Промените в климата намаляват добивите на зърно по света

Промените в климата намаляват добивите на зърно по света

Добивите от важни за изхранването на света култури като пшеница, ориз, царевица и соя вероятно ще пострадат по-сериозно от глобалното затопляне, отколкото се смяташе досега, заявиха пред международна конференция в Лондон учени. Двудневната среща под надслова "Полезните култури в променящия се климат" беше фокусирана върху държавите в тропическия пояс, където се произвежда по-голямата част от застрашените култури и където хората са най-зависими от промените, посочва в. "Индипендънт".

Учените са на мнение, че ползите от по-високите нива на главния парников газ - въглероден двуокис, който спомага за растежа на растенията, биват нулирани от обратния ефект на по-високите температури, по-дългите сухи периоди и по-високите нива на озон ниско над повърхността. Заключенията са постигнати от водещи специалисти в сферата на метеорологията, климатологията и агрономията чрез серия експерименти, симулиращи условията на Земята при мащабно глобално затопляне. Досега подобни опити са били правени в закрити помещения, но нова технология, наричана концентрирано обогатяване на открито (КОО), показва нерадостна картина. Според Стив Лонг от университета в Илинойс повишените нива на озон ще затруднят фотосинтезата и ще причинят спад на реколтите с около 20 процента.

Проучвания във Великобритания и Дания пък показали, че само няколко дни горещина са в състояние сериозно да намалят добивите от основни култури като пшеница, соя, ориз и фъстъци, ако съвпаднат с цъфтежа на тези култури. Според авторите им налице са прагове, отвъд които растенията стават особено чувствителни на климатичните промени. Проучване на университета в Кембридж пък разкрива, че на големи височини над 50 процента от защитния озонов слой е разрушен. Това е най-ниското ниво на озона от 40 години насам, посочи проф. Джон Пайл.