категорично не използваме водни добавки", подчерта Стефанов. От Института за изпитване на вина и спиртни напитки и Агенцията по лозята и виното не бяха открити за коментар.