За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
J. J.
Рейтинг: 544 НеутралноПри нас имаме хрян, който е фантастичен за какво ли не. Природата е Велика!
Иво
Рейтинг: 3200 ЛюбопитноОт статията излиза, че това което ядем в България (пък и в повечето други държави също) е някаква изкуствена имитация на уасаби. Истинското явно се консумира основно в Япония и то скъпите ресторанти там.
"Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36Иво
Рейтинг: 3200 ЛюбопитноДо коментар [#1] от "Jordan J":
"Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36Признавам си, че от тази статия за първи път виждам как изглежда растението уасаби и прави впечатление, че прилича на хряна. И двете растения са от семейство кръстоцветни.
chepokalipsis
Рейтинг: 225 НеутралноДо коментар [#2] от "Иво":
Ами то е така, не е като да не се знае от вчера.
shrek
Рейтинг: 12 НеутралноНе знам, какво уасаби съм ял досега. Вероятно имитация, но във всеки случай вкусът е противен и отвратителен.
traveler1
Рейтинг: 920 ВеселоНито е отвратителен, нито е безполезен. Настъргания хрян не се разваля, нямам идея защо, вероятно е заради съдържанието.
А има един грах с с усаби - невероятно мезе е за бира, вино и квото друго се сетите. Приемането му в малки дози е приятно и полезно във всякакви количества - също като алкохола
:) ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
victortrt
Рейтинг: 569 ВеселоДо коментар [#1] от "Jordan J":
При нас хрянът се продава основно, за да се сложи в киселото зеле.
Така ми казват на Женския пазар.
Иначе при тези цени и на хряна и на синапеното брашно, изобщо не ми трябва купена горчица.
victortrt
Рейтинг: 569 ВеселоДо коментар [#7] от "victortrt":
Е, с какво пък сега заслужих този минус, чия нежна душа нараних с моето виждане за хряна.
tamada
Рейтинг: 695 Весело"... малко квадратно устройство с фини метални зъбци"
Ох, ша ма уморите! :)
ilinko
Рейтинг: 806 ВеселоДо коментар [#9] от "tamada":
Ренде, както е известно по нашите ширини... Или за да е по-деликатно и в унисон с природата на уасабито - ренденце :-)
Vassil Stoychev
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#8] от "victortrt":
Някой харесваме дори този вид уасаби, без лоши чувства.
freedom for ua
Рейтинг: 993 НеутралноСуши не съм ял и ме е страх да ям, понеже е има сурова риба, а това е опасно.
Плюсовете и минусите в сайта вече не са белег за нищо. Те се слагат от модератор и са белег само за това кои коментари се харесват на модератора и кои не. На тролове не отговарям.De Michelis
Рейтинг: 8 НеутралноЕй, ма'а му стара, поназнайващите чужди езици нашенци не се научиха, че "W " е "уа" само в английския език.
Така че " ВАСАБИ"!!!! Както и " Wanda Metropolinano " е Ванда Метрополитано, а не "Уанда"....Ако някой лют запалянко на Атлетико чуе "Уанда", няма да разбере, за какво става дума.
Хриси
Рейтинг: 1366 НеутралноАз си го стържа на "на малко квадратно устройство с фини метални зъбци" и си го накисвам в бурканче с ябълков оцет. После си слагам щедро в телешко варено и на салата от варено червено цвекло. Обожавям хрян. Уасаби също обичам (макар че явно е леко менте). Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
De Michelis
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#13] от "De Michelis":
*Metropolitano
daskal1
Рейтинг: 2404 НеутралноДо коментар [#13] от "De Michelis":
И все пак и японците го произнасят фонетично нещо като "уасаби" [ɰaꜜsabi]. А иначе си е "Японски Хрян", латински Eutrema japonicum или Wasabia japonica. :-)
daskal1
Рейтинг: 2404 ВеселоДо коментар [#3] от "Иво":
Семейството е Brassicaceae, с други думи "Зелеви" . Родът е "Кръстоцветни". Роднина е с хряна, тъй като са от едно семейство, но реално не е хрян :-)
тулса
Рейтинг: 2113 НеутралноДо коментар [#16] от "daskal1":
"The glory of God is intelligence"Ти пък сега почна да се правиш на ...Околовръстен.:) Добре, че са сложили този интересен материал за една от любимите ми подправки, та да продължим кулинарно-историческите дискусии без опасност да ни изтрият постингите в другата тема.
Васабито или уасабито...ми действа много добре на перисталтиката.:) Люти яко купешкото, но освен че наистина ми е по-вкусно сашимито може и да има антибактериални свойства като чесъна и чили-то.
madridchanin
Рейтинг: 247 НеутралноДо коментар [#5] от "shrek":
Не знам къде си го ял, но със сигурност е било фалшиво.
тулса
Рейтинг: 2113 ВеселоДо коментар [#19] от "madridchanin":
"The glory of God is intelligence"Има основания да се оплаква колегата...Шрек. Вижте на какво е заприличал от тогава:
https://bit.ly/2KzWLAk
Роси
Рейтинг: 5672 НеутралноДо коментар [#7] от "victortrt":
Слага се на всякакви туршии, за да останат хрупкави.
daskal1
Рейтинг: 2404 ВеселоДо коментар [#18] от "тулса":
Абе с тази перисталтика цитираш Околовръстния, ама хайде да не коментирам,проблемите на човека.
Между другото, гледам, че със затварянето на китайските бюфети е намалено и производството на фалшивото уасаби, поизчезнало е от супермаркетите. Запасявай се, че в близките година-две ситуацията няма да се подобри бързо. Това последното, за съжаление, е сериозно.
MyTwoCents
Рейтинг: 201 ЛюбопитноНаскоро гледах това филмче за производството на уасаби:
@)----,--'--https://www.youtube.com/watch?v=fhlklE9wBSY
geparez
Рейтинг: 8 ВеселоФирмата е забравила да спомене и презервативите с вкъс на уасаби :)
vesolr
Рейтинг: 924 ЛюбопитноИнтересна статия, не съм голям фен на сушито, но ми харесваше зелената смес която те удря в носа. Оказа се обаче, че не било уасаби, а имитация...
От клеветника https://goo.gl/QdmktQРадвам се, че Господ чу молбите ми от снощи и прати тема за храна и пиене, та да мина на въпроса - кои риби освен тона, са особено популярни за сашими, споделете? Особено онези имали щастието да дегустират в Япония?
И какви напитки се съчетават добре със сурова риба и уасаби?
betona
Рейтинг: 20 Неутралносамо за лапане сте ама две вискита ва свалят в нокаут.
betona
Рейтинг: 20 НеутралноДо коментар [#25] от "vesolr":
весо, остаи ги тия сноби! викни си една шопска една ракиа дузина кебабчета и неква двулитрова бира. и не са занимаваи с глупусти. а колко са смешни разни лелки дето кудкузякат отгоре . щот ги марзи и само ханбургери .
АНТИ ВАТНИК
Рейтинг: 606 НеутралноНа японски няма звук В
Уасаби си е уасаби. Уагю си е уагю. Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
АНТИ ВАТНИК
Рейтинг: 606 НеутралноИстинско уасаби дори и в Япония има само в по-добрите суши ресторанти. Но те са на такова ниво, че едно необиграно небце едва ли би усетило разликата. Има един много хубав филм Jiro Dreams of Sushi за един от най-добрите майстори на суши в света - Джиро, на над 90 години, чийто ресторант, съвсем незабележимо съществуващ в подлеза на станцията на метрото Гинза, преди да го затворят за клиенти миналата година имаше 3 звезди Мишлен. Та ако не ходиш в такъв ресторант, където трябва да правиш резервация три месеца напред и едно половинчасово Омакасе (20-тина парчета суши, приготвени пред теб от майстора) струва към 400 долара, може би няма да ти настъргат прясно уасаби. Омакасе навсякъде е горе-долу стандартно, разликата е най-вече в качеството на рибата/продуктите. Типичните няколко вида тон (магуро - blue fin tuna) с различна степен на тлъстина, хамaчи (yellowtail), саке (сьомга) са също така обичайните видове риба и за сашими. Сашими може да бъде всякакво месо, освен риба са много популярни всякакви видове скариди (ама/акаеби - петнисти/червени японски сладки скариди), месо от големи миди (хотате - scallops), хайвер от морски таралеж (уни), подсолен червен хайвер (икура), октопод (ика), хоккигай (миди). Общо взето всичко, което е излязло от морето може да бъде сервирано като сашими. Важното е самата риба/морски продукт да бъде маркирана като sashimi grade, ако ще я купуваш от магазин. При нас има няколко японски супермаркета, които имат голямо количество sashimi grade продукти. Има чууторо (тлъста риба тон), която струва между 80 и 120 долара за паунд, естествено в много по-малки разфасовки. Има прясно уни от Санта Барбара, което е 90 долара за една кутия 150 грама. Но има и по-евтини не по-малко вкусни сьомги, туна и прочие. За около 100 долара можеш да нахраниш трима-четирима с превъзходно сашими, което в ресторант ще ти струва поне три пъти толкова. Не съм сигурен ти къде живееш, но по принцип в Европа много трудно се намират продукти за сашими, защото те са предимно тихоокеански.
Що се отнася до напитките, аз копирам японците, които в тези ултра висококачествени ресторанти за суши пият само зелен чай. Също така клиентите никога сами не подправят сушито. Всичко (коя риба след коя да ти се предложи, температурата на отделните компоненти и т.н.) е съчетано до абсолютна перфектност от майстора. Приготвя се на момента, слага се пред теб от майстора и се яде с ръце.
Аз понякога обичам да пия хубаво саке със сашимито. Но в повечето случаи хубав японски зелен чай е напълно достатъчно.
Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
АНТИ ВАТНИК
Рейтинг: 606 НеутралноЕдин от любимите ми австрийски/виенски специалитети е именно телешко варено (тафелшпиц). Обикновено го сервират със земелкрен, което е наглед отблъскваща, но на вкус прекрасна гарнитура, направена от намачкан хляб, бульон и хрян.
https://www.gutekueche.at/semmelkren-rezept-4897 Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
vesolr
Рейтинг: 924 НеутралноДо коментар [#29] от "FourOhFive":
От клеветника https://goo.gl/QdmktQБлагодаря, ще ти копирам мнението като стигна до Япония да не съм съвсем “бос” по темата.
В Европа лятото на брега може да намериш прясно уловена риба, калмари, октоподи, но нямам представа дали е сашими грейд защото не съм запознат с изискванията. Иначе по суперите най-прясната риба съм виждал в Португалия, или по-скоро беше борса за риба.
vesolr
Рейтинг: 924 ЛюбопитноДо коментар [#27] от "betona":
От клеветника https://goo.gl/QdmktQИ ти си прав, ама хубави кебапчета къде правят - от месо? Дай някой препоръка за заведение в България?
АНТИ ВАТНИК
Рейтинг: 606 НеутралноНе съм точно запознат с това, което прави даден продукт "сашими-грейд". Мисля, че има нещо общо с рибата да бъде умъртвявана незабавно след като е извадена от океана, за да се намали образуването на някаква специфична киселина в организма ако рибата е оставена да умре от "задушаване" на сухо.
Проблемът в Европа по-скоро е, че местните риба и морски продукти са различни от тези, които са типични за Япония. Със сигурност има такива продукти, които биха могли да се използват за сашими, но за съжеление не съм запознат.
Когато някой ден стигнеш до Япония, пожелавам ти го от сърце, можеш да ядеш всичко и навсякъде, без каквито и да било притеснения за качеството. Преди година, година и нещо, преместиха най-голямата рибна борса в света, която беше Цукиджи - Токио, на ново по-просторно място извън центъра. В района на стария пазар Цукиджи има десетки малки ресторантчета и улични сергии, където можеш да опиташ изключително пресни продукти. Новата борса в Тойосу има специални остъклени галерии за туристи над търговското хале, където можеш да гледаш невероятните неща, които се случват долу, включително и търговете за големите риба тон, които преди бяха почти съвсем недостъпни за туристи. Започват работа някъде в 4 сутринта, което е супер ако току що си пристигнал и така или иначе не можеш да спиш. Към 8-9 всичко е разфасовано, пакетирано, почистено, измито и в 10 сутринта не можеш да познаеш нито на вид, нито на миризма, че сутринта там са минали стотици тонове морски продукти.
Ето едно филмче от стария пазар в Цукиджи
https://youtu.be/Cm2dczXpBG0
Ето от новия в Тойосу
https://youtu.be/d6vXehPniI4
Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
betona
Рейтинг: 20 НеутралноДо коментар [#32] от "vesolr":
и ас немам отгувор на тиа вапроси :)
betona
Рейтинг: 20 НеутралноДо коментар [#33] от "FourOhFive":
уаууууу! огромин риспект за кументарите ти!!!!!!
vesolr
Рейтинг: 924 НеутралноДо коментар [#33] от "FourOhFive":
От клеветника https://goo.gl/QdmktQЗа борса не помня дали нямаше тема в Дневник, ама определено е място което съм заплюл да посетя. Ако има такава за месни произведения, също няма да пропусна.
Иначе в Средиземно море има и тон, октоподи, таралежи, риба меч, ако не за сашими, поне за севиче става. На север по Скандинавия сьомга, вероятно и скалопс (тва на български не знам даже как е), японците е нормално да си държат на географския произход. Нещо като франсетата с техните заплюти "марки".
АНТИ ВАТНИК
Рейтинг: 606 НеутралноЗа месо не съм чувал или виждал подобно място. В Япония се ядат много повече морски продукти, което е нормално, при положение че само 20% от територията е обитаема/обработваема. Другото са едни чукари, безумно красиви, но няма никаква възможност за земеделие. Виж, океанът винаги е на една ръка разстояние. На стария пазар Цукиджи съм виждал изложено говеждо Уагю (т.нар. Кобе-бийф). В по-луксозните магазини като Исетан и Мицукоши имат гастрономи, където можеш да намериш изключително висококачествено Уагю.
Японската кухня е изключително проста и има едно основно правило - да се използват възможно най-добрите основни продукти и каквато и обработка да се налага, то тя трябва да се стреми да запази оригиналния вкус на основния продукт.
Не са присъщи тежки сосове (терияки е измислено по-скоро за западния вкус) или някакви сериозни подправки към храната. Както ти писах по-нагоре, в по-добрите суши ресторанти в Япония на клиента не се дава паничка за соев сос и уасаби, както е по масовите заведения. Обикновено уасабито се мацва върху ориза, върху който се слага рибата и рибата се маже отгоре със соев сос от шефа. Точно колкото трябва, за да бъде подчертан, а не замаскиран, вкусът на парчето риба.
Оризът е най-основният хранителен продукт за японците. Типична закуска в Япония е горещ ориз приготвен на пара, в който са разбъркани сурови яйца и може би някакво парченце солена сушена риба за вкус. Правят и едни чудни сладки омлети в квадратни тигани. Вместо сандвичи, дават на децата за закуска онигири - топки от ориз с някакъв малък пълнеж в тях.
Свършвам вече, защото първо ми се прияде, след това ми се приходи в Япония. Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
MyTwoCents
Рейтинг: 201 НеутралноИ поръсено с фурикаке - простичко и вкусничко.
@)----,--'--