Диоксинът в храните трябва да е 7 пъти по-малко, обяви регулаторът на ЕС

Агенцията за безопасност на храните в Европейския съюз (EFSA) драстично намали във вторник препоръчителните допустими нива на съдържание на диоксини. Нови данни и технологии за моделиране на това колко дълго могат да се задържат в тялото тези химически вещества водят до извода, че здравословният седмичен лимит е не повече от 2 пикограма (2 трилионни от грама) за всеки килограм от теглото на човека. Това е 7 пъти по-малко спрямо досегашната норма, определена през 2001 г.
Диоксините и свързаните с тях токсини обикновено са странични продукти от индустриални процеси в производството на храни и могат да се натрупват по хранителната верига и в частност в някои риби, сирена, яйца или месо от животновъдна ферма. Прекомерните погълнати количества могат да предизвикат проблеми с репродуктивното здраве (предимно при мъжете), имунната система, нивото на хормони и здравината на емайла на зъбите.
Проучване, публикувано през 2016 г., показва, че мъжете, изложени на по-високи концентрации на тези вещества, имат проблеми с качеството на семенната течност и е по-малко вероятно да имат синове, посочва "Ройтерс". Агенцията припомня още и за данни за повишаване нивото на хормон, стимулиращ щитовидната жлеза при новородените.
Прегледът от EFSA на рисковите от диоксини е показал, че средното излагане на въздействието им във всички възрастови групи е около 5 пъти по-голямо съгласно новите препоръчани норми. Европейската комисия обяви, че започва обсъждане със страните членки "как най-добре да бъдат защитени потребителите".
През последните 30 години нивото на диоксини в храните в Европа намалява благодарение усилията на властите и на бизнеса, се казва в съобщението на агенцията. "Но нови епидемиологични и експериментални данни за токсичността на тези вещества при животните, както и по-съвършени модели за прогнозиране на натрупването в човешкото тяло, са основните причини да направим новите препоръки."