За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
eti mehter
Рейтинг: 2664 ВеселоБраво и на двата коментара....
BukalemunNikoi
Рейтинг: 479 НеутралноНашето грозде пък ще стане ,миналата година не се получи нищо , но сега ще има вино.
Judjuk
Рейтинг: 2228 НеутралноЗлото никога не идва само.
Judjukradelmarfx
Рейтинг: 8 НеутралноE нали се сещате че повечето от тия производители са малък и среден бизнес. Настинката беше въведена от глобалните комунисто - фашисти за да убие точно този тип бизнес.
Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriberКонтрол на съзнанието
Рейтинг: 8 РазстроеноИма и друга причина за лошата реколта.Лозята във Франция не са ваксинирани.😢
Много съм простДа вярваме на истината
Рейтинг: 2818 ВеселоКой пък пие френските и италианските киселочи?!
Че да се тревожим:)
дерибеев
Рейтинг: 1340 НеутралноДо коментар [#3] от "eti mehter":
всеки коментар може и ще бъде използван срещу васПравите ли домашно вино при вас
blondofil
Рейтинг: 1313 НеутралноЕ па да пият бира.
Да вярваме на истината
Рейтинг: 2818 НеутралноДо коментар [#9] от "дерибеев":
Мюсюлманите както е известно не пият вино:)
boevbisser
Рейтинг: 2207 ВеселоГодината за гроздето обаче в България беше хубава и реколтата се очертава повече от добра, вкл. и моята домашна. Отсега - наздраве!
Padrino
Рейтинг: 531 ВеселоТи беше споменал, че съпругата ти е лекар...не се ли ползваш с предимство за прегледи или и на нея и писнало от твоите простотии и те е зарязала в отделението?😂
kilgore
Рейтинг: 201 НеутралноОчаквах да науча от статията дали слабата като количество реколта означава и калпаво вино.
'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)Някой, който разбира, може ли да каже нещо по въпроса?
pontius_glarus
Рейтинг: 3703 НеутралноАйрян. Или раки (мастика) с вода. Става бяла, и техният аллах гледащ отвисоко, си мисли че пият айрян.
По-изтънчените турци пият вино.
pontius_glarus
Рейтинг: 3703 НеутралноМалко разбирам. Слабата реколта по принцип би означавало 24-30% по-малко кг грозде от лозе, но със сигурност ще е с по-голяма захарност, което би означавало по-добро вино.
Padrino
Рейтинг: 531 ЛюбопитноОт замръзнали и изгнили насаждения да не би да очакваш елексир?
Nedyalko Lazarov
Рейтинг: 1066 Неутрално[quote#15:"pontius_glarus"][/quote]
Преди около 6 месеца си купих бутилка “раки”, Турция. Градусът е добър - 45, но анасона ми идва в малко повече. По нещо обаче се различава от мастиката, но не мога да разбера какво точно, защото и мастика пия веднъж на 5-10 години.
Nedyalko Lazarov
Рейтинг: 1066 НеутралноНяма проблем. И без това по-голямата част от френските и италиански вина не се правят от грозде.
pontius_glarus
Рейтинг: 3703 НеутралноГовори се, че "раки" е класиката на анасонлийката, и се произвежда с винен дестилат, а не със "земеделски спирт" (демек зърнен, от Украйна). Българската мастика е 47 градуса, вероятно там чувстваш някаква разлика. Зависи и от добавената захарност, която у нас е между 40 и 60г на литър, както и дали е с дъвка (зърна сакъз, смолата от дървото), или с мастиково масло, което се добива от плодовете на същото дърво.
И друго - сегашната мастика има много малко общо с мастиката отпреди 50-60 години
pontius_glarus
Рейтинг: 3703 НеутралноДо коментар [#19] от "Nedyalko Lazarov":
Френски виц:
"На смъртното си легло италиански винар вика своите деца, и мъдро ги напътства, за последно:
-Деца мои, трябва да знаете, че вино се прави ДОРИ и от грозде!
И издъхнал".
По-интересното е от какво се правят нашите вина от 4-5 лв бутилката, или тези в кутиите? Защото дори и на вкус трудно го докарват!
pontius_glarus
Рейтинг: 3703 НеутралноКогато човек си купува бутилка вино винаги трябва да има едно наум:
Цената на бутилката + тапата + етикета варира между 1,40л -1,50 лв.
Ако общата цена е 2,50 лв (т.е. само лев съдържание) помислете що за съдържание има, защото в тези 2,50 са калкулирани ДДС, печалба, ДОД, транспортни разходи, изобщо много неща....
Да вярваме на истината
Рейтинг: 2818 НеутралноДо коментар [#21] от "pontius_glarus":
Тия по 2-3 лева бутилката се наричат синтетично вино:) Дали го докарват или не си е проблем на тези, които го пият.
А иначе имаме 100% вино от деклариран район . То е за колекционери. 80% вино дето масово е по магазините и 50% вино серията София например.
Да вярваме на истината
Рейтинг: 2818 НеутралноДо коментар [#22] от "pontius_glarus":
Има един лев акциз на литър.
Nedyalko Lazarov
Рейтинг: 1066 НеутралноТова за цената на бутилката, етикета и тапата ми се струва малко пресилено, но все пак, ако калкулираш цената на труда, транспорта, ДДС, АКЦИЗИТЕ, търговската надценка и (евентуалната) печалба, няма как да продадеш бутилка вино от грозде за €4.
Nedyalko Lazarov
Рейтинг: 1066 Неутрално[quote#20:"pontius_glarus"][/quote]
Ще я пробвам пак, макар и да не съм сигурен как се пие. Преди я изстудихте във фризера, докато стане Бяла и не я разреждаха. По принцип българската я пия с айрян и салата от маринована цаца, сух лук и маслини.
Като млади пиехме “облак”, масика и мента 50/50. Много бързо отиваш в “зоната на здрача”.
Създаваш впечатление на компетентен. Има ли ракия в България, направена от винен дестилат, която се предлага на пазара? Защото, по същата причина както и виното, ракия от 10-15 лева бутилката няма как да е от грозде.
Подуенски нюанс
Рейтинг: 217 НеутралноЗатова препоръчвам RIOJA , всички възможни видове /марки/...
СидоПодуенски нюанс
Рейтинг: 217 НеутралноДо коментар [#19] от "Nedyalko Lazarov":
СидоЗатова си има различни маркировки по бутилките....
olimpipanov
Рейтинг: 294 НеутралноДа не мрънкат, по-слаба реколата не означава калпаво вино - от векове винарите там правят вино с качество, което отговаря на опоределени изисквания. Ако е по-добро реколта може и да се получи някое по-добро вино, но не падат под определено качество.
Освен това мен ме интересува реколтата в Бг. Пред френските вина предпочитам тези от Иберийския полуостров.
Bullet
Рейтинг: 325 ВеселоДо коментар [#25] от "Nedyalko Lazarov":
Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.Ам чи то в шведско, къде има бутилка вино под 7€?
Nedyalko Lazarov
Рейтинг: 1066 НеутралноТова не го знаех. Какво трябва да гледам?
Освен това, има ли вина без сулфати и къде могат да се купят, ако има такива?
дерибеев
Рейтинг: 1340 НеутралноДо коментар [#16] от "pontius_glarus":по-голяма захарност, което би означавало по-добро вино.
всеки коментар може и ще бъде използван срещу васВ много случаи пречи много високата захарност
Кортик
Рейтинг: 2173 НеутралноКогато е лоша гоината лошо, когато е добра годината пак лошо, че не може да се реализира продукцията.
Червена линия, червен картонchepokalipsis
Рейтинг: 217 НеутралноДо коментар [#26] от "Nedyalko Lazarov":
Човек, ти варил ли си ракия? Какви глупости говориш, масово по селата хората продават ракия по 7л литъра, от грозде, та фирма спокойно може да се вмести в тия 15лв на бутилка, особено като се има предвид, че е 700мл., а не литър.
Галя Станчева
Рейтинг: 758 Неутралноhttps://www.meik98wines.com/гроздова-ракия-резерва-0-50л-евксиноград-euxinograde-rakia-reserva_791
zocho1
Рейтинг: 456 НеутралноДо коментар [#31] от "Nedyalko Lazarov":
"Освен това, има ли вина без сулфати и къде могат да се купят, ако има такива?"
Има разлика между "сулфати" и "сулфити". При вината става въпрос за сулфити.
zocho1
Рейтинг: 456 НеутралноДо коментар [#6] от "radelmarfx":
"E нали се сещате че повечето от тия производители са малък и среден бизнес. Настинката беше въведена от глобалните комунисто - фашисти за да убие точно този тип бизнес."
Естествено! И така организираха мръсниците нещата, че по лозята на едрия бизнес да няма нито пролетни студове, нито летни валежи
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 3179 Весело😃 Не се плаши от "сулфит" във вината: От древни времена са добавяли сулфит (сяра) в минимални количества за да се забави окисляването на виното, бутилирано или държано в други съдове. А по етикетите пише "съдържа сулфити" защото има един МНОГО МАЛЪК процент хора които са алергични към сулфитите.
Не вярвам че може да намериш бутилирано вино без сулфит, защото производителя рискува виното да се вкисне в много кратък срок. Има тенденция да се търсят други консерванти които да забявят вкисването на бутилираните вина-все пак виното е органичен продукт и с времето се окислява (вкисва) и си променя качествата.
До коментар [#31] от "Nedyalko Lazarov":
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! ***** ************************************************************************************************************************************************************************************ ****-П.С. -"КРАТКИЯТ" СПИСЪК С ЛЪЖИТЕ НА ФОРУМНИЯ ТОП'ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК- В КОМЕНТАР № 1 В ТЕМАТА https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2024/04/03/4609231_otkrivaneto_na_festivala_one_dance_shte_postavi_fokus/comments#comment-1 **************************************************************************************************************************************************** ПРЕДУПРЕЖДАВАМ-ДА НЕ СЕ ЧЕТЕ С НАПИТКА В РЪКАТА!!!
Nedyalko Lazarov
Рейтинг: 1066 НеутралноКолко е цената на гроздето? Да речем два лева за кило. От 5 кг грозде ще изкараш 3.5 литра вино, макс. Нуждаеш се от 3.5 л вино за да изкараш 1 л 40 гр. ракия. Тук не включвам пари за казан, акциз и пр; дори не слагам и печалба.
Ти може би си мислиш, че за 7л/за литър ти продават ракия от грозде. Това, което ти продават е ракия направена от малко джибри, вода, остарели компоти и захар.
Все пак и това се пие, ако е майсторски направено, без метил.
Но аз питам за истинска ракия, сварена в качествен казан, каквито спиртоварните имат, направена от истински винен дестилат.
Мой приятел си беше сварил такава сам и му беше излязла 10 л/л. Ама не я продава. Само за собствена консумация и близки приятели.
Тангра
Рейтинг: 1047 Любопитно[quote#16:"pontius_glarus"][/quote]
А аз не разбирам много от грозде, но ме съмнява.
Силните валежи означават, че ще се спукат повечето зърна и гроздето ще изгние.
Също означават и повече вода, следователно по-малка захарност.
Тази по-голяма захарност, за която говориш е вероятно при сушава година + малка реколта.
Баща ми и дядо ми са имали малко лозе, но аз не прихванах занаята. Не че ме мързи, просто не пия. А и застроихме парцела.
Тангра
Рейтинг: 1047 Любопитно[quote#38:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]
Със сяра не се ли чистят бъчвите, против вкисване.
За добавка в самото вино не съм чувал, може и да има, не съм специалист.
ivanpopov
Рейтинг: 820 НеутралноГледам снимките на лозята от Франция и се сещам как изглежда лозовият масив край Варна, точно до компресорната станция в Паша Дере. И ми идва да вия от мъка... Дори лозята в Евксиновград не се обработват така.
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 3179 ВеселоТова е друго нещо, чистенето на бъчвите (за който още държи вино в ДЪРВЕНИ бъчви, а не в цистерни от неръждаема стомана😃). Сулфитите се добавят във виното след привършването на ферментацията, но преди бутилирането му/съхранение за по дълго в цистерни...удни такива ВИСОКИ цилиндри от неръждаема стомана.
До коментар [#41] от "Тангра":
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! ***** ************************************************************************************************************************************************************************************ ****-П.С. -"КРАТКИЯТ" СПИСЪК С ЛЪЖИТЕ НА ФОРУМНИЯ ТОП'ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК- В КОМЕНТАР № 1 В ТЕМАТА https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2024/04/03/4609231_otkrivaneto_na_festivala_one_dance_shte_postavi_fokus/comments#comment-1 **************************************************************************************************************************************************** ПРЕДУПРЕЖДАВАМ-ДА НЕ СЕ ЧЕТЕ С НАПИТКА В РЪКАТА!!!
Димитър Димитров
Рейтинг: 524 ЛюбопитноА защо по дяволите "сух лук" каквото и да означава това?????????
Nedyalko Lazarov
Рейтинг: 1066 Неутрално[quote#44:"Димитър Димитров"][/quote]
Има два вида лук: зелен лук (млад лук, все още без глави и “сух” лук, на големи, долу-горе колкото ябълки, глави)
pontius_glarus
Рейтинг: 3703 НеутралноНе е пресилено. Между 1 и 1,20 лв е цената на бутилка в Бриколаж, Практикер. Без тапи и етикети.
citoyen
Рейтинг: 681 НеутралноЩе го преживея някак си. Има и други повече от прилични вина. При тези жеги у нас и в региона гроздето сигурно е хубаво ''изпечено'' и с висика захарност, което е залог за добра винена година.
pontius_glarus
Рейтинг: 3703 НеутралноНе че много разбирам, но дъждът е опасен за лозето не пролетта, а през лятото. В книгата на Г. Шевалие "Клошмер" (там е божолето) през лятото валя силен дъжд, и зърната се спукаха, и така реколтата пропадна.
pontius_glarus
Рейтинг: 3703 НеутралноБлагодаря, но всъщност съм чел малко повече в нета, а и съм имал задълбочени разговори с винари, от Божоле.
1. За мастиката - ако я изстудяваш във фризера тя побелява, което означава че започва да кристализира (в някои направо кристалите плуват), и се усещат при консумацията й. Най-добрият вариант е да се налива при стайна температура, и да й добавяш лед, или студена вода. Между другото в Марсилия (пастис, градус 45) я консумират разредена 1:5 в полза на водата. Предпочитам 1:1, или 1:2.
2. За ракията - добрите ракии се произвеждат от винен дестилат (70 градуса) който се разрежда с вода, добавят по някой път карамел или дъбов чипс за цвят. Често се добавят и аромати, добивани от вътрешната страна на гроздови люспи (италианците са майстори). Това са скъпите ракии, поне 20 лв. литъра. По-евтините се разреждат със "земеделски спирт" внесен от Украйна. Колкото повече етилов спирт се добавя, толкова цената е по-ниска. Има ракии и с етикет "винена". Вероятно и в нея има добавен спирт от Украйна, но по-малко.
3. Вината по 10-15 лв са вече вина. Когато четеш за международни конкурси за вина, и спечелени награди, бъди сигурен че става въпрос за бранда 6 евро за бутилка. Изобщо в Западна Европа вина от 5-6 евро бутилката са много добри (е, не по-добри от Сhateauneuf du pape, но там най-евтиното е 20€ в супера)
plamen_b
Рейтинг: 563 ЛюбопитноА жегата в България ще помогне ли за производството на повече хубаво вино?
Пътят за разрешаване на конфликта е Русия да напусне Украйна! Това е пътя за разрешаване на конфликта! (Сана Марин, финландска премиер-министърка)bruno__dante
Рейтинг: 286 Веселоне сте прав
лозята на Винпром Дамяница се обработват умно и красиво!!
plamen_b
Рейтинг: 563 ЛюбопитноДо коментар [#50] от "plamen_b":
Пътят за разрешаване на конфликта е Русия да напусне Украйна! Това е пътя за разрешаване на конфликта! (Сана Марин, финландска премиер-министърка)"А жегата в България ще помогне ли за производството на повече хубаво вино?"
А на ракията?
А ще помогне ли за консумацията?
rdb41527334
Рейтинг: 217 НеутралноНе прочетох цялата статия, но предполагам обеснява защо глобалното ЗАТОПЛЯНЕ е виновно за ТЕЖКИТЕ пролетни СТУДОВЕ.
И как трябва бързо да се самоубием за да не дишане кислород и издишваме онова вредното.....
Consumer
Рейтинг: 1309 НеутралноДо коментар [#26] от "Nedyalko Lazarov":
Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you wantУзото и турската ракия седят на стайна температура и при сервиране се добавя лед и по желание малко вода в чашата, за да се усети аромат и вкус. В метро има промоции и вземам EFE Gold или Tekirdag Gold, Yeni е по-скоро маркетингова ракия.
Мусаши
Рейтинг: 8 НеутралноНали ни плашеха с глобално затопляне жеги и суша,а се оказа,че има студове и валежи.
Подуенски нюанс
Рейтинг: 217 НеутралноДо коментар [#54] от "Consumer":
СидоУзото и всяка друга истинска мастика стоят в хладилник, чашите с които ще пиеш стоят във фризер. Същото важи за джинь.
Consumer
Рейтинг: 1309 ЛюбопитноДо коментар [#56] от "Подуенски нюанс":
Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you wantНямам спомен в страните, традиционни производители и консуматори на въпросните напитки, някъде и някога да са ми сервирали по посочения от вас начин. А специално "мастиката" е определение за българската спиртна измишльотина.
Подуенски нюанс
Рейтинг: 217 НеутралноДо коментар [#57] от "Consumer":
Сидо"Някои хора не знаят и за часовниците "Омега", но това не им пречи да си работят"/Б.Райнов/
Роси
Рейтинг: 5323 НеутралноДо коментар [#4] от "Bai nik":
И миналата година имаше...не навсякъде.
kama_start
Рейтинг: 112 НеутралноРеколтата не само във виноиндустрията тази година е една от най-лошите.
ILIYAN IVANOV
Рейтинг: 8 ВеселоДо коментар [#54] от "Consumer":
Попадна ми Ефе голд на промоция с две чаши (красотааа) и съм й се наточил изстудявам става с кристали.... добавя, вода помътнява - отпивам и :( викам си т'ва все едно захоса от Лидл пия. След няколко дни решавам да пробвам да си налея на стайна температура и добавям две бучки лед.... Е няма такъв аромат и вкусотияя леко сладни, леко бадем се усеща ,разкош.
Та значи забравете за тиш кристали само парят на езика и на меките части в устата и нищо не се усеща от аператива.
ILIYAN IVANOV
Рейтинг: 8 ВеселоДо коментар [#56] от "Подуенски нюанс":
Голяма грешка, ама хора всякакви пък вкрайна сметка