Заведенията в Европа понасят тежък удар заради COVID-19 (ако съдът не ги спаси)

Барове и ресторанти се оказаха в първата група ограничения в Европа и другаде в опит да бъде овладяно разпространението на коронавируса.
Равносметката следва рязкото увеличаване на заразени за ден в повечето европейски страни. В списъка с мерки на правителствата тази и миналата седмица ограничаване на работното време на барове и ресторанти е прието с приоритет, различни са само часовете (22, 23 полунощ или много по-рано), в които такива обекти трябва да затварят.
Справка в решенията от седмицата сочи, че ограничаване на работното време на заведенията е въведено в редица държави. В Чехия такива заведения трябва да затварят в 20 ч., в Полша от 21 ч.; в Лондон в 22 ч.; в Берлин (тъй като германските провинции решават сами) мярката трябваше да е в сила от 23 ч., но адниминстративният съд я анулира в петък, макар това да не е последната инстанция.
В Белгия и Австрия ресторантите и барове работят до 1 сутринта, като в Белгия не може да има повече от 10 души на маса в ресторант и четирима - в кафене (последното число е и максималният брой за събиране на открито или на домашни празненства).
В Париж и още 8 града заведенията на практика ще затварят вечерта заради обявяването на вечерен час от 21 местно време. Барове и ресторанти трябва да затварят вечерта и в Гърция, Унгария, Португалия и други.

Без правостоящи
Италия подходи различно. Барове, ресторанти, сладкарници и други могат да работят до 24 ч., ако имат маси, и до 21 ч., ако нямат (след 21 се обслужват само седящи). Рим иска да ограничи правостоящите клиенти, чието струпване свързва с увеличилия се брой заразени. Затова се ограничава възможността и за събирания на хора пред барове и ресторанти между 21 и 6 ч. С последното се забранява дори паркирането пред подобни обекти.
В Хърватия ресторантите работят само с клиенти навън, както и в Ирландия и Словакия (там алтернативата е да се предлага храна за вкъщи). Финландия не въведе час за заведенията, но и в барове, и в ресторанти всички трябва да седят. Ограниченияа за работното време са в сила само в най-засегнатите райони на страната - от 1 сутринта - там може да се заемат само половината от масите. В Швеция също се обслужват само седящи, на разстояние поне метър между групите клиенти.
В Нидерландия, както и в испанската област Каталуня, барове и ресторанти могат да предлагат само храна за вкъщи (Хага въведе и ограничения в часовете, когато може да се продава алкохол). В Каталуня служители излязоха на протест срещу мерките и се стигна до напрежение с полицията.
В Норвегия все още няма ограничения в часа, но клиентите на заведенията трябва да се регистрират.