За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
Платон Фъшкиев
Рейтинг: 8 ЛюбопитноТой е!
И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.Шафранът ще доведе България до просперитет,и ше ни спаси от кървавите ръце на диктатора Путин!
Да вярваме на истината
Рейтинг: 2866 НеутралноДо коментар [#1] от "Платон Фъшкиев":
Пропускаш, че като дойде ДъБъ на власт ще развием огромен зимен туризъм базиран на разходки със снегоходки както пише в Програмата им.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
hamiltonf
Рейтинг: 3767 Неутрално"... е предал детайлния си план на министър Караниколов, но до момента не е получил одобрение. "
"Достъпът до истинска информация вече няма значение, лице което е деморализирано не е способно да оцени истинската информация, за него фактите не означават нищо! Даже да бъде затрупано с информация, с автентични доказателства, с документи, със снимки, ако го заведете насила в СССР и му покажете концентрационен лагер, той ще откаже да повярва на всичко това. Когато военният ботуш го стъпче, едва тогава ще разбере, но не и преди това, това представлява деморализацията!" Юрий Безменов, специалист по съветска пропаганда, дезинформация и подривни дейности, сътрудник на КГБАми някой журналист да отиде при Караниколов и да му зададе въпроса, защо?
hamiltonf
Рейтинг: 3767 НеутралноБраво на човека, България може да направи огромен пробив, само държавата малко да се размърда, което естествено, не е много вероятно да се случи...
"Достъпът до истинска информация вече няма значение, лице което е деморализирано не е способно да оцени истинската информация, за него фактите не означават нищо! Даже да бъде затрупано с информация, с автентични доказателства, с документи, със снимки, ако го заведете насила в СССР и му покажете концентрационен лагер, той ще откаже да повярва на всичко това. Когато военният ботуш го стъпче, едва тогава ще разбере, но не и преди това, това представлява деморализацията!" Юрий Безменов, специалист по съветска пропаганда, дезинформация и подривни дейности, сътрудник на КГБА иначе, шафранът вече го има и под формата на таблетки, с клинично доказана ефективност, за борба срещу стреса и безпокойството.
samoedin
Рейтинг: 2909 НеутралноНяма работна ръка, а в отглеждането на шафран всичко е ръчно ! Тепърва трябва да се изгради сериозна мрежа по изкупуването му, преди да говорим за неговите перспективи. Но липсата на хора, живеещи извън големите градове, е най - сериозния проблем пред земеделието у нас и такъв ще си остане и занапред !
Петър Тодев
Рейтинг: 2194 НеутралноДо коментар [#4] от "hamiltonf":
А за Борисов и Гешев време - кога? Не разбираш приоритетите...
Rosen Dimitrov
Рейтинг: 648 НеутралноБРАВО на човека! Добрата новина е, че има още много такива примери за успешни идеи и иновации в България... хубаво би било медиите да ги представят в детайли, защото те могат да бъдат заразителни!
Нинов
Рейтинг: 1566 НеутралноДо коментар [#6] от "samoedin":
Животът е кратък! Затова се стремете да прекрарате колкото се може повече време в интернет-форуми в спорове с непознати.идеята е шафранът да замесети тютюна, давайки по-добра алтернатива, на настоящите хора, занимаващи се с отглеждането му.
Роси
Рейтинг: 5587 НеутралноХасан Тахиров дава акъл на турците, да се откажат от тютюна и да гледат шафран, ама те си знаят своето и после крънкат субсидии.
cinik
Рейтинг: 2687 НеутралноМалко реализъм няма да е излишен. Бизнес-планът сякаш преписва историята на първата борсова пирамида - с луковиците за лалета в Холандия през 1634 г. Ако производството скочи 20 пъти, цените няма да са същите.
Moника Маковей: „Ако изчистите съдебната система, тя ще изчисти всичко останало“*** Ахмед Доган: „Който има контрол над съдебната власт, той контролира държавата“*** Буци до Ди Джей Ванко 2: „Бяхме подложени под натиск да приемем румънския модел, който счупи Румъния. Благодарение на ГЕРБ със своите десни, консервативни и християнски принципи се спаси държавата“Чудик
Рейтинг: 374 НеутралноДо коментар [#10] от "Роси":
Бай Хасан е объркал адреса! Не на пл. „Княз Александър I“ 12, а в Боянските сараи е трябвало да прати проекта и съдбата му щеше да е друга. Това без хидроинженерство и хидромелиорация няма как да се случи в България.
Average Person
Рейтинг: 2618 НеутралноДо коментар [#9] от "Нинов":
☠ This is worse than Mordor. ☠ Much worse in a way. It comes home to you... and because it is home, and you remember it before it was all ruined.Освен това в статията пише, че ще иска да изнася луковици, за отглеждане на които имало добри условия. Това не е чак толкова досадно, като пощенето на цветчетата едно по-едно.
cinik
Рейтинг: 2687 НеутралноТам са на мода индийските биволи Moника Маковей: „Ако изчистите съдебната система, тя ще изчисти всичко останало“*** Ахмед Доган: „Който има контрол над съдебната власт, той контролира държавата“*** Буци до Ди Джей Ванко 2: „Бяхме подложени под натиск да приемем румънския модел, който счупи Румъния. Благодарение на ГЕРБ със своите десни, консервативни и християнски принципи се спаси държавата“
penetrating
Рейтинг: 5592 НеутралноБраво на бай Хасан! Държавата няма да инвестира в това, точно заради ДПС. Ако хората започна с 30-40 хиляди годишен доход. Те ще станат независими и ДПС (а и ГЕРБ и БСП) няма да може да ги манипулира и изнудва срещу гласа им.
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbertdosetliv
Рейтинг: 1250 НеутралноСтатия от дойчевеле е задължителна, понеже шафран са почнали да садят и в Тюрингия. И там се очаква да стане мега яката работа
https://www.welt.de/regionales/thueringen/article202402840/Safran-Ernte-in-Thueringen-Experten-mit-Qualitaet-zufrieden.html
Начинанието на др Тахиров е полезно. Ако имаме повече шафран, ше има и повече шафрантии.
Котаракът на Шрьодингер
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#15] от "penetrating":
+++ Освен това в цялата схема липсват калинките и главанаците.
selqnin
Рейтинг: 853 НеутралноРазумна алтернатива на тютюна, но мазната политическа корпорация "ДПС" няма да допусне тази разумна алтернатива, защото чрез нея не може да държи в подчинение машината си за гласуване чрез държавните субсидии!!!!
hamiltonf
Рейтинг: 3767 НеутралноДо коментар [#11] от "cinik":
"Достъпът до истинска информация вече няма значение, лице което е деморализирано не е способно да оцени истинската информация, за него фактите не означават нищо! Даже да бъде затрупано с информация, с автентични доказателства, с документи, със снимки, ако го заведете насила в СССР и му покажете концентрационен лагер, той ще откаже да повярва на всичко това. Когато военният ботуш го стъпче, едва тогава ще разбере, но не и преди това, това представлява деморализацията!" Юрий Безменов, специалист по съветска пропаганда, дезинформация и подривни дейности, сътрудник на КГБОгромен недостиг има за таблетна форма, и пускането му на пазара за хранителни добавки, и 50 пъти да скочи производството, пак няма да е достатъчно.
AModoMio
Рейтинг: 1108 НеутралноШафранът все пак е най-скъпата подправка и може би си заслужава да се отглежда.
"Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатитеКраят на септември засадих 5 луковици в сандъче на терасата. Учудващо бе, че много бързо цъфнаха, а сега около всяка луковица има по 2-3 нови луковици.
samoedin
Рейтинг: 2909 НеутралноДо коментар [#9] от "Нинов":
" идеята е шафранът да замесети тютюна, давайки по-добра алтернатива, на настоящите хора, занимаващи се с отглеждането му.
"
Идеята е добра - шафранът вирее на подобни почви, на които се отглежда и тютюна, но той е култура, която не може да бъде механизирана и всичко е на ръка. Това са луковици, които трябва да се разсаждат постоянно и да се поддържат, отделно червените власинки също трябва да се селектират много внимателно. Тютюнът също се гледа ръчно, без помощта а механизация, но проблемът е, че хората, които го берат, отдавна вече не им се занимава със земеделие и емигрират масово в страни от ЕС ! Най - големите производители на Шафран са страни като Иран и Турция, но това са държави с по над 80 милиона население, ние нямаме толкова работна ръка....
stalker
Рейтинг: 506 НеутралноМного разумна идея за заместването на тютюна с шафран.
Common sense !Има и предприемчиви хора.
Жълти павета
Рейтинг: 661 НеутралноДо коментар [#19] от "hamiltonf":
"Че съм умен - умен съм, но защо съм толкова красив?! Сигурно, защото съм скромен, а скромността краси човека." "Карлсон, който живее на покрива"++++++
България е твърде малка, за да повлияе на цените по света.
Ivan_
Рейтинг: 434 НеутралноДа пожелаем лични успехи на този човек и да намери своето щастие в живота след ударите, които е получил.
Модератора е неадекватен!Дано тази държава и управляващите я поне веднъж да загърбят собствените си гъхьве и да помогнат за нещо полезно за много хора и за държавата като цяло.
За колегата който пише за спада на цената след увеличаване на добива, вероятно е така но цената е достатъчно висока към момента, за да останеш на прилична печалба...
EU Fighter
Рейтинг: 91 НеутралноЕдва ли ще ви позволят големите продукционисти.
United in diversityhamiltonf
Рейтинг: 3767 ВеселоДо коментар [#23] от "UJC4040":
"Достъпът до истинска информация вече няма значение, лице което е деморализирано не е способно да оцени истинската информация, за него фактите не означават нищо! Даже да бъде затрупано с информация, с автентични доказателства, с документи, със снимки, ако го заведете насила в СССР и му покажете концентрационен лагер, той ще откаже да повярва на всичко това. Когато военният ботуш го стъпче, едва тогава ще разбере, но не и преди това, това представлява деморализацията!" Юрий Безменов, специалист по съветска пропаганда, дезинформация и подривни дейности, сътрудник на КГБОтделно, дори и цената да падне, шафрана ще навлезе много по-масово на пазара, ще стане масово използван, като черния пипер, например, и печалбите дори ще бъдат по-големи...
stalker
Рейтинг: 506 НеутралноДо коментар [#24] от "Ivan_":
Common sense !Да, така е.
Един мой приятел се зае с отглеждане на лешници.
Направи си насажденията преди години, много наши познати му се чудеха на акъла, защото си имаше не лошо заведение в центъра на София, но той ги изненада с резултатите от това си начинание.
Оказа се изключително успешно и сега непрекъснато търси терени за развитие на нови насаждения.
Няма никакви проблеми с реализацията, качеството на ядките е превъзходно, всъщност той е лесно инженер, който по обясними причини нямаше как да влезе в системата.
Но ето че наученото в Лесото му помогна много.
Ivan_
Рейтинг: 434 НеутралноДо коментар [#27] от "stalker":
Модератора е неадекватен!България има възможности , а и позиции по отношение на определени селскостопански продукти, просто трябва да се възползва. Ако няма промяна бяхме на първа позиция в света и с лавандулата...
Отделно във страната има много неща от които може да се печели много добра, за правене на пари България е добро място.
stalker
Рейтинг: 506 НеутралноДо коментар [#28] от "Ivan_":
Common sense !Да, ние сме най-големия производител на лавандулово масло в света.
Специално за лешниците, човека беше приложил изключително грамотен подход - избор на почви, микро климат, изложение, сортове посадъчен материал.
Въобще професионална работа.
Съвсем наивно беше ходил в началото до министерството на земеделието, ама там му бяха казали"чекай малко"...
Кортик
Рейтинг: 2215 НеутралноРазвитието на бизнеса пак опира до посредници, а те са зависими от администрация и мафия. Ще бъде жалко да станем свидетели на кървави битки за пазара.
Червена линия, червен картонAverage Person
Рейтинг: 2618 НеутралноДо коментар [#29] от "stalker":
☠ This is worse than Mordor. ☠ Much worse in a way. It comes home to you... and because it is home, and you remember it before it was all ruined.нашите политици ги боли фара, ако те и шефовете им не са в схемата
Ivan_
Рейтинг: 434 НеутралноДо коментар [#29] от "stalker":
Модератора е неадекватен!Селскостопанският бизнес си е бизнес.
Следва да го разбираш и да работиш професионално.
Ако не го правиш си оставаш дребен производител, който се блъска по цял ден за да сложи хляб на масата... гтладен няма да остане, но до там...
Gopeто
Рейтинг: 1347 НеутралноНаистина звучи като приказка. Влизам в google да чета за шафрана. Аз за разлика от Хасан не приемам министър Караниколов за човек.
"За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян ПетровДа вярваме на истината
Рейтинг: 2866 НеутралноДо коментар [#3] от "дерибеев":
В Павликенско вече гледат много шафран. Но гледат и плодове и зеленчуци.
Както и в статията пише половин декар е оптимално за семейство.
Въобще се гледат всякакви нетипични за България неща. Гледам на пазара какво карат производителите
А що се отнася за държавните дотации при 4 лева цена на Розовата магия домати високодобивни 36-те лева на декар може само да разсмее производителите в Поликраище например:)
Петър Тодев
Рейтинг: 2194 НеутралноМи не е така. Шафранът е изключително скъпа подправка. Там, където не могат да си го позволят, просто не го употребяват, или използват куркума. Но и да можеха да си го позволят, винаги съществува недостиг. Поинтересувай се от цените и употребата му. Пазар, който поради спецификата на производството на самия шафран, трудно ще бъде наситен. Аналогията не е с лалето - "лалета не се ядат", по-скоро с черния хайвер. Проблемът е най-вече този, който посочва колегата Самоед в №6. Имаш ли представа що за чудо е да измъкваш на ръка червените тичинки на сини минзухарчета, колко хора и с какво търпение при всеки от тях трябват за тази работа, и как се правят количества? Човекът затова се е насочил към отглеждането на луковици, но не от тях се прави самата подправка. Идеята му е да намерим будали, на които да си пробутаме луковиците, а те после да си дърпат тичинка по тичинка от цветчетата.
Петър Тодев
Рейтинг: 2194 НеутралноДо коментар [#15] от "penetrating":
В последно време не съм много убеден, че бедните хора се манипулират и изнудват по-лесно от богатите. В случая, ако родопчани, например, станат безумно богати, достатъчно ще бъде някой да държи в ръце износа на продукцията им... А и богатите, освен че далеко не са независими - един Гешев в комплект с един Цацаров напълно им стигат, са и нещо като корпоративен електорален клиент. Пристигаш с чантата с документите, говорите си известно време и след това всичките им работници гласуват за кого требе да се гласува. Та, чантата, значи, о отношение на бухалката, е същото хеликоптер "Апачи" срещу прозорците ти, в сравнение... пак с бухалката.
Петър Тодев
Рейтинг: 2194 НеутралноДо коментар [#16] от "dosetliv":
Ами... То сега козметиката е по-различна. Пък и колко повече? Ти жена без един тон козметика на масичката си виждал ли си? То е било навремето... Пристига, значи в селото красавица, "белосана и червосана" с екологично чисти продукти и трудовото селячество, което и по миенето на лицето не си е падало много, щото то вода от гераня трябва да мъкнеш за тази работа, е наясно с професионалната й дейност. Тогава козметиката, освен всичко останало, е прикривала и годините трудов стаж. Щото не са били предимство при определяне на почасовото заплащане.
Phaeton.
Рейтинг: 1341 НеутралноЗа шафран не знам, не е традиция у нас, но можем залеем света на висококочествен ШАРЛАН- НЕРАФИНИРАНО , СТУДЕНО ПРЕСОВАНО слънчогледово олио!
По състав и полезни ненаситен и полиненаситени мастни киселини превъзхожда зехтина, да не говорим никакъв прекрасен вкус имат салатите с него!
Ivan_
Рейтинг: 434 ЛюбопитноДо коментар [#38] от "Phaeton.":
Модератора е неадекватен!Да превъзхожда зехтина, малко трудно.
Ако превъзхождаше зехтина целият свят нямаше да се блъска за зехтин, а за слънчогледово олио.
Нямаш начин да изкараш по-качествена растителна мазнина от растение, което е еднодневка в сравнение с дърво.
Не зная кой те е лъгал, но си провери източникът на информация...
charlesdegaulle
Рейтинг: 328 ВеселоДо коментар [#11] от "cinik":
Именно! Ако не избързаме, някой друг ще го направи. Доколкото разбирам, в идеята ома просперитет за поне 20-тина години. Забележи само поръчките от Китай!! Докато той се развива, пазар ще има за какво ли не...
А може да вземем и субсидии от ЕС за това.
Торбеш
Рейтинг: 1092 НеутралноМой приятел беше купил много изгодно нещо като 200-250декара към Брезнишко или Трънско - дъбови горички, ливади, през обширното имение имаше и някаква малка река.
Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.Планът му бе да завъди там прасета от една полудива странджанска порода, които не искат специално хранене, а само дъбови жълъди в достатъчно количество. Може тук-там да се насадят ниви с картофи, моркови, ряпа и цвекло, за да имат какво да изровят и да разнообразят менюто си.
Отглеждат се сами, сами се размножават, което умре-умре, няма никакво въздействие с лекарства, антибиотици и т.н.
Иска се само внимателно наблюдаване и в определен период - "бране на реколтата" от екологично и био- месопроизводство от един истински чист регион.
Високо ценена продукция на всички пазари в цяла Европа. Хамон, прошуто, жамбон, салами от прасета - по същество от дивеч.
Добре де, ще попитате - а как не стават плячка на вълци и лисици, на хора и т.н.? Имало било решение! Цялото имение се загражда с шипкови храсти от някакъв американски сорт - многодобивни с едри плодове (допълнителен доход), стават на гъст жив плет - една плътна, много трудна за преодоляване преграда и върши работа не само да не влезе който и да е, ами и да не избяга някое заблудено прасе.
На пръв поглед - само позитиви. Евтина земя, екологична и ценна продукция от природна фабрика, която се самовъзпроизвежда.
Познайте къде се препъна - няма хора, които да работят дори и немногото работа, която се иска.
Това трябва да се има предвид, такива са реалностите.
Phaeton.
Рейтинг: 1341 НеутралноДо коментар [#39] от "Ivan_":
Нямаш начин да изкараш по-качествена растителна мазнина от растение, което е еднодневка в сравнение с дърво.
И що да няма начин?
И какво значение има дали е дърво или храст?
Що се отнася до съдържанието на шарлана- така е, както съм го написал!
Ivan_
Рейтинг: 434 НеутралноДо коментар [#42] от "Phaeton.":
Модератора е неадекватен!Защото слънчогледа е едногодишно растение, даже не е храст. От там всичко свързано с това едногодишно растение коренова структура, растеж, начин на събиране на вещества от почвата и като краен резултат съдържание на плода не могат да се сравняват със едно дърво, каквото е маслината.
Затова!
SS
Рейтинг: 1354 ВеселоДо коментар [#6] от "samoedin":
Гледам гащниците са ти натракали сума ти минуси а грам хабер си нямат по въпроса !
Един приятел се хвана и като дойде месецът на интезивен труд за който се споменава в статията става пишман !!
Да не говорим , че се чуди какво да прави със събраното - да го дава на безценица или да рискува с чужбина и да не види нищо !!!
Kosta Delev
Рейтинг: 783 НеутралноБраво на човека - предлага нещо разумно, от което да спечелят трудолюбиви хора и то без да разчитат на цоцането на еврофондове - това е цяла епоха напред в мисленето на българския предприемач!
Phaeton.
Рейтинг: 1341 НеутралноДо коментар [#43] от "Ivan_":
Няма такова нещо!
Синтезът на ННМК И ПННМК, които са изключително полезни, зависят от физиологията на растенията, а не от почвата и корените.
Няма никакво значение дали е дърво , храст или трева.
Ivan_
Рейтинг: 434 ВеселоДо коментар [#46] от "Phaeton."
Модератора е неадекватен!Викаш всичко зависи от физеологията на растенията и от корените и почвата нищо не зависи...
Добре нашият, голям си признах те.
То и при човекът така, всичко зависи от храносмилателната система, какво подаваш през устата е без значение....
хайде остани си жив и здрав и ходи да провериш как слънчогледа с неговият централен корен на 3-4 метра дълбочина и останалата част от кореновата му система, която е на 40-50 сантиметра дълбочина си захранва физеологията....
Phaeton.
Рейтинг: 1341 НеутралноДо коментар [#47] от "Ivan_":
Физиология, мой човек, биохимия, ензими, синтез- все неща, непознати за теб!
Не зависят от дълбочината на корените!
Ivan_
Рейтинг: 434 ВеселоДо коментар [#48] от "Phaeton.":
Модератора е неадекватен!Приятел, хайде като си толкова запознат, вземи си направи един полеви опит.
Засади си слънчоглед и като се развие до етап цъфтеж, отрежи му корените и остави "биохимия, ензими, синтез" тези непознатите за мен неща да си свършат работата и ела ми докарай да видим какво съдържание ще имат семките от този слънчоглед.
така де те корените нали са без значение всичко е въпрос на синтез, ензими и биоимия...
Хайде жив и здрав и стига си се излагал повече.
Вместо да се хабиш тук давай развивай нишата и избивай рибата със слънчогледовото масло...
Phaeton.
Рейтинг: 1341 НеутралноДо коментар [#49] от "Ivan_":
Физиология означава, че едно растенийце, което едвам се подава от земята, синтезира вещество, убиващо раковите клетки или незаменима аминокиселина или силна отрова!
Ти не се излагай повече
с твойте дълги корени!
Тропическата растителна биосфера, наречена лабораторията на природата, е с плитки корени!
realguru
Рейтинг: 1382 НеутралноДо коментар [#41] от "Торбеш":
То затова тоя бизнес си е семеен. Ти си бачкаш сам. Ако успееш да хванеш жената и децата бива. :)
Тук там хващат ромите да бачкат. Ама вече и тях ги мързи и ходят повече в строителството където надниците пак скочиха.
Другото е зърнарите където всичко е механизирано и плащат сериозни заплати на механизаторите.
А иначе аз познавам няколко дето си имат семейни ферми и освен някой заблуден работник те си опъват каиша. Единия има трима сина, дето ходиха в града, учиха разни неща. Ама после се върнаха. Видяха че има кинти и като им се работи за себе си, а не за друг - нещата се наредиха.
Ivan_
Рейтинг: 434 ВеселоДо коментар [#50] от "Phaeton.":
Модератора е неадекватен!Колега, пишеш си с човек, който по една случайност има в градината си от тази плиткокоренната тропическа растителност под формата на дървета авакоадо и манго. това което ти си чел аз го имам на живо.
Сега да те светна, че във съседство имам и маслини.
хайде сега познай, от кои от трите изброени дървета се добива най-хубавата и полезна растителна мазнина, че ако не знаеш авокадото и то може да се използва за растителна мазнина...
та прав си, природата е невероятно, но е направила така, че дърветат са по-добрите лабораторийки от едногодишните растения...
хайде бягай да философстваш приципно...принципно си прав и слънчогледът също прави необходимото, за да създаде растителни мазнини.
Само където ние се хванахме да спорим за това какво е качеството на тези мазнини .
И качеството е такова, че същата тази природа е развила маслиновото дърво да бъде най-доброто към момента нещо на планетат за производство на най-качествената растителна мазнина.
Но пак ти повтарям, остави ни нас неуките тук и бягай бързо да започваш епохалноновият и известен само на теб бизнес с който ще изкбиеш рибата да намачкаш зехтина със слунчогледово олио,
УСПЕХ!!!!
chichka
Рейтинг: 1521 НеутралноПоредния лов на балъци! Ще отглежда луковици, но няма да бере цвят и да отделя шафрана! Ще прави клъстър с мераклии да забогатеят.....
Русия е проказата на планетата Земя.Българите са с плитка памет и ще се вържат, особено ако им осигури и "изгодни кредити"... както на мераклиите да отглеждат охлюви и охлювния клъстър!!! Помните ли????
Байно, ходи да ловиш балъци другаде, Дневник го четат предимно грамотни хора!
chichka
Рейтинг: 1521 НеутралноЯ прочети предния ми коментар! Русия е проказата на планетата Земя.
Phaeton.
Рейтинг: 1341 НеутралноДо коментар [#52] от "Ivan_":
Айде сега, добре че си ти да ми кажеш какво е авокадо и какво е манго!
Ходил съм повече по света от теб!
Шарланът е с по добри показатели по отношение на ННМК и антиоксиданти и това е важното!
Второто е, че различните сортове слънчоглед виреят великолепно в България!
Третото е, че слънчогледът като култура е по евтин!
Четвърто- салатите придобиват невероятен вкус!
Опитай!
Правил съм много салати на чужденци с шарлан и си облизват пръстите!
gost22
Рейтинг: 808 ВеселоЕ, точно тук е мястото на ИИ...
"Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
Phaeton.
Рейтинг: 1341 НеутралноДо коментар [#52] от "Ivan_":
И не на последно място аз ти говоря за ННМК, ти ми говориш за растителни мазнини!
Вземи ги оправи тия понятия!
Ivan_
Рейтинг: 434 НеутралноДо коментар [#55] от "Phaeton.":
Модератора е неадекватен!Колега, вкусът е въпрос на вкус.
Ако ти харесва този вкус лошо няма, и на мен половината зехтини не ми харесват на вкус, но то затова е вкус.
С теб колега се захванахме да си пишем не за вкус, а за полезност на двата продукта.
Та при равни други условия, природата така го е направила, че дървото ще извлече повече полезност за разлика от едногодишното растение, по същия начин по-който пак при равни други условия по-развитото дърво ще извлече повече полезност от по-неразвитото такова. Просто тези порцеси, за които ти пишеш за физеологията на растенията протичат по-добре.
Неслучайно когато засаждаш едногодишни растения задължително следва да имаш ротация на културите, докато при дърветата това не е необходимо...
Относно
"Второто е, че различните сортове слънчоглед виреят великолепно в България!
Третото е, че слънчогледът като култура е по евтин!"
Това е така, но с какво подкрепя тезата за качеството на полученото растително масло? По същият начин мога да ти напиша, че картофите са по-евтини и се отглеждат по-лесно, и че виреят още по-добре във България... Е, и?
Ivan_
Рейтинг: 434 ВеселоДо коментар [#58] от "Phaeton.":
Модератора е неадекватен!Прав си, вземи и ги оправи тези понятия, че даже не разбираш за какво ти пиша.
Слънчогледовото олио и зехтина са РАСТИТЕЛНИ МАЗНИНИ....
Сеаг сещаш ли се какво влагам аз под термина растителни мазнини и предполагам какво ти си въобразяваш, че пиша...
Петър Тодев
Рейтинг: 2194 НеутралноНе съм много сигурен, но май не беше и траен продукт - не може да се съхранява толкова дълго, колкото олиото. Към самото олио се отнася, струва ми се, както екстра върджин при зехтините, към …. не знам как точно го произнасят... "pomace"
Петър Тодев
Рейтинг: 2194 Неутрално++++++++++++++
Ivan_
Рейтинг: 434 НеутралноДо коментар [#41] от "Торбеш":
Модератора е неадекватен!Никак лоша инвестиция, особенно що има и рекичка във собствениста...
Да потърси хора ако трябва и по дълго и да действа, ако няма българи, да покани хора от някоя бедна държава ...
man_un
Рейтинг: 694 НеутралноДо коментар [#16] от "dosetliv
Според някои изследователи шафрантия идва тъкмо от шафран. Еднаквото е в цвета. На времето задължавали пристанищните проститутки да носят жълти кърпи, за да се отличават от останалите жени. И понеже самата подправка-тогава много по-позната-също има жълт цвят, та така станало. А инак, да се върна на реалността, ний толкова сме изостанали от света-знае се защо-та така сме изостанали, че сега колкото и да се пънем да наваксаме, ще ни трябва толкова време, колкото сме загубили. Не само шафран, у нас перфектно виреят най-различни ядки, за които доскоро се облизвахме и ги купувахме от Турция, бадеми, орехи, смокини, малини, гъби...но, както по-горе забеляза един колега, никой не му се бачка по ред причини. Надявам се бързо да отмине времето на дървените философи. Весели празници.
Phaeton.
Рейтинг: 1341 НеутралноДо коментар [#60] от "Ivan_":
Виж сега, търпеливо ще ти обясня за последен път- ценното в зехтин в шарлана са не просто растителните мазнини, каквито има навсякъде, а ННМК и антиоксидантите!
Разните Омеги, както ги наричат търговците и витамините Е!
Сравнявам тяхното съдържание, а не на растителните мазнини!
Някои растителни мазнини са дори вредни, някои са даже канцерогенни!
Тази наука на теб е неизвестна и вече се чудя на акъла си да споря с теб!
klimentm
Рейтинг: 3412 ВеселоШафранът - златната мина?!
klimentmБоже,боже аз си мислех че живеея в 21 век?!
Ivan_
Рейтинг: 434 ВеселоДо коментар [#65] от "Phaeton.":
Модератора е неадекватен!Виж сега, понеже продължаваш да не разбираш и аз ще ти го обясня за последен път.
Та имаш два вида мазнини, животински и растителни. Чаткаш ли сега какво аз влагам по д растителни мазнини...
Сега относно качествата на зехтина не пиша нищо конкретно понеже за разлика от теб съм наясно, че има 400 сорта маслинови дървета и че даже дървета от един и същи сорт и от едно и също място ще ти дадът различен продукт само от 30 дни разликата при обирането на маслините...
Я понеже го раздаде спец вземи и обясни при краткотройното растение слънчоглед може ли да разтегнеш прибирането на плода в 3 месечен период в зависимост от това какво съдържание искаш да получиш на крайният продукт?
та за последен път ти пиша, УСПЕХ с мачкането на зехтина със слунчогледово олио, ти ще си първият който ще да го е направил, предполагам това ще те превърне в някаква знаменитост отделно и ще те направи богат...
Phaeton.
Рейтинг: 1341 НеутралноДо коментар [#67] от "Ivan_":
Какво съдържание влагаш ти в понятията не е интересно!
Има много видове растителни и много видове животински мазнини!
Поне това научи тази вечер, че да не ме е яд!
Ivan_
Рейтинг: 434 НеутралноДо коментар [#61] от "gr52":
Модератора е неадекватен!Не съм запознат с добива на олио от слънчоглед, При зехтините едно от критичните неща за качеството е да не превишиш температурата при процеса наекстракция над 26 градуса целзий.
Та грубо казано ектра върджин наименование на зехтин може да се сложи само на този който при пресоването не е надхвърлена 26 градуса температура, затова и някъде го наричат студено пресован. Не зная при слунчогледа където семката има и черупка как става този номер признавам си там не съм запознат с процеса...
Ivan_
Рейтинг: 434 ВеселоДо коментар [#68] от "Phaeton.":
Модератора е неадекватен!Оле...
Phaeton.
Рейтинг: 1341 НеутралноДо коментар [#61] от "gr52":
Има още доста растителни масла с висок антиоксидантен, антилипиден и антиатеросклеротичен статус!
На първо място лененото.
Тиквеното. От гроздови семки. Бадемовото.
half truth
Рейтинг: 1006 Неутрално“Беше ми омръзнало да слушам министри и политици да казват, че нещо трябва да се прави, а никой нищо конкретно не предлагаше.“
Браво на Хасан Тахиров. Такива хора ще спасят света. Не ние зад компютрите. Да е жив и здрав!
waterfall
Рейтинг: 800 НеутралноДо коментар [#38] от "Phaeton.":
Действай
Phaeton.
Рейтинг: 1341 НеутралноДо коментар [#69] от "Ivan_":
Ето повече за шарлана:
натурално нерафинирано студено пресовано слънчогледово олио, познато още като Шарлан. Продуктът е произведен изцяло натурално, без консерванти, без допълнително съставки, само и единствено от слънчоглед. Шарланът се получава чрез механично пресоване, без химическа обработка. Има специфичен вкус на суров слънчоглед и характерна миризма. Технологията, при която се прави, е без предварително запичане на семките. Температурата не надвишава 40-45 градуса и по този начин остава натуралният вкус и мирис на суровите слънчогледови семки. Маслото е по-плътно и по-гъсто.
Полезни качества
Суровите семки заедно с техните обвивки се пресоват, за да се запазят всички полезни за организма мастни киселини, а именно - линолеична мастна киселина, която е основната омега-6 и олеинова мастна киселина, която е основната омега-9. Омега 6 регулират функциите на имунната система и участват в комуникациите между клетните на нервната система. Омега 9 играят важна роля за намаляване нивото на лошия холестерол, като укрепват имунитета и предпазват от редица заболявания.
Слънчогледовото масло съдържа витамин Е (43% от дневната доза се съдържат в 14 г от маслото), като активен антиоксидант, неутрализиращ свободните радикали, с подмладяващ ефект върху организма. Витамин Е регулира функцията на хипофизата и по този начин повлиява функцията на половите жлези и гениталните органи. Тъй като е мастно-разтворим витамин, той регулира мастния метаболизъм и е важен за мускулите.
Забележи- шарланът се получава от семената ПЛЮС обвивките, където да ценните микроелементи и витамини!
Захтинът се получава само от плода!
Phaeton.
Рейтинг: 1341 НеутралноДо коментар [#69] от "Ivan_":
Хранителни стойности на 100 гр. продукт са както следва:
Мазнини: 100 гр.
Мастни киселини:
Ненаситени мастни киселини: 13,10 гр.
Полиненаситени мастни киселини: 52,5 гр.
Мониненаситени мастни киселини : 34,4 гр.
Протеини: 0 гр.
Въглехидрати: 0 гр.
Енергийна стойност: 900 ккал./3766 kJ
Яed Son
Рейтинг: 8 ВеселоЕдва ли. Колежката на Соловьов в радио "Вести ФМ" е заклета путинистка. Познай как се казва? Да, Анна Шафран! ☭ https://youtu.be/BMqrRhSVfBE ☭
Phaeton.
Рейтинг: 1341 НеутралноДруго забележително растително масло е лененото!
Сваля холестерола и предотвратява образуването на уратни бъбречни камъни!
Понижава кръвното и захарта!
gozambo
Рейтинг: 747 НеутралноПогледнах в интернет цените, погледнах технологията, заплащането за труда, не мисля, че тази работа е читава. В Иран на работниците им плащат по 5 долара на ден. По принцип тази култура се отглежда там, където има огромно количество свободна работна ръка, робски труд и където има голямо потребление. Отглежда се в Иран, но в Иран всеки ден готвят с шафран. Културата е капризна на почвите и климата. Луковиците може да се развиват добре в различни райони, но при брането шафранът изисква специфичен климат, температура, влажност, от което зависи качеството му, а вероятно и количеството. От статията виждам, че българският инициатор е пробвал само как се развиват луковиците, но не и цветовете при прибиране на реколтата. Тая работа не може да стане без селскостопанските институти и опитни полета, които не съм сигурен дали още съществуват. Търговията също не е сигурна. САЩ внасят около 40 тона годишно, потреблението е почти никакво. Предполагам, че го купуват само имигранти от Иран и някои други страни. Не виждам масовото му приложение в кулинарията и общественото хранене. Работна ръка в България за производство на луковици може все още да се намира, но за бране на цветовете и отделяне на близалцата от цвета, за това работна ръка едва ли ще има. Не просто трябва работна ръка, а масивна работна ръка, защото цветовете трябва да се откъснат сутрин рано, докато не са се разтворили.
Инициативата на Хасан /мисля беше името му/ наистина заприличва на далавера с производство и продажба на луковици.
Йосиф Давыдович
Рейтинг: 0 НеутралноНе съм оптимист относно тази нова култура, да не стане като с лавандулата, станахме световен лидер в произвотвото на лавандулаво масло... а цената падна три пъти.... и хората които инвестираха в производството сега почнаха да корнят насажденията, а при минзухарът има много, ама много ръчен труд..
Ешь ананасы, рябчиков жуй, день твой последний приходит, буржуй!gozambo
Рейтинг: 747 НеутралноДо коментар [#67] от "Ivan_":"Сега относно качествата на зехтина не пиша нищо конкретно понеже за разлика от теб съм наясно, че има 400 сорта маслинови дървета и че даже дървета от един и същи сорт и от едно и също място ще ти дадът различен продукт само от 30 дни разликата при обирането на маслините..."
И ти си брал маслини от колко сорта?
Ivan_
Рейтинг: 434 ВеселоДо коментар [#74] от "Phaeton.":
Модератора е неадекватен!"Захтинът се получава само от плода!"
Пич, още във началото ти написах да не си правиш труд да пишеш, за да не се излагаш...
Сега отиваш, взимаш една слънчогледова семка, обелваш я и виждаш какво има вътре.
След това отиваш взимаш една маслина обелваш я и виждаш какво има вътре.
След това сядаш и започваш мноооого бавно, но пък много задълбочено да размишляваш относно това каква е структурата на маслината и на слънчогледовата семка. Ако по някаква случайно достигнеш до някакъв извод вземи и ела да напишеш какво си измъдрил.
ПП Я сега вземи и обясни дали температураната разлика при пресоването ДО 26 градуса при зехтина и До 45 градуса оказва някакво влияние върху качеството на получената растителна мазнина... дали има някакви вещества, които се влияят от температури над 27 градуса целзий... и дали нещо не се получава в тази мазнина когато температурата надвиши 27 градуса
Яed Son
Рейтинг: 8 ЛюбопитноА какво стана с розовото масло? Едно време бяхме №1! Преди години гледах един страхотен и уникален документален филм от Великобритания, за туризма ни през 60-те, и там разказваха за розобера , преработката, и производството.
☭ https://youtu.be/BMqrRhSVfBE ☭Не ми се търси сега...
Ivan_
Рейтинг: 434 ВеселоДо коментар [#80] от "gozambo":
Модератора е неадекватен!Здравей Гозамбо,
въпросът ти е по-сложен отколкото си мислиш.
1. Аз имам една финка, която е с градина и във нея има 215 плодови дървета. всъщност 214 плодови, защото едното дърво е дафинов лист. Та в тази финнка имам над 30 различни вида плодови дървета. От така кометираното авокадо имам 3 различни сорта, отделно от два от сортовете имам дървета на 45+ години и дървета на 20 години и дръвчета на 6-7 години, така я получих.
от маслините понеже не съм специалист както местните хора и не съм разпитвал дърво по дърво смятам, че имам 7 различни сорта като според мен имам дървета на над 100 години поне, защото трудно моге да определиш може и да са на над 500 години...
Та относно тези дървета по-старите някой от тях са били обрязвани през времето и имат старо стъбло и относително млади корони.
И след това встъпление да се пробвам да ти отговоря, от поне 7 вида маслини.
С оглед на дискусията ако правя отделен зехтин от всяко дърво, ще получа зехтин със 7 различни състава. Ако пък се направя на луд и обера половината маслини от всяко дърво в началото на декември, а другата половина втората половина на януари, ще имам 14 зехтина всичките със различни състави.
Та затова и се забавлявам с колегата, който тръгна да се обяснява относно състава на "зехтина", на кой зехтин състава.
Слунчогледа е растение произхождащо от северна и централна америка. Вкарват го испанците във Европа, отива до русия и там го култивират за олио, до тогава не е имало разновидност на слънчогледа използван за олио.
Маслината е култивирана за зехтин от природата, на по малко от 3-4 километра от мен има маслинови дървета които са над 1000 годишни...
Та така, колегата го гледам фермани изписа засъстава на олиото...
Ivan_
Рейтинг: 434 ВеселоДо коментар [#78] от "gozambo":
Модератора е неадекватен!"САЩ внасят около 40 тона годишно, потреблението е почти никакво. "
Гозамбо, ти шафран през живота си виждал ли си?
Или поне снимката от статията погледна ли я?
Тези червени "пръчици" в чиниите когато са изсушени се използват за подправки.
Та 40 тона шафран за година си е здраво количество...
Паеля ял ли си през живота си? Ако е направена коректно имаш сложен шафран вътре...
gozambo
Рейтинг: 747 НеутралноЗлатната мина в земеделието в България е държавна политика и държавна протекция на храни, които се консумират в България. Свинското в момента в България е четири пъти по-скъпо, отколкото в САЩ, вие говорите за шафрани. Народът казва- изпусни питомното, па гони дивото!
Тези дни прави луканки, правих бомбари, свинският бут го купувам за почти долар на паунд, т.е. два долара за килограм. В България свинското е достигнало 8 долара за килограм. Ядете четири пъти по-скъпо свинско, отколкото ние в САЩ и сте тръгнали да развивате производство на шафран, който нито сте вкусвали, нито някога ще вкусите! Дива работа!
gozambo
Рейтинг: 747 НеутралноИ ти си мислиш, че България ще измести някой, за да му заеме мястото в тези 40 тона? В Амазон цената му варира около три пъти, сигурно зависи от качеството или кой знае. Предлагането е огромно, търсенето не нараства.
Аз не съм вкусвал шафран, не го използваме за подправка. Но лошата новина е, че нямаме намерение да го използваме, а ние сме фамилия, която си готви и която експериментира с всякакви кухни и кулинарни рецепти.
Сигурно не знаете, но с розите стана голяма набутвация. Рози, рози, рози, сега няма кой да ги изкупува, няма пазар, хората си чакат парите за розовия цвят. С шафранът ще бъде още по-зле.
Надежда
Рейтинг: 1550 Неутрално-------------
Аз съм купувала шарлан, за да се жабуркам сутрин с него. Не успях, защото е много неприятно, но пък е много полезно. Извлича токсините от тялото, не знам защо, но с тази мазнина е най-добре да се прави.
Ivan_
Рейтинг: 434 ВеселоДо коментар [#86] от "gozambo":
Модератора е неадекватен!Мда, не си вкусвал, не си го използвал не го знаеш че съществува до тази статия, но пък си сигурен, че никога няма да го използваш...
Логично...
"а ние сме фамилия, която си готви и която експериментира с всякакви кухни и кулинарни рецепти."
Вярвам ти, няма как и двете да не са верни едновременно, хем обичате да готвите и експериментирате, хем си сигурен, че няма да използваш шафран....
Надежда
Рейтинг: 1550 НеутралноДо коментар [#85] от "gozambo":
В България цената на свинското смятам, че е доста по-ниска от тази в САЩ.
Домашно телешко, гледано само в планината, без смески и хормони, най-доброто от телето е 8-9 долара. Домашно свинско, отново гледано на слънце, без "смески" е около 6-7 долара.
В магазина месото за готвене е около 4 долара.
Добрин Илиев
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#85] от "gozambo":
8 долара за килограм, ама друг път.
Яed Son
Рейтинг: 8 ЛюбопитноДо коментар [#87] от "hope":
☭ https://youtu.be/BMqrRhSVfBE ☭Сигурно има предвид и (гел)хапове. Аз го използвам и наливно(за салати), както и самото семе, или хапове, когато ме мързи.
Примери: https://is.gd/v9LxwM , https://is.gd/zjrbZS
volarok
Рейтинг: 907 НеутралноЧовече, не се занимавай с рекетьора Караниколов. Той най-много да ти вземе бизнеса. Направете асоциация и развивайте всичко сами, без участието на крадливата държава.
gost22
Рейтинг: 808 ВеселоДо коментар [#41] от "Торбеш":
"Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...А-а-а, препънал се е в заплащането, не в липсата на хора. Иначе си прав за примера — на днешно време труда е скъпа съставка, особено пък ръчния труд и недооценяването му води до прецакване.
Uprsport
Рейтинг: 2573 НеутралноЗа съжаление и двамата сте прави. Това обаче няма да помогне нещата да се случат.
И ще цитирам потребителя Mara71, мнение, което е дадено по друг повод, но се оказва изключително вярно и точно за случващото се в България (в икономиката, образованието, здравеопазването и т.н.):
"Отбор от ДС дядовци белобради България взе да граби.
С много ръце я хващат, силно се напъват, тя се непоклаща
ДСдядовци Шиши и Шаши викат. Дружно се захващат, бизнесът опъват, България се непоклаща.
Шиши и Шаши викат ДАНС и Цаци. Дружно се захващат, КТБ опъват, България се непоклаща.
ДАНС и Цаци викат КЗК и КФН. Дружно се захващат, неудобните опъват, България се непоклаща.
КЗК и КФН викат Боко и Цецо.
Здравата подхващат, България измъкват, в Сарая я замъкват.
И там всички с нея сладко се гостили. Три дни яли, пели и се веселили."
Росен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 1341 НеутралноДо коментар [#11] от "cinik":
По принцип да, но България не може да промени световният пазар, така че цените ще останат каквито са, а и да се променят няма да е, заради евентуално голямо производство в България. в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
Росен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 1341 НеутралноДо коментар [#92] от "volarok":
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoИска да стане по-бързо. Без намеса на държавата това не може да стане.
Росен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 1341 НеутралноДо коментар [#89] от "hope":
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoСвинското скочи двойно почти. Май не го знаеше.
Избиха свинете. Заразиха ги с чума.
Миналата година избиха козите, но се оказа менте болест. Затова тази година пуснаха истинска чума.
penetrating
Рейтинг: 5592 ВеселоДо коментар [#17] от "Котаракът на Шрьодингер":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertТочно така, но то е защото калинки за Борисов тема, те са "звездния отбор" :)
А пък Главанаците за НЕГО са винаги от "другите" и Той няма какво да им обръща внимание :)
Pavel Makedonski
Рейтинг: 221 НеутралноАз лично съм опитал някаква комуникация с този г-н Тахир. Той дори не може да говори добре български, а за някакъв бизнес, освен да му купиш луковиците (според други в този бранш) е смешно да се говори. Статията е поредната поръчкова, и далеч от истината. За сведение: предложението ми бе да закупя отпадъка (сините листенца) от шафрана! Нула интерес, при положение, че цена дори не бе коментирана! Опитах и с други производители, нула интерес. Само едно българско семейство покрай Ботевград си е развило този бизнес. Толкова за стаиите на Дневник!
Надежда
Рейтинг: 1550 Неутрално----------------
май...юни, около Благоевград няма чума, цената е 4 лв. живо тегло. В Кюстендилска област също. Телешкото е 8лв. заден бут.