Джейми Оливър: Имигрантите от Европа са по-добри работници от британците

Популярният майстор готвач Джейми Оливър заяви, че всички ресторанти в страната щяха да затворят незабавно, ако не бяха европейските имигранти, които са много по-добри работници от британци, чиито "уста още миришат на мляко", разказва "Ройтерс".
Сладкодумният 38-годишен готвач, вдъхновил много от английските домакини със своите полезни рецепти, обяснява, че работниците от Европа са много по-издръжливи и по-силни от британските си колеги и са склонни да работят по-дълги часове в горещите кухни.
В интервю за списанието Good Housekeeping известният с дръзкия си характер "телевизионен готвач" разкритикува британците за това, че се оплакват от дългите работни часове, които по регламентите на ЕС са ограничени до не повече от 48 часа.
"И те продължават да се оплакват. Особено британските момчета и момичета, никога не съм виждал по-големи бебета. Майки на 23-годишни ми се обаждат и ми казват: Синът ми е толкова изморен. От 48-часова седмица? Шегувате ли се?", казва той.
"Смятам, че нашите приятели - имигрантите от Европа – са много по-силни, много по-издръжливи. Ако ги нямаше, утре всички ресторанти щяха да затворят. Нямаше да има британци, които да ги заменят", добавя Оливър.
Въпросът за имиграцията играе важна роля преди изборите във Великобритания през 2015 г. През август опозиционната лейбъристка партия смекчи нападките си срещу търговските вериги Tesco и Next, след като първоначално планираше да ги обвини, че предпочитат по-евтините работници от Източна Европа пред британските граждани.
Тогава Next заявиха, че наемат полски граждани в най-натовареното време от годината, но обясниха, че го правят, защото не могат да намерят достатъчно британци, които да запълнят свободните работни места и че практиката им не е нито неетична, нито незаконна.
"Всичко е супер, когато хората критикуват имиграцията, и съм сигурен, че съществуват проблеми", казва Оливър. "Възрастните хора винаги се оплакват от младите и мисля, че това е нещо положително, защото винаги се променя. Младите се справят по-добре с някои неща. Но прекарването на дълги часове в кухнята не е едно от тях", добавя той.
Оливър стана известен със стремежа си да въведе здравословното хранене в британските училища, което през 2003 г. го направи носител на ордена на Британската империя.
Той има множество книги и телевизионни предавания, последното от които е насочено към намаляването на разходите за храна. Оливър, чието богатство се оценява на 150 милиона паунда, стана обект на критики, след като атакува избора на храни на бедните хора във Великобритания.
В отделно интервю за списание Radio Times известният готвач обяснява, че му е "доста трудно да говори за съвременната бедност", след като вижда семейства, които живеят на евтини, преработени храни, но в същото време имат пари да си купуват големи телевизори от най-висок клас и други електронни джаджи.
Той описва сцена, разиграла се по време на едно от неговите предавания, когато на фона на огромен телевизор майка и дете ядат чипс и сирене от кутия от стиропор. Според него "нещо просто не се връзва".
"Седем от десет пъти най-бедните семейства в тази страна избират най-скъпия начин да изхранват семействата си. Готовите ястия, полуфабрикатите", казва той.
"Просто искам да ги прегърна и да ги телепортирам при уличната чистачка в Сицилия, която за 60 пенса си купува 25 миди, 10 чери доматчета и пакет спагети и приготвя най-невероятната паста", добавя Оливър.
"Някои от най-вдъхновяващите ястия по света идват от райони, където хората са с ограничени финансови средства", категоричен е той.
Изказванията на Оливър бяха посрещнати с яростни критики от онлайн обществото, като някои от потребителите на Twitter посочиха сумите, необходими, за да се приготвят неговите рецепти, докато благотворителната организация Child Poverty Action Group, която се бори срещу бедността на децата, заяви, че ниските доходи могат да попречат на здравословното хранене.