Австралия може да започне износ на месо от камили

Австралия може да започне износ на месо от камили

В австралийската пустош свободно живеят почти 1 милион камили.
Reuters
В австралийската пустош свободно живеят почти 1 милион камили.
Австралия, която е едни от водещите световни износители на говеждо месо, може още от 2012 г. да се прочуе с нов продукт - камилско. Условието това да се случи е египетски предприемач да получи одобрение за откриване на кланица и месопреработвателно предприятие в град в Южна Австралия, съобщава агенция "Ройтерс".
Амбицията на Магди ел Ашрам е не само да създаде 300 работни места в район с висока безработица и да произвежда камилско месо, което според него е по-здравословно от говеждото. Начинанието му може да помогне да се намали популацията от камили в австралийската пустош, където те са се превърнали в сериозен екологичен проблем.
"Камилското е много по-добро от телешкото, защото в него има най-малко мазнини. Ако сравните месото от теле, агне, кенгуру и ему, ще видите, че камилското е далеч по-малко мазно. Камилата е популярна храна в Близкия изток, Северна Африка и Европа, а Австралия има ресурс да задоволи това търсене", обяснява Ашрам.
Това необичайно за континента животно е вкарано през 40-те години на ХІХ век за транспорт в пустинните района на Австралия. Днес над 1 милион камили обитават над 3 милиона квадратни километра австралийска пустош. Средата очевидно им понася добре, защото те се размножават с темпо, което удвоява числеността им на всеки 9 години.
Федералното правителство предоставя за контрол над популацията им 19 млн. долара (20 млн. щатски долара) в продължение на 4 години. От 2010 г. е в сила и програма за избиването им. Смята се, че всяка година това животно нанася щети за над 10 милиона долара на крехките екосистеми.
Ашрам е подал документите за предприятието си в градския съвет на Порт Пири. В тях е описано, че кланицата ще е най-голямата в Австралия с годишен капацитет от 100 000 животни. В тази бройка влизат още магарета и кози, чието месо е предназначено за Близкия изток, Северна Африка и Азия. Камилите няма да се отглеждат индустриално, а ще се осигуряват от ловци.
Египтянинът описва качеството на камилското като сходни по вид и аромат с тези на говеждото, но по-богати на желязо и витамин С. "Единственият проблем е, че с възрастта месото им става малко жилаво. Но така е и с месото на стара крава."