За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
john trivolta
Рейтинг: 894 НеутралноАйварът бил сръбският вариант на нашенската лютеница? Ха-ха-ха!
"Езикът е за една култура или общество това, което са парите за една икономика; ерозията на първото води до разпадане на второто." Питър БауърНа първо място, нашенската лютеница започва по нашенски да те лъже още в самото начало, т.е. с името си (понеже не е люта). На второ място тя е бъкана с домати, което е по-лесно (по-евтини са, по-лесно се обработват термично и по-лесно се развалят). По тази причина, нашата лютеница е фина паста, в която е невъзможно визуално, да се установи съдържанието. Това става чак след като отвориш бурканчето: възкиселият вкус говори за надмощието на доматите. Айварът, общо взето, е на парченца, там нещата са видими и разпознаваеми преди да си го купил.
И тук нещата са също като при скарата, не става дума само за съдържание, но то е от основно значение. Това разбрал българинът от вица, когато попитал сръбския си колега защо сръбската скара е толкова по-добра и известна от българската. "Защото нашата е от месо", отвърнал сърбинът.
viktori
Рейтинг: 8 НеутралноАз мислех ,че е патент на македонците .
Сериозно ..те се карат сърби албанци и македонци на кой е айвара
В Германия си купих от Кауфланд две бурканчета понеже много го обичам (няма домати в него и не киселее като нашата лютеница
и на етикета пишеше " по оригинална македонска рецепта " .
Кортик
Рейтинг: 2285 НеутралноПрословутата лютеница с хорцето, паднала жертва на културтрегери наложили друг етикет, художествено издържан, но неизвестен на консуматорите. Сръбските и македонски ментета, наречени айвар са пълни с картофи, че са евтини.
Червена линия, червен картонoua58686497
Рейтинг: 8 НеутралноА лютеницата на олинеза? В истинската лютеница има малко домати . Истинската лютеница трябва да е малко кисела .
А и лютениците трявва да имат различен вкус. Различен вкус има и със син домат.
Харесват ви подсладените неща ли , като кетчупа например?
AModoMio
Рейтинг: 1130 НеутралноАйвара на Лесковец се прави само от чушки, докато в други райони се добавят патладжани.
"Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатитеКолкото до лютеницата става много добре ако преобладават чушките.
viktori
Рейтинг: 8 НеутралноНе , не ми харесват кетчупите изобщо .
Но айвара с чушки и патладжан едро смлян е много по вкусен от нашата лютеница .Получава се нещо като кьополу и чудесна разядка .
DDR
Рейтинг: 640 НеутралноЯка хигиена цари на производствената площадка.
Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?Селс китари КАТ
Рейтинг: 12 НеутралноТо и с лютеницата е същата работа - домашната е хубава, а заводската на нищо не прилича. А пък т.нар. "Хорцето" - това е най-противното доматено пюре, което наричат лютеница, че и спорят кой да ползвал етикета. От дете я ненавиждам и съм я ял насила само като част от гадната гарнитура в някоя кръчма на гарата. Противна история.
Вече няма да обиждамГаля Станчева
Рейтинг: 861 НеутралноОлинеза (и не само те) блъскат нишесте в несвяст и "лютеницата" им се точи като като брашняна каша.
Едросмляната на Дерони, без захар, става.
k.i.p.
Рейтинг: 66 НеутралноДо коментар [#1] от "john trivolta":
Това си е въпрос на вкус. На ме лично, българската скара му харесва много повече от сръбската. Нито плескавиците, нито ощипците ми харесват. Българските кебапчета, кюфтета и пържоли са си много по-хубави! А оригиналната лютеница също е много по-добра от този измислен Айвар, който не е нищо повече от пюре от чушки! Оригиналната лютеница си е лютива и в нея съотношение то между чушки и домати е някъде към 80% на 20%, в полза разбира се на чушките!
Феноменология на духа на ДеПеСе
Рейтинг: 831 НеутралноАз си купувам само Айвар. Навремето като си правихме лютеница беше смесена с чушки като преобладаваха чушките.
Новият евроатлантик - Баща - полковник от Първо Главно Управление на ДС. Майка му - офицер от Шести отдел на ПГУ, Дядо му - партизанин, генерал, началник на Трето ГУ на ДС, член на ЦК на БКП, братовчед на Петър Младенов - бивш член на ЦК на БКП, министър на външните работи и първи секретар на ЦК на БКП на НРБ, Брат му - началник на Четвърто ГУ на ДС, партиен секретар на МВР на НРБ, Чичо му- офицер от Шесто ГУ /политическото/ на ДС. Всички ръководни членове в БКП.oua58686497
Рейтинг: 8 НеутралноНали минава през огъня?
Докторите са си загубили някъде 50 г , докато разберат какви вируси и бактерии да вкарат за да им е успешно изкуственото създаване на човешки живот .
На етикетите пише какво има в бурканчеттата. Друг е въпроса че не спазват изискванията за стандарт на буквите , та човек трябва да ходи с лупа в магазина..
anonymous
Рейтинг: 423 НеутралноДо коментар [#1] от "john trivolta":
Много философстваш. Купувай си едросмляна и престани да се оплакваш.
Таралеж
Рейтинг: 2774 НеутралноЕдно време нямахме (почти) друг избор освен лютеница.
Изборът беше дали да купиш каквото са ти забъркали от магазина или да печеш/бъркаш/вариш два-три дена за нещо вкусно.
Днес има доста по голям избор за мазила и гарнитури.
Лютеница, готини горчици, пасти от маслини, песто, огромни разнообразие от салца.
Напоследък предпочитам домашно кьополо. Печеш си чушките и патладжана, замразяваш ги, забъркваш.
Sabbath
Рейтинг: 616 ЛюбопитноНай обичам,да слушам музика по Айпод,похапвайки Айвар !!!!