SABMiller обмисля да пусне плаващи пивоварни

SABMiller обмисля да пусне плаващи пивоварни

Работник преминава през производствените помещения на Pilsner Urquell в чешкия град Пилзен, където първата бира е произведенапреди повече от век.
Associated Press
Работник преминава през производствените помещения на Pilsner Urquell в чешкия град Пилзен, където първата бира е произведенапреди повече от век.
Компанията SABMiller – един от световните гиганти в производството на бира, обмисля дали да не подготви пускането на вода на плаващи пивоварни като отговор на очертаващия се дефицит на питейна вода и енергия в света, съобщи лондонският в."Таймс".
Според изданието от компанията оглеждат концепцията за изградени върху кораби заводи за бира, предложена от консултантската фирма Innovia Technology. Те работят заедно по различни сценарии относно това как цената и възможностите за достъп до вода и енергия могат да се отразят върху технологиите за производство на бира през 2030г.
Роб Уилкинсън, директор в Innovia, споделя, че плаващите пивоварни дават гъвкавост при разполагането и продължителността на престоя, както и че с тях SABMiller ще може да следва водните ресурси, хората, реколтите и дори да избягва крайности на времето, природни бедствия и политическа нестабилност.
Морис Игън, който ръководи производството в бирената компания, обяснява, че бизнес логиката, стояща зад подобен тип мислене, е много сериозна.
Фирмата, притежаваща брандове като Pilsner Urquell или Grolsch, инвестира усилено в подобряване ефективността на производството. Анди Уейлс, ръководител по устойчивото развитие в SABMiller, споделя пред "Таймс", че в момента за литър бира отиват средно 4.7 литра вода. Това е по-малко от 5-те литра в индустрията, но въпреки това компанията иска да ги свали на 3 литра към 2015г.
В същото време компанията смята, че водата ще е все по-оскъдна. Неотдавна проучване, финансирано от нея, твърдеше, че след 20 години дефицитът на водни ресурси ще достигне 40%.