Как любителите на сирене в Русия заобикалят санкциите срещу европейски стоки

Как любителите на сирене в Русия заобикалят санкциите срещу европейски стоки

Как любителите на сирене в Русия заобикалят санкциите срещу европейски стоки
Associated Press
Находчив предприемач е намерил начин как да доставя италиански пармезан, холандска гауда и английски чедър до любителите на истинско сирене в Русия, като заобикаля забраната за внос на европейски хранителни продукти, която Кремъл наложи в разгара на изострянето на отношенията със Запада заради конфликта в Украйна, разказва "Ройтерс".
Правителството на Русия забрани вноса на пресни хранителни продукти от ЕС през 2014 г. в отговор на западните санкции заради анексирането на Крим и намесата на Кремъл в конфликта в Източна Украйна.
Сурен Матевосян, завършил право в Русия, създава компания, която приема онлайн поръчки за сирене от руски потребители, след което им доставя стоката по пощата.
Схемата е законна, защото онлайн магазинът е в Германия, извън юридсдикция на Русия, а физическите лица имат право да поръчват хранителни продукти до 5 килограма, които могат да внесат, без да бъда засегнати от ограниченията за вноса.
Сурен Матевосян, човекът зад проекта Chillcheese.ru.
Reuters
Сурен Матевосян, човекът зад проекта Chillcheese.ru.
"Вчера говорихме с производители на сирене от Южен Тирол", разказва Матевосян. "Отначало като чуха Русия, възкликнаха: "Но как? Там има забрана!" После им обясних каква е схемата и имам чувството, че наистина чувах как очите им заблестяха, отговориха ми "Да,да, сега ще ви изпратим оферта".
Руският президент Владимир Путин представя забраната за внос на продукти от ЕС като въпрос на национална гордост и показно как местните производители могат да посрещнат нуждите на потребителите, без да има нужда от внос.
Истината обаче е, че ефектите от ембаргото не се усещат толкова остро, защото винаги се намират начини санкциите да се заобиколят – поне що се отнася до клиентите с дълбоки джобове.
Един от класните ресторанти в Москва, разположен в приземния етаж на сграда, в която се помещава и държавна агенция, предлага в менюто си "Забранени сирена". На въпрос какво означава това, сервитьорът отговаря, че те са от списъка със забранени за внос стоки.
В щандовете на супермаркет на същата улица се виждат пармска шунка от Италия и пастет от гъши дроб от Франция – и двете придружени с етикети, удостоверяващи произхода им. Цените са доста над възможностите на средностатистическия руснак.
Ембаргото е толкова фиктивно, че високопоставен държавен служител, чиято работа е да съблюдава спазването на санкциите, се шегува съвсем спокойно на неформална среща с журналисти, че забранените продукти могат да бъдат поръчани в скъпите московски ресторанти.
Любителите на сиренето в Русия споделят, че не са доволни от качеството на родните продукти, които имали "вкус на пластилин".
Associated Press
Любителите на сиренето в Русия споделят, че не са доволни от качеството на родните продукти, които имали "вкус на пластилин".
За да заобиколят забраната, стоките могат да бъдат препакетирани в съседни страни, за да се скрие произхода им, камионите, минаващи транзитно през Русия, мога тайно да разтоварват стока, а храната, която се внася, да се декларира като нещо друго.
36-годишната Татяна, която е мениджър в международна компания в Москва, признава, че произведеното в родината сирене "има вкус на пластилин" и предпочита вносното. "Купувам си го, защото има вкус на сирене, а не на мазнини. Повечето руски сирена, които съм опитвала, нямат нищо общо с този вкус", разказва жената.
Подобна е и ситуацията при 40-годишния Евгени Куклин, почитател на френските сирена. "Санкциите усложняват живота ни. Няма много сирене, а това, което е налично, обикновено не е добро".
Дупките в сиренето
Матевосян живее в германския град Хамбург, а основната му дейност е да внася музикално оборудване в Русия. Миналия декември обаче пред него се отваря въможност за нов бизнес, когато от Москва обясняват, че руските граждани могат да си поръчват малки коиличества сирене и други забранени продукти от интернет магазини за лична употреба.
"Макар в началото да се шегувахме с това, усетихме, че нещата са сериозни. Двадесет минути по-късно бяхме съставили план, а седмица по-късно започнахме да продаваме", спомня си 28-годишният юрист.
"Късметлии сме, че избрахме правилната ниша, там, където има вакуум... Общо взето, запълваме дупките в сиренето".
Матевосян разказва, че внася продукти от малки ферми в Холандия, Франция, Германия, Италия и Великобритания
Скрийншот от http://chillcheese.ru/
Матевосян разказва, че внася продукти от малки ферми в Холандия, Франция, Германия, Италия и Великобритания
Матевосян разказва, че внася продукти от малки ферми в Холандия, Франция, Германия, Италия и Великобритания. Първоначално проектът му е бил насочен към средната класа и е смятал, че една нормална поръчка няма да надхвърля 40 евро. Оказва се обаче, че клиентите дават средно между 80 и 100 евро за едно посещение на сайта Chillcheese.ru. Адвокатът споделя, че сред потребителите има държавни служители, банкери и висши ръководни кадри.
В момента магазинът обработва по около 5 поръчки на ден, а печалбата на всеки продаден килограм е между 10 и 15 евро. "Не продаваме големи количества, не сме заместители на вноса...Обслужваме такава целева аудитория, която така или иначе няма да си купи руски камембер", споделя Матевосян.
За да не нарушава закона, предприемачът отказва поръчки на ресторанти и е наел детективска агенция, за да се увери, че няма компании, които поръчват директно от магазина.
Въпреки това Матевосян заявява, че бизнесът му не разчита на това санкциите да останат в сила."Вдигането на ембаргото ще разшири възможностите ни...Ще е сигнал, че можем да атакуваме този пазар, да отворим магазини...В даден момент ще започнем да се подготвяме за този сценарий", уверен е мъжът.