Диоксин в чинията

Диоксин в чинията

В 4700 германски ферми дейността беше прекратена и хиляди кокошки бяха унищожени.
Reuters
В 4700 германски ферми дейността беше прекратена и хиляди кокошки бяха унищожени.
Какво е диоксин

Диоксинът е високотоксичен продукт, който се отделя при процеса на горене при повече от 300 градуса по Целзий, например в предприятия за горене на отпадъци, при добив на метали, при продукти за защита на растения и при химични процеси с хлор. Диоксинът се разгражда изключително бавно и може да бъде унищожен при температура от 900 градуса по Целзий.Симптомите на натравяне с високи стойности на диоксин са нарушена обмяна на веществата, разстройство във функциите на черния дроб и на нервната система. Веществото може да навреди на развитието и репродуктивната система, на имунната система и да причини рак.
Животновъдството и земеделието в Германия отдавна няма нищо общо със зелени поляни и щастливи крави. В разгара на последния скандал с фуража, замърсен с високотоксичния диоксин, за пореден път стана ясно, че има необходимост от по-добър контрол в производството на месо и други животински продукти, пише германското сп. "Шпигел".
Пътят на диоксина
Малко преди Коледа фирмата - производител на мастни киселини, "Харлс и Йенч" в провинция Шлезвиг-Холщайн съобщава, че нивата на диоксин в продуктите й са значително завишени.
Компанията произвежда мастни киселини както за индустрията, така и за фуражи за животни. Все още не е ясно как толкова високи нива на токсичното вещество са попаднали в киселините за фуража.
Според Службата за защита на потребителите и сигурността на хранителните продукти "технически мастни киселини, предназначени за производството на хартия, са попаднали в сместа за фураж". Компанията твърди, че е станала "човешка грешка".
Според говорител на министъра на защитата на потребителите Илзе Айгнер в случая има наличие на "криминална енергия", за да стане процесът по-евтин. Прокуратура е започнала разследване срещу "Харлс и Йенч" по подозрения за измами и укриване на данъци.
Замърсените с диоксин мастни киселини достигат до 25 производителя на фуражи в пет провинции. След това храните попадат в хиляди земеделци и търговци, а оттам - в супермаркетите и в чиниите на германците. Предполага се, че замърсения фураж е около 3000 тона.
Заради това беше прекратена дейността на 4700 германски ферми, хиляди кокошки бяха унищожени. Земеделците изчисляват загубите си на до 30 хил. евро на седмица заради затворените ферми и пробите, които трябва да се направят на животните.
Проблемът излезе и извън граница - властите съобщиха, че яйца от някои от затворените ферми са били изнесени за преработка във Великобритания и Холандия. На този етап никой не може да каже в какви и колко крайни продукти, основно на германската сладкарска индустрия, са попаднали заразени яйца. А най-вероятно, ако е имало такива, те вече са изкупени и изядени.
Пробиви в контрола
ЕС отправи критика към Берлин, настоя контролът в държавите членки да бъде преразгледан и евентуални пропуски в законодателството да бъдат поправени. "Има ясни пропуски при транспорта и производството на фуражи. Имаме нужда от ясно разграничение между производството на храна за животни и на вещества за индустрията", твърди Йо Лайнен, председател на комисията по околна среда в Европарламента. "В днешно време в земеделските предприятия на едно и също място се произвеждат хранителни продукти и индустриални вещества, различните силози стоят недалеч един от друг", допълва германският социалдемократ пред агенция ДПА.
Според неправителствената организация за защита на потребителите Foodwatch производителите трябва да бъдат задължени да подлагат всяка партида фуражи на изследвания за диоксин, преди токсичните вещества да попаднат нататък по веригата. Според Кристияне Грос от Foodwatch само така могат да бъдат избегнати подобни случаи в бъдеще.
Кой е виновен
"Виновните са сред тези, които злуопотребяват при производството на фуражи с цел по-висока печалба, както и в провинциите, където се пестят пари от по-добър контрол", пише "Берлинер цайтунг". "Потребителите обаче също споделят отговорността - наивно е да допускаш, че килограм месо на цена 2.89 евро е произведено както трябва", допълва всекидневникът.
"Очевидно е, че евтините яйца са от кокошки, които са гледани в тесни клетки и са хранени с възможно най-евтиния фураж. Просто не е възможно да купуваш евтин продукт и да очакваш високо качество", пише и "Дойче веле".
Никой не оспорва, че употребата на замърсен с диоксин фураж трябва да бъде наказана, както и че контролът в хранителната промишленост трябва да бъде подобрен, единодушни са медиите във Федералната република. Но повтаряемостта на скандалите с хранителни продукти показва със сигурност, че производството на яйца, мляко и вурст отдавна се е превърнало във високо индустриален процес.
В съвременния фураж освен допълнителни вещества като витамини и минерали има и аромати, овкусители за усилване на апетита, вещества за стимулиране на растежа, както и синтетични оцветители. Т.е. това, с което се хранят животните, е минало през много нива – производители, доставчици, търговци, дистрибутори и т.н.
"Тук става въпрос за това кой има изгода от този начин на производство – хранителната индустрия, за която този процес излиза все по-евтин, политиците, които не искат да се сблъскат с мощното аграрно лоби, и не на последно място потребителите, които не искат да се откажат от илюзията за добра храна за малко пари. Докато обществото не се интересува какво яде и при какви условия е приготвена тази храна, нищо няма да се промени", пише "Шпигел".
Скандалът не промени хранителните навици на германци

Скандалът с животинските продукти с диоксин засега не е променил хранителните навици на голяма част от германците, пише агенция "Франс прес". Според последното проучване, поръчано от обществената телевизия ARD, 66% от населението не се влияят от случилото се, като пазаруват в супермаркетите. 14 на сто от германците са решили да ядат по-малко яйца, а 4% смятат да спрат да ядат яйца въобще. Едва 13 на сто от запитаните възнамеряват цялостно да променят хранителните си навици оттук нататък.  

Според анкетата на ARD 63% от потребителите потвърждават, че хранителните продукти са толкова евтини, че "човек не бива да се учудва на натравянето с диоксин". В същото време обаче 65% от тях смятат, че качеството на храната им е добро, а 15% – че е много добро. Едва 15 на сто са недоволни от качеството на продуктите по магазините, а 5% смятат, че то е лошо.