Закон ще задължи ресторантите във Франция да не мамят с "домашна" храна

Закон ще задължи ресторантите във Франция да не мамят с "домашна" храна

Закон ще задължи ресторантите във Франция да не мамят с "домашна" храна
Хиляди френски ресторанти сервират полуготов "бьоф бугиньон" и картофен "гретен" като създават у клиентите измамно впечатление, че са приготвени от пресни продукти току-що в кухнята. Нов закон скоро ще ги принуди да разкриват, че просто мятат нещо в микровълновата фурна.
В четвъртък парламентът гласува текст, според който заведенията ще бъдат принудени да обозначават ястията, приготвени на място като "домашни". Всичко останало, което няма такъв етикет, по подразбиране ще означава, че е донесено сготвено от друго място или притоплено. Нарушителите ги очакват глоби.
Законът лесно мина през долната камара и сега ще бъде обсъден и гласува - вероятно още през септември - в Сената.
Целта е страната, която се гордее със световна кулинарна слава, да извади на светло ресторантите, където в кухнята има повече микровълнови печки, отколкото котлони и фурни.
Това е и своеобразен отговор на скандала с конското месо от тази година, когато се оказа, че без да е обозначавано, то е продавано в полуготови или готови ястия като лазаня с говеждо, например.
Проектозаконът има силната подкрепа на елитните ресторанти и масово се одобрява от населението, показва социологическо проучване, цитирано от "Ройтерс". Поддръжниците твърдят, че тка ще бъде защитена френската кухня и ще се създадат работни места в ресторантите, готвещи прясна храна.
"Правим нещата по-прозрачни и възстановяване уважението към сектора. Клиентите ще знаят какво да очакват. В момента проблемът е, че като влезеш в ресторант, не знаеш дали в кухнята има готвач", казва Дидие Шене, ръководител на ресторантьорската федерация Synhorcat.
Проучване на тази федерация сочи, че 31% от анкетираните френски ресторанти признават, че в менюто си имат поне едно полуготова и приготвено още преди поръчката ядене. В тази група две трети казват, че ако новият закон ги принуди да поставят етикети, те ще предпочетат изобщо да се откажат от полуготова храна.
Промяната би създала около 25 хиляди нови работни места в кухните на близо 120 хиляди ресторанта, но също така и би вдигнало цените със 7 процента, твърдят от Synhorcat.