Фермери в САЩ изхвърлят тонове мляко заради блокирания пазар

Млекопреработвателят Джейсън Лийдъл усетил, че стомахът му се свива, когато получил обаждане във вторник вечерта. "Трябва да започнете да изхвърляте млякото си", заявява служител от Американската асоциация на млекопреработвателите, разказва "Ройтерс".
Въпреки силното търсене на основни храни като млечни продукти на фона на пандемията от коронавирус, по веригата за доставки на мляко има множество спънки, които пречат на млекопроизводителите да пускат продуктите си на пазара.
Масовото затваряне на ресторанти и училища доведе до внезапно изместване на дейността от тези пазари на едро към магазини за хранителни стоки, създавайки логистични кошмари за предприятията, преработващи мляко, масло и сирене. Транспортните компании за млечни продукти, се надпреварват да привлекат достатъчно шофьори, тъй като някои, които се страхуват от вируса, са спрели да работят. А продажбите на основните пазари за износ на млечни продукти секнаха, тъй като секторът на хранителните услуги до голяма степен замря в световен мащаб.
Неволите на млечната промишленост сигнализират за по-големи проблеми в глобалната верига за доставки на храни, смятат фермери, аграрни икономисти и дистрибутори на храни. Млечният бизнес е ударен по-силно и по-рано от другите селскостопански стоки, тъй като продуктите са нетрайни - млякото не може да бъде замразено като месото, нито да бъде натрупано в силоз като житото.

Други хранителни сектори също изпитват сътресения в световен мащаб, тъй като ограниченията за пътуване спират и работната сила, необходима за засаждане, прибиране на реколтата и пренасянето на плодове и зеленчуци. Недостигът на хладилни контейнери и шофьори на камиони забавят транспортирането на суровини като месо и зърнени храни в някои места.
Лийдъл вероятно би могъл да продаде млякото си, ако успее да го пусне на пазара. Млечните продукти в хранителните магазини много се търсят, но потребителите остават вкъщи по време на пандемията, въпреки че паническото купуване вероятно намалява.
От миналия вторник Лийдъл изхвърля дневно по почти 18 тона мляко от своите 480 крави. От Асоциацията на млекопреработвателите, в която членуват 7500 производители, заявиха пред "Ройтерс", че са помолили и други производители да направят същото, но не уточниха колко от тях. |
Лийдъл каза, че ще му се плаща за млякото, което той и другите земеделски производители изхвърлят, но всички членове ще понесат удар заради загубените приходи.

В друг съюз на млекопреработватели Land O'Lakes Inc също предупреди своите членове, че може да се наложи да изхвърлят мляко. Призивът на базираната в Уисконсин Foremost Farms USA беше още по-мрачен.
Сега е моментът да помислите за избиване на част от стадата си. Възможността за събиране и преработка на млякото ви може да бъде компрометирана.
Паническото купуване остави рафтовете на хранителни магазини почти празни през последните седмици на фона на спирането на бизнеса и карантините в цялата страна. Покупките на дребно на мляко са нараснали с близо 53% за седмицата, приключила на 21 март, докато продажбите на масло са се увеличили с над 127%, а на сиренето - с повече от 84%, а средната цена на дребно на кравето мляко се повиши с 11.2% в сравнение с година по-рано, показват данните на Nielsen.
Ударът от затваряне на ресторанти
Намирането на достатъчно водачи на камиони е част от предизвикателството. Земеделските организации лобираха властите да намалят ограниченията за теглото на камионите по магистралите, за да могат да се доставят повече храна.
Dean Foods Cо предлага бонус от 1000 долара при подписването на договор с шофьори с опит в млечния бизнес, докато фирмата се бори да запълни 74 празни места, заяви говорител на компанията.

Друг основен проблем: внезапното изместване на търсенето от ресторанти, които масово затвориха, към хранителни магазини, създава сериозни логистични предизвикателства. Доставчиците полагат усилия да направят промяна от доставките на едро за ресторантите към приготвянето на продукти на дребно за магазините.
Около половината от бюджета за храна на американците отива в ресторанти и заведения за хранене, а ние сме ги затворили.
Ще са необходими милиони долари, например, за инсталиране на ново оборудване в завод, който да превключи производството. Дори преминаването към торби за магазини на дребно ще изисква скъпи нови опаковъчни роботи и машини за етикетиране.

Schreiber Foods Inc, един от най-добрите производители на млечни продукти в страната и дистрибутори на храни, съкращава работни часове в своите предприятия за преработка на млечни продукти. Те обикновено снабдяват ресторантьорската индустрия, но сега добавят персонал в заводи, които поддържат пазара на дребно в САЩ, заяви говорителят на компанията Андрю Тобиш.
Камионите, които се отправят към ресторантите, биват връщани. Ресторантите отказват пратките с поръчки на сирене, заяви президентът на "Сартори" Джеф Швагер. Някои клиенти дори питат дали могат да върнат поръчки, доставени преди седмици. Но преработвателите не могат да върнат сиренето обратно и да го препродадат - или дори да го дарят, защото не могат да гарантират, че то е безопасно обработено, каза Швагер. |
Производителите на месо и тези на плодове и зеленчуци също се борят с преминаването от търговия на едро към такава на дребно, което води до липса на изобилие от продукти на рафтовете на хранителните магазини.
Пол Спроул, фермер на картофи в Северна Дакота, заяви, че пържените картофи и други продукти за ресторантите са спрели да се купуват. Повечето производители не могат да се насочат към търговия на дребно, тъй като нямат насочени към опаковки или връзки с магазини, в които да получат място на рафта.
