Как сицилианските фермери започнаха да отглеждат манго, папая и авокадо

Преди 11 години сицилианският фермер Росолини Палацоло започнал да отглежда папая, а съседите му дори не знаели какъв е този плод. Сега островът е пълен с екзотични плодове, по традиция отглеждани в тропическите региони – папая, банани, манго.
39-годишният мъж е част от новото поколение фермери, които са заложили на тези растения заради нарасналото търсене и промените в климата. "Повишаването на температурите беше от полза за нас, за тези плодове", казва той пред фондация "Томсън Ройтерс", разрязвайки маракуя.
От помощ е и фактът, че потребителите са научили повече за полезните качества на свежите, отгледани на място плодове. "Прочели в интернет за витамините и започнаха да ги купуват. Това беше", разказва той.
Подобна е историята и на семейството на Летиция Марсено, което се занимава със селско стопанство от седем поколения и е започнало да отглежда банани преди осем години. Сега във фермата на Марсено има 1200 бананови дървета, които растат и до традиционните сицилиански растения. Добили смелост от успеха на бананите, наскоро са засадили авокадо и манго.
Възходът на тези плодове се дължи и на евтиния внос на традиционните култури. Но макар да носят повече пари, тропическите растения са и по-скъпи за отглеждане, защото искат повече вода. А докато температурите се покачват, дъждовете намаляват. Средните температури в Сицилия са се повишили с 1.5 градуса в последния век, казва изследователят на климата Франческо Виола. Очаква се тази тенденция да продължи.

Недостигът на вода вече е голям проблем за малките стопанства, казва Франческо Сотиле от Департамента по селско стопанство в Университета на Палермо. Сега той работи заедно с фермери, въвеждайки отново старите техники, забравени след масово въвеждане на капковото напояване. "Във вътрешната част на Сицилия има силна традиция и много знания за това как домати, дини, патладжани, чушки да се отглеждат с малко вода", казва той.
Той гледа с оптимизъм към бъдещето на Сицилия, където младежката безработица през 2017 г. бе почти 60%, а 55% от населението живее под границата на бедността. "Имам много студенти по селско стопанство. След като завършат, те се връщат на село и това ме вдъхновява."
Така се е случило с Андреа Пасаниси, който е завършил право, но сега отглежда авокадо в подножието на вулкана Етна, където богатата почва и чистата вода предоставят идеални условия. Той е обединил в една марка и останалите производители и изнася плодове за Франция и Полша, като една трета от продажбите му са онлайн.
А Палацоло вече обмисля следващото си начинание – да стане първият производител на кафе в Италия. "Човек не знае как се прави, но никой от околните също не знае", казва той.