Сеул праща кисело зеле в космоса

Сеул праща кисело зеле в космоса

<title></title>
Освен новата рецепта за кисело зеле, южнокорейският екип е подготвил адаптирани за условията в космоса спагети, чай с аромат на канела и др.<br />
Освен новата рецепта за кисело зеле, южнокорейският екип е подготвил адаптирани за условията в космоса спагети, чай с аромат на канела и др.
Националното ястие на Южна Корея "Кимчи" - кисело зеле с пипер, репички, чесън и джинджифил - ще полети в космоса заедно с първия астронавт от азиатската страна, съобщи електронното издание на Би Би Си.
Това стана възможно благодарение на лека промяна в рецептата за приготвяне на ястието, след която то влезе в списъка на одобрените южнокорейски храни, които са безопасни за консумация в космоса.
В новият начин на приготвяне се избягва бактерията, виновна за ферментацията на зелето, за която се смята, че може да бъде опасна за здравето извън земната атмосфера.
Освен това корейските учени са създали специален контейнер, който да предотврати изтичането на пикантните сосове на кимчи в безтегловното жизнено пространство на Международната космическа станция, където първият астронавт от страната – 30-годишният инженер Сан Ко - ще прекара осем дни.
Освен новата рецепта за кисело зеле, южнокорейският екип е подготвил адаптирани за условията в космоса спагети, чай с аромат на канела и др., пише Би Би Си.
Кимчи е най-популярното ястие в Южна Корея, като преди няколко години консумацията му достигна абсолютен връх, след като местни учени го посочиха като средство за повишаване на имунитета срещу набиращата тогава сила епидемия от ТОРС (тежък остър респираторен синдром).
Стигна се дори до там, че през 2005 г. друг екип от учени обяви, че болни от птичи грип пернати са били излекувани благодарение на консумацията на киселото зеле.