Китайските власти откриха канцерогенна плесен в храна

Китайските служби за безопасност на храните откриха канцерогенна плесен във фъстъци и готварско олио в южния град Шънджън, предаде агенция "Синхуа", цитирана от Reuters.
Причиняващото рак вещество се нарича афлатоксин. То предизвика безпокойство в Китай тази седмица, след като миналия уикенд млекопроизводителният гигант Mengniu Dairy Co Ltd обяви, че във фабриката му в провинция Съчуан са били унищожени хранителни продукти, в които държавният регулатор е открил канцерогенната съставка. Концентрацията на вредните вещества е била над четири пъти по-висока от допустимата.
Афлатоксинът се образува по естествен път в природата и се разпространява чрез определени видове плесен. Той може сериозно да увреди черния дроб и дори да му причини рак. Плесените и афлатоксинът, който те произвеждат, могат да заразяват реколтата преди, по време и след жътва. Заразените култури влизат в хранителната мрежа или пряко, или косвено чрез животинския фураж.
В четвъртък службите за безопасност на храните изтеглиха готварско олио, произведено от три компании в южната провинция Гуандун, поради опасения, че то съдържа опасно високо ниво афлатоксин.
През 2008 г. в Китай избухна друг сериозен скандал, свързан с безопасността на храните, след като най-малко шест деца починаха, а близо 300 000 се разболяха след консумация на сухо мляко, съдържащо завишено количество меламин – промишлен химикал, който производителите добавяли, за да може продуктът им да даде по-висок резултат при тестовете за съдържание на протеини.