Пекин забранява готвенето на храна на открито

Китай ще забрани употребата на скари на открито от първи май в опит да ограничи замърсяването в Пекин, съобщи "Ройтерс". Най-големите потърпевши от мярката ще са откритите хранителни заведения в града.
В горещите лета много от жителите на Пекин се събират на маси по улиците, пият бира и ядат приготвена на улицата храна, което вече ще е невъзможно.
Целта на новите правила, които ще повлияят и на заведенията, които продават студени ястия е да се подобри контролът на качеството на храната и да се намали смогът в града.
Популярни ястия като салата от чесън и краставици и охладено тофу вече няма да се продават открито. Заведенията, които продават агнешко, телешко, пилешки крила и зеленчуци ще трябва да преместят скарите си на закрито.
Годините на бурен икономически растеж нанесоха много щети на околната среда в Китай и замърсяването е една от основните заплахи за населението на страната. По тази причина един от основните приоритети на китайското управление е контролът на замърсяването.
Страната има и сериозни проблеми в областта на контрола на качеството на храната, има случаи на замърсен с кадмий ориз и продължителна употреба на едно и също олио, които водят до значителни здравословни проблеми.
Ръководителят на службата по международни въпроси в Пекин понесе значителни критики след като заяви, че китайският метод на пържене допринася за замърсяването на въздуха.
"Цялата ни околна среда е разрушена от индустриално замърсяване и прекалената употреба на автомобили", пише потребител на китайска микроблогинг платформа. "Какъв е смисълът управляващите искат да ограничават замърсяването като пречат на гражданите на Пекин да ядат краставици навън?"