Близо половината хора на Земята страдат от лошо хранене

Близо половината хора на Земята страдат от лошо хранене

Според доклада 150 млн. деца под петгодишна възраст страдат от забавено развитие, дължащо се на недохранване
Според доклада 150 млн. деца под петгодишна възраст страдат от забавено развитие, дължащо се на недохранване
Близо половината хора на Земята страдат от лошо хранене с пагубни последици за здравето им, но и за планетата. Това сочи публикуван днес доклад, предаде "Франс прес".
Според годишния "Глобален доклад за храненето" (Global nutrition report) 48% от населението яде прекалено много или твърде малко. В доклада са използвани данни на ООН и нейните агенции за прехраната (ФАО), здравеопазване (СЗО) и за децата (УНИЦЕФ).
Ако се запази сегашното темпо, светът няма да постигне осем от деветте цели в сферата на храненето, поставени от СЗО за 2025 г. Такива са ограничаване на недохранването при децата (когато са твърде слаби за ръста си) и случаите на забавено развитие (когато са твърде ниски за възрастта си), както и затлъстяването при възрастните.
Според доклада около 150 млн. деца под петгодишна възраст страдат от забавено развитие, над 45 млн. са прекалено слаби, а близо 40 млн. имат наднормено тегло.
40 на сто от мъжете и жените по света (2.2 милиарда души) имат наднормено тегло или са затлъстели.
"Неизбежните смъртни случаи поради лошо хранене са нараснали от 2010 г. с 15%" и днес възлизат на "четвърт от всички смъртни случаи сред пълнолетните", заяви за АФП Рената Мича, която оглавява група експерти, работещи за "Глобалния доклад за храненето".
"Резултатите ни в световен мащаб показват, че нашето хранене не се е подобрило през последните десет години и представлява вече голяма заплаха за здравето на хората и за планетата", добави тя.
Хората не консумират препоръчаните количества храни, здравословни храни като плодове и зеленчуци. Най-слабо е потреблението им в страните с малки доходи. В същото време в по-богатите държави се ядат най-много храни, вредни за здравето, като червено месо, млечни продукти и напитки със съдържание на захар. В тях е най-голям и делът на хората с наднормено тегло.
В доклада е изчислено, че търсенето на храни в световен мащаб е предизвикало през 2018 г. около 35% от емисиите на парникови газове.
Освен че предизвика смущения в системите за здравеопазване и снабдяване с храни, пандемията от COVID-19 доведе до крайна мизерия още към 155 млн. души, добавят авторите, цитирани от БТА.