Пекин забранява готвенето на храна на открито

Пекин забранява готвенето на храна на открито

Пекин забранява готвенето на храна на открито
Associated Press
Китай ще забрани употребата на скари на открито от първи май в опит да ограничи замърсяването в Пекин, съобщи "Ройтерс". Най-големите потърпевши от мярката ще са откритите хранителни заведения в града.
В горещите лета много от жителите на Пекин се събират на маси по улиците, пият бира и ядат приготвена на улицата храна, което вече ще е невъзможно.
Целта на новите правила, които ще повлияят и на заведенията, които продават студени ястия е да се подобри контролът на качеството на храната и да се намали смогът в града.
Популярни ястия като салата от чесън и краставици и охладено тофу вече няма да се продават открито. Заведенията, които продават агнешко, телешко, пилешки крила и зеленчуци ще трябва да преместят скарите си на закрито.
Годините на бурен икономически растеж нанесоха много щети на околната среда в Китай и замърсяването е една от основните заплахи за населението на страната. По тази причина един от основните приоритети на китайското управление  е контролът на замърсяването.
Страната има и сериозни проблеми в областта на контрола на качеството на храната, има случаи на замърсен с кадмий ориз и продължителна употреба на едно и също олио, които водят до значителни здравословни проблеми.
Ръководителят на службата по международни въпроси в Пекин понесе значителни критики след като заяви, че китайският метод на пържене допринася за замърсяването на въздуха.
"Цялата ни околна среда е разрушена от индустриално замърсяване и прекалената употреба на автомобили", пише потребител на китайска микроблогинг платформа. "Какъв е смисълът управляващите искат да ограничават замърсяването като пречат на гражданите на Пекин да ядат краставици навън?"