Човечеството рискува само да се докара до глад заради свръхпроизводство

Човечеството рискува само да се докара до глад заради свръхпроизводство

Човечеството рискува само да се докара до глад заради свръхпроизводство
Човечеството рискува само да се докара до глад въпреки рекордно високото производство на храна, показва доклад на ООН.
Този доклад, чиито автори бият тревога, е първият по рода си и е дело на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО). В него са представени непрекъснато увеличаващи се доказателства, че биоразнообразието, което е в основата на нашите системи за изхранване на всички нива, намалява навсякъде по света.
За двадесет години 20% от растителната повърхност на земята вече ражда по-малко, а липсата на биоразнообразие вече е "омаломощаваща" за планетата - тя губи гори, поля, коралови рифове, различни видове животни и растения. Най-страшното е, че изчезват много видове организми, от които зависи производството на храна.
Девет вида растения представляват 66% от цялата реколта от селското стопанство в света - захарна тръстика, царевица, пшеница, ориз, картофи, соя, захарно цвекло, маслодайна палма и маниока. Макар човечеството отглежда близо 6000 растения, за да се изхранва, в действителност само 200 от тях пълнят чинията му.
А земеделските стопанства, които са лишени от разнообразие на културите, са много по-уязвими при удари като болести или паразити, от производителите, които разполагат с по-голямо биоразнообразие, се посочва в доклада на ФАО. Авторите привеждат като пример тежките последици от почти пълното изчезване в средата на 19 век на картофите в Ирландия, които са били основната храна за селяните на острова.
Земеделските практики, чиято цел е да се подпомага биоразнообразието, имат известен напредък, но остава още много да се направи в тази посока, отбелязват експертите на ФАО. Организацията призовава правителствата да се отнесат сериозно към проблема.
ФАО подчертава, че 75 на сто от реколтите в света зависят от опрашването, а колониите от пчели все повече намаляват.
От географска гледна точка в Латинска Америка и на Карибите, където биоразнообразието е най-богато, то е и най-силно застрашено, заключават авторите на доклада. /БТА