Как "кралицата" на захарта Куба стана неин вносител

На живо
Траян Траянов в подкаста "Дума на седмицата"

Как "кралицата" на захарта Куба стана неин вносител

Как "кралицата" на захарта Куба стана неин вносител
Associated Press
Френска захар в кубинското кафе: карибският остров, който дълго време бе световен лидер в производството на захар, сега за първи път в историята си трябва да внася големи количества от Франция заради много лошата реколта, информира "Франс прес".
Според митническите данни Франция е изнесла 40 хил. тона захар за Куба между лятото на 2017 година и август 2018 година, посочи пред АФП националната организация за селско стопанство и морски продукти "ФрансАгриМер" (FranceAgriMer).
Информацията съобщи кубинският блог "Каторсеимедио" (14ymedio), според който Куба вече е била принудена в миналото да внася захар от Бразилия.
Новината бързо се разпространи сред домакинствата в Хавана, които изведнъж получиха срещу традиционните си купони за храна ("либретас" - "libretas") по-фина и по-блестяща захар от обичайното. Франция произвежда захар от цвекло, а Куба - от захарна тръстика. "Доставената захар е много добра, подслажда колкото кубинската, като единствената разлика е в цвета - едната е по-бяла, а другата по-тъмна", твърди 40-годишната домакиня Фелисия Наваро.
Пет хиляди тона бяла захар през юни, 25 хил. през юли, 10 хил. през август: "В исторически план Куба за първи път внася френска захар в толкова значителни количества", отбелязва "ФрансАгриМер". За сравнение, между 2001 и 2017 година вносът е бил 3 тона.
Как "кралицата" на захарта Куба стана неин вносител
Associated Press
Тази новина е с доста горчив привкус за Куба, чиято захарна индустрия е основен стълб в икономиката на страната. До 1989 година Куба бе един от водещите износители на захар в света, като най-големият ѝ клиент до 1960 година бяха САЩ, а след това СССР, който купуваше захарта на преференциална цена.
Внесена от остров Сан Доминго от завоевателя Диего Веласкес, захарната тръстика дълго време ощастливяваше острова. Дори Фидел Кастро с мачете в ръка участваше в прибирането на реколтата. Разпадането на големия съветски брат обаче доведе до упадък на сектора. Този процес се ускори и от срива на цените, липсата на инвестиции, семена, торове и пестициди.
От 8 млн. тона годишно производство до началото на 90-те години то не е превишавало 2 млн. от 2000 година. Делът на захарта в износа на Куба се е стопил от 73 процента през 80-те години на миналия век до 13 процента през 2015 година. Тя се е превърнала в относително малка част от продуктите за износ наред с тютюневите изделия и никела.
Освен това реколтата през 2017-2018 година бе силно засегната от урагана Ирма, а след това и от продължителния дъждовен период. /БТА