Насред кризата в Ливан веганите стават все повече

По света по-здравословният начин на живот и по-голямата информираност по въпросите на климата насърчават възхода на веганството. Някои ливанци обаче го избират от необходимост.
Страната е изправена пред финансова криза, заради която повече от половината население изпадна в бедност. Много ливанци откриват, че не могат да си позволят месо, дори пилешко.
Цените се покачват стремглаво, а заплатите се сриват, тъй като местната валута продължава да пада, след като загуби 90% от стойността си през последните две години. "В страната има много проблеми, дори армията не може да си позволи нужното количество месо и пилешко в храната," каза Камил Мади, директор на Basecamp, асоциация, която раздава ястия на нуждаещите се (в арабския свят пилешкото често се разглежда като отделна категория от "месо", най-вече телешко и агнешко, освен ако не се обозначи специално със словосъчетаниет "пилешко месо" - бел. ред.).
Бюджетните съкращения принудиха военните да намалят месото в храната си миналата година. Basecamp, която започна работа след взрива в пристанището в Бейрут миналото лято, доставяше ежедневни пратки с храна, съдържаща протеини, но с намаляването на даренията и повишаването на цените бе необходимо заобиколно решение. Сега тя доставя един до три пъти месечно на нуждаещите се, като осигурява кутии за храна вместо топли ястия, без месо.

Basecamp и Ливанският вегански социален център, който популяризира веганството, обединиха усилията си, за да осигурят 100 вегански ястия, обясни Мади, докато наблюдаваше как доброволци доставят колети с храна в района Карантина в Бейрут, силно засегнат от експлозията на пристанището.
Докато доставяха кутиите за помощ, членовете на Социалния център също насочваха общественото внимание към веганската храна и защо тя може да бъде решение сега. "Доставянето на веганска храна е здравословно и в тази икономическа ситуация е много подходящо, защото човек може да замести протеина, който получава от месото, калция, който получава от сиренето, и всеки животински продукт може да бъде заместен с веганска храна и е по-евтино в това икономическа ситуация," заяви активистът Роланд Азар.
Мади казва, че децата, които ядат мануш - ливанска пица, покрита със сирене, могат да подобрят качеството на ястията си, ако харчат същото за вегански продукти. "Детето, което яде мануш всеки ден, няма да има необходимите хранителни вещества, но днес с цената на един мануш можете да си купите килограм или два зеленчука, които да му осигурят необходимите хранителни вещества." /БТА