Франция изпитва остър недостиг на дижонска горчица и то не само заради Украйна

Франция изпитва остър недостиг на дижонска горчица и то не само заради Украйна

Франция изпитва остър недостиг на дижонска горчица и то не само заради Украйна
Скрийншот, YouTube
"Великата френска криза с дижонска горчица" - ироничното определение в тази колонка във "Файненшъл таймс", на фона на недостига на маски, лекарства, микрочипове, олио и други заради комбинацията от пандемия и война, всъщност отвежда към сериозен проблем.
Всеки французин изяжда средно по килограм дижонска горчица на година, тя е ценна и в готварството, дори основен стълб на френската кухня по описанието на цитиран в публикацията готвач.
Сега тя липсва в магазините и следователно - в хладилниците. "Много е лошо. Рафтовете са доста празни", казва за канадската Си Би Си управляващият директор на Reine de Dijon, водещ производител на горчица, Люк Вандермесен. А когато се намери, е по-скъпа - 14% от началото на годината.
Защо се стигна дотук? Всичко е заради една съставка.
Поредица от кризи
Интересът на Канада не е случаен: французите откриха, че проблемът не е само в Бургундия, а и на запад - отвъд океана - и на изток.
Лошото време в Бургундия и Канада и горещата вълна миналата година се отразиха на реколтата. Както изтъква и авторът във "Файненшъл таймс", износът на синап от Канада се сви между една трета и наполовина. Северноамериканската страна, заедно с Непал, е водещ производител. Реколтата във Франция миналата година отбеляза сходен срив.
Доставки имаше и от Украйна, друг водещ производител, но войната на Русия промени това. Още преди тези кризи пандемията бе създала проблеми по веригата на доставките. Междувременно синапеното семе се оказа с два или три пъти по-висока цена на едро (която производителите на горчица обаче са готови да платят).
Кризата обаче е и възможност за френските фермери: ако увеличат площите с насаждения, да се позиционират по-добре на най-важния пазар, отбелязва "Франс 24".