Чехия ограничава продажбата на алкохол, след като 16 души починаха от фалшива водка

Чехия предприема извънредни мерки, след като поне 16 души са починали вследствие на отравяне с фалшив алкохол, съобщи "Асошиейтед прес". Според непотвърдени данни жертвите може вече да са станали 19.
Още 24 души са хоспитализирани в тежко състояние, като някои от тях са ослепели, а други са вкарани в изкуствена кома с надеждата, че по този начин лекарите ще могат да ги спасят.
Всички пострадали са пили евтина водка и ром, в които е имало метанол. Най-вероятно фалшивият алкохол е бил произведен в западналата североизточна част на страната, силно развита индустриално по времето на комунизма. Осем от жертвите са живели в региона, двама други са починали в съседна Полша, а още един – в Словакия.
Арестувани са двама заподозрени – един в източния град Злин и друг в североизточния Хавиржов, където преди седмица беше съобщено за първите двама починали.
Заради растящия брой смъртни случаи в сряда управляващите обявиха извънредни мерки. Те наложиха забрана за продажбата на напитки с над 30 градуса алкохолно съдържание от уличните будки и сергии по цялата страна за неопределен срок от време. Също така започнаха масирани проверки на всички пунктове, където се предлагат спиртни напитки. От проверените 410 барове и ресторанти в 70 е открит фалшив алкохол.
Чешкият премиер Петър Нечас призова съгражданите си да се въздържат от пиенето на "всякакъв алкохол, чийто произход е несигурен", но властите се опасяват, че броят на жертвите ще се увеличи. Най-вероятно ще бъдат извършени аутопсии на около 150 души, починали през последните седмици, за да се провери дали също са станали жертви на смесения с метанол алкохол.
Трагедията разкрива един от начините, по които някои се опитват да се справят с рецесията, засегнала регионите далеч от богатия туристически център Прага. Безработицата в Моравско-Силезийския край, близо до границата с Полша, откъдето са повечето жертви и единият от задържаните е с 50% по-висока от средната за страната, която е 8.3%.
"Хората с най-ниски доходи търсят най-евтиния алкохол и са готови да приемат такъв с непознат произход", казва Владимир Стайнер, изпълнителен директор на обединение на производителите на спиртни напитки. Според неговите изчисления около 20% от алкохола, предлаган по ресторантите в страната, произхожда от черния пазар.