Барът, в който е измислен дайкири, празнува 200 години

Барът, в който е измислен дайкири, празнува 200 години

Ърнест Хемингуей, най-прочутият гост на "Флоридита", и барманът Констант - бащата на баровете в Западните Антили, са били приятели.
Associated Press
Ърнест Хемингуей, най-прочутият гост на "Флоридита", и барманът Констант - бащата на баровете в Западните Антили, са били приятели.
На ъгъла на "Обиспо" и "Монсерат" в старата част на Хавана се намира най-прочутият бар на Куба. "Лапиня де Плата" по-късно става "Ла Флорида" и накрая - "Флоридита". Това е родното място на световно известния коктейл дайкири и днес празнува 200 години от основаването му.
"Флоридита" дължи славата си на двама души - испанския имигрант Константино Рибалагуа (Констант) и американския писател Ърнест Хемингуей. Експертите по коктейли го сравняват с храм, а бронзова фигура на честия гост от Америка днес се издига до любимото му място в края на барплота.
Но преди всичко боядисаната в розово едноетажна сграда в Хавана е люлка на дайкири - смес от кубински ром, цитрусов сок и захар, разраснала се днес до цяла група коктейли с вариации и импровизации на тази основа.
Барът, в който е измислен дайкири, празнува 200 години
Associated Press
Твърди се, че напитката е създадена на плажа на Сантяго де Куба, докато Констант я внася в "лабораторията" на "Флоридита" и усъвършенства рецептата. Историци твърдят, че дайкири се ражда някъде през 1902 г., но придобива известност след Втората световна война благодарение на книги с рецепти за смесване на коктейли.
Към класическото дайкири от бял ром, лимонов сок и тръстикова захар Констант добавя няколко капки черешов ликьор мараскино и натрошен лед. Барът става първото място в Куба, където се използва блендер. Днес във "Флоридита" са развили това до 17 вида дайкири, включително с ягода, мента, банан, манго, гуава... Напитката се оказва толкова универсална, че ако се отстрани алкохолът от рецептата, тя става и за малки деца.
Барът, в който е измислен дайкири, празнува 200 години
Associated Press
Барът е изключително популярен сред американците и 80% от посещаващите Хавана идват тук. Половината от посетителите на "Флоридита" идват от САЩ.
Едва ли някой се изненадва, че барът е популярен предимно в творческите среди. През годините да пият по едно са идвали Гари Купър, Тенеси Уилямс, Марлене Дитрих, Ингрид Бергман, Греъм Грийн, Жан-Пол Сартр, Дерек Джетър, Роки Марсиано, Ава Гарднър, Ерол Флин и Джейн Фонда. На патиото на "Флоридита" са пели и свирили Компай Сегундо, Пабло Миланес, Хавиер Сотомайор и Силвио Родригес.
Като част от 200-годишнината на бара на 5 и 6 октомври е организирано наистина уникално събитие - Cantina Rey de Reyes International. За пръв път зад бара ще застанат победителите в осемте издания на конкурса "Кралят на дайкири" за най-добри майстори на прочутата напитка. Това събиране на "кралете", които са предимно кубинци, и на близо 200 бармани ще избере и най-добрия сред тях като почит и към кубинската кухня и напитки.
За събитието гостува аржентинецът Кристиан Делпех, който 19 пъти печели шампионат по акробатично изработване на коктейли, както и американецът Джон Кристиан Лимайер - първият представител на САЩ, включил се преди две години в "Кралят на дайкири".
Специално за 200-годишнината ще бъде представен и елитният ром Рremium Havana Club, а в "Гран хотел Мансарина Кемпински" ще бъде открит бар "Констант" на името на "бащата на баровете в Западните Антили".
Барът, в който е измислен дайкири, празнува 200 години
Associated Press
От 1992 г. "Флоридита" е отличена с елитните 5 диамантени звезди на Северноамериканската академия по гастрономия и днес е част от бизнес групата Palmares Extra-Hotel. Управителите ѝ казват, че най-голямото предизвикателство е барът да е модерен, без да изгуби традициите си.
Но днес е време за спомени и сигурно отново ще се разказват истории за Хемингуей, благодарение на когото през 1953 г. сп. "Ескуайър" включва "Флоридита" сред седемте най-добри бара в света. Според една от тях авторът на "Старецът и морето" сравнявал натрошения лед в чашата с дайкири с морската пяна. Според друга, когато дошъл за пръв път през 1928 г., поискал да му направят нещо по-силно и Констант удвоил рома и сменил лимона с грейпфрут в коктейла, който днес се нарича "Папа". Когато отпил, Хемингуей казал: "Пия слава."
Барът, в който е измислен дайкири, празнува 200 години
Associated Press
Как да си напарвите класическо дайкири:
Необходимите продукти са: 1 лайм, 50 мл светъл ром (за предпочитане - кубински), няколко кубчета лед, 1 ч.л. нерафинирана захар (или 15 мл захарен сироп), блендер или шейкър.
Изцедете сока от лайма (според предпочитанията може да се използва половината или само 3 резенчета), поставете всички продукти в шейкър/блендер, разсмесете и прелейте в чаша; украсете с парченце лайм.