Домашният айвар: Запазената марка на Лесковац

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (15)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на john trivolta
    john trivolta
    Рейтинг: 894 Неутрално

    Айварът бил сръбският вариант на нашенската лютеница? Ха-ха-ха!
    На първо място, нашенската лютеница започва по нашенски да те лъже още в самото начало, т.е. с името си (понеже не е люта). На второ място тя е бъкана с домати, което е по-лесно (по-евтини са, по-лесно се обработват термично и по-лесно се развалят). По тази причина, нашата лютеница е фина паста, в която е невъзможно визуално, да се установи съдържанието. Това става чак след като отвориш бурканчето: възкиселият вкус говори за надмощието на доматите. Айварът, общо взето, е на парченца, там нещата са видими и разпознаваеми преди да си го купил.

    И тук нещата са също като при скарата, не става дума само за съдържание, но то е от основно значение. Това разбрал българинът от вица, когато попитал сръбския си колега защо сръбската скара е толкова по-добра и известна от българската. "Защото нашата е от месо", отвърнал сърбинът.

    "Езикът е за една култура или общество това, което са парите за една икономика; ерозията на първото води до разпадане на второто." Питър Бауър
  2. 2 Профил на viktori
    viktori
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Аз мислех ,че е патент на македонците .
    Сериозно ..те се карат сърби албанци и македонци на кой е айвара
    В Германия си купих от Кауфланд две бурканчета понеже много го обичам (няма домати в него и не киселее като нашата лютеница
    и на етикета пишеше " по оригинална македонска рецепта " .

  3. 3 Профил на Кортик
    Кортик
    Рейтинг: 2285 Неутрално

    Прословутата лютеница с хорцето, паднала жертва на културтрегери наложили друг етикет, художествено издържан, но неизвестен на консуматорите. Сръбските и македонски ментета, наречени айвар са пълни с картофи, че са евтини.

    Червена линия, червен картон
  4. 4 Профил на oua58686497
    oua58686497
    Рейтинг: 8 Неутрално

    А лютеницата на олинеза? В истинската лютеница има малко домати . Истинската лютеница трябва да е малко кисела .
    А и лютениците трявва да имат различен вкус. Различен вкус има и със син домат.
    Харесват ви подсладените неща ли , като кетчупа например?

  5. 5 Профил на AModoMio
    AModoMio
    Рейтинг: 1130 Неутрално

    Айвара на Лесковец се прави само от чушки, докато в други райони се добавят патладжани.
    Колкото до лютеницата става много добре ако преобладават чушките.

    "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
  6. 6 Профил на viktori
    viktori
    Рейтинг: 8 Неутрално

    А лютеницата на олинеза? В истинската лютеница има малко домати . Истинската лютеница трябва да е малко кисела . А и лютениците трявва да имат различен вкус. Различен вкус има и със син домат. Харесват ви подсладените неща ли , като кетчупа например?
    —цитат от коментар 4 на oua58686497


    Не , не ми харесват кетчупите изобщо .
    Но айвара с чушки и патладжан едро смлян е много по вкусен от нашата лютеница .Получава се нещо като кьополу и чудесна разядка .

  7. 7 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 640 Неутрално

    Яка хигиена цари на производствената площадка.

    Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
  8. 8 Профил на Селс китари КАТ
    Селс китари КАТ
    Рейтинг: 12 Неутрално

    То и с лютеницата е същата работа - домашната е хубава, а заводската на нищо не прилича. А пък т.нар. "Хорцето" - това е най-противното доматено пюре, което наричат лютеница, че и спорят кой да ползвал етикета. От дете я ненавиждам и съм я ял насила само като част от гадната гарнитура в някоя кръчма на гарата. Противна история.

    Вече няма да обиждам
  9. 9 Профил на Галя Станчева
    Галя Станчева
    Рейтинг: 861 Неутрално

    А лютеницата на олинеза? В истинската лютеница има малко домати . Истинската лютеница трябва да е малко кисела . А и лютениците трявва да имат различен вкус. Различен вкус има и със син домат. Харесват ви подсладените неща ли , като кетчупа например?
    —цитат от коментар 4 на oua58686497


    Олинеза (и не само те) блъскат нишесте в несвяст и "лютеницата" им се точи като като брашняна каша.

    Едросмляната на Дерони, без захар, става.

  10. 10 Профил на k.i.p.
    k.i.p.
    Рейтинг: 66 Неутрално

    До коментар [#1] от "john trivolta":

    Това си е въпрос на вкус. На ме лично, българската скара му харесва много повече от сръбската. Нито плескавиците, нито ощипците ми харесват. Българските кебапчета, кюфтета и пържоли са си много по-хубави! А оригиналната лютеница също е много по-добра от този измислен Айвар, който не е нищо повече от пюре от чушки! Оригиналната лютеница си е лютива и в нея съотношение то между чушки и домати е някъде към 80% на 20%, в полза разбира се на чушките!

  11. 11 Профил на Феноменология на духа на ДеПеСе
    Феноменология на духа на ДеПеСе
    Рейтинг: 831 Неутрално

    Аз си купувам само Айвар. Навремето като си правихме лютеница беше смесена с чушки като преобладаваха чушките.

    Новият евроатлантик - Баща - полковник от Първо Главно Управление на ДС. Майка му - офицер от Шести отдел на ПГУ, Дядо му - партизанин, генерал, началник на Трето ГУ на ДС, член на ЦК на БКП, братовчед на Петър Младенов - бивш член на ЦК на БКП, министър на външните работи и първи секретар на ЦК на БКП на НРБ, Брат му - началник на Четвърто ГУ на ДС, партиен секретар на МВР на НРБ, Чичо му- офицер от Шесто ГУ /политическото/ на ДС. Всички ръководни членове в БКП.
  12. 12 Профил на oua58686497
    oua58686497
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Яка хигиена цари на производствената площадка.
    —цитат от коментар 7 на DDR


    Нали минава през огъня?
    Докторите са си загубили някъде 50 г , докато разберат какви вируси и бактерии да вкарат за да им е успешно изкуственото създаване на човешки живот .

    На етикетите пише какво има в бурканчеттата. Друг е въпроса че не спазват изискванията за стандарт на буквите , та човек трябва да ходи с лупа в магазина..

  13. 13 Профил на anonymous
    anonymous
    Рейтинг: 423 Неутрално

    До коментар [#1] от "john trivolta":

    Много философстваш. Купувай си едросмляна и престани да се оплакваш.

  14. 14 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2774 Неутрално

    Едно време нямахме (почти) друг избор освен лютеница.
    Изборът беше дали да купиш каквото са ти забъркали от магазина или да печеш/бъркаш/вариш два-три дена за нещо вкусно.
    Днес има доста по голям избор за мазила и гарнитури.
    Лютеница, готини горчици, пасти от маслини, песто, огромни разнообразие от салца.
    Напоследък предпочитам домашно кьополо. Печеш си чушките и патладжана, замразяваш ги, забъркваш.

  15. 15 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 616 Любопитно

    Най обичам,да слушам музика по Айпод,похапвайки Айвар !!!!





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #