Заради горещината: гроздоберът в Испания започна много рано и... нощем

Заради горещината: гроздоберът в Испания започна много рано и... нощем

Заради горещината: гроздоберът в Испания започна много рано и... нощем
Reuters
С монтираните на главата си фенерчета, които се люшкат в тъмнината, работниците в лозята на Bodega Andres Morate приличат отдалече на светулки, докато търкалят количките си от една лоза на друга, режейки гроздови чепки през нощта.
Принудени да започнат да берат реколтата няколко седмици по-рано през сезона поради бруталните летни температури и сушата, повлияни от изменението на климата, някои испански винарни като този семеен бизнес край Мадрид също преминаха към бране на грозде през нощта, за да избегнат работа в знойната августовска жега.
Заради горещината: гроздоберът в Испания започна много рано и... нощем
Reuters
Гроздето обикновено се бере в средата на септември, но Андрес Морате започна тази година на 24 август на своя парцел от 20 хектара.
"Това не е обичайно... Ако не беше топлината, обикновено започваме гроздобера по-късно, но събирането на реколтите беше изтеглено напред през последните няколко години", каза той пред "Ройтерс".
"А сега има и суша на всичкото отгоре... това беше едно от най-трудните лета и всяка година се чупят (температурни) рекорди."
Заради горещината: гроздоберът в Испания започна много рано и... нощем
Reuters
Изменението на климата е оставило части от Иберийския полуостров в най-сухото състояние от 1200 години, според проучване, публикувано миналия месец в списание Nature Geoscience.
Испания претърпя три необичайно дълги горещи вълни това лято, които предизвикаха опустошителни горски пожари.
Въпреки че гроздето расте изобилно, сухата топлина го прави по-малко сочно, обяснява Морате.
Заради горещината: гроздоберът в Испания започна много рано и... нощем
Reuters
Той се гордее с устойчиво, екологично производство без използването на химически торове или напояване. Сега обяснява, че за най-добри резултати гроздето трябва да се развива постепенно от момента, в който се образува на лозата, до момента, в който се бере реколтата. Но напоследък времето ускори този процес с пагубен ефект.
Работата през нощта, от залез слънце до 2-3 часа през нощта, има своите предимства не само за берачите, но и за гроздето, преди да мине през преса за направата на вино, каза той. Колкото по-хладни са, когато стигнат до винарната, толкова по-концентриран е техният аромат и вкус.
33-годишният берач Хавиер разказва: "Работата през нощта е много по-добра, не е прекалено горещо, няма насекоми, работата ни харесва повече. През деня нямаше да можем да сме тук, просто щяхме да се опечем."