Южнокорейци борят жегата с кучешка яхния

Южнокорейци борят жегата с кучешка яхния

Порции с кучешка яхния в ресторант в Сеул. Въпреки че активистите за права на животните заклеймяват консумацията на кучешко като жестокост, много хора в Южна Корея и други азиатски държави намират месото за полезно и вкусно.
Ройтерс
Порции с кучешка яхния в ресторант в Сеул. Въпреки че активистите за права на животните заклеймяват консумацията на кучешко като жестокост, много хора в Южна Корея и други азиатски държави намират месото за полезно и вкусно.
Днес не е добър ден за кучетата в Южна Корея. Причината е, че днешният ден, наричан от корейците Чобок, е един от трите най-горещи в корейския лунен календар, а един от начините човек да се пребори с жегата е, като се разхлади с... кучешка яхния, съобщава "Ройтерс". На Чобок южнокорейците се стараят да защитят телата си от прегряване, като ядат традиционни здравословни храни като пилешка супа с женшен, змиорки на скара и "Бо-шин-тан", което буквално означава "Яхния за съхранение на тялото".
В Южна Корея се отглеждат кучета за храна и според привържениците на тази практика "Бо-шин-тан", която се състои от кучешко месо, сварено в сос със силни и люти подправки и зеленчуци, е полезна за здравето. Някои дори я смятат за деликатес.
"Ям кучешка супа, защото ми дава енергия дори когато съм най-уморен", споделя 56-годишният Шин Гван-суп, докато очаква поръчката си в ресторант за кучешка супа. "В сравнение с други видове месо в кучешкото има повече протеини и по-малко мазнини. Мисля, че това е здравословно и чисто, по-подходящо месо за нас", коментира той.
Практиката на корейците да ядат кучешко предизвиква критики в чужбина, тъй като нейните противници я смятат за жестока. Един от най-яростните критици е френската актриса Бриджит Бардо.
Корейските ценители на кучешкото обаче не се смущават от критиките и се редят на дълги опашки пред ресторантите с кучешки специалитети.