Как аспартам стигна до прага на обявяване, че може да предизвика рак

Как аспартам стигна до прага на обявяване, че може да предизвика рак

Как аспартам стигна до прага на обявяване, че може да предизвика рак
Предстоящото решение дали да бъде определено веществото аспартам като възможен причинител на рак идва след години на натиск от страна на водеща потребителска група в Съединените щати и шепа учени по ракови заболявания, които се надяват да разрешат продължилия десетилетия дебат относно безопасността на този масово използван подсладител.
"Ройтерс" съобщи миналия месец, че отделът за изследване на рака към Световната здравна организация (СЗО), известен като Международната агенция за изследване на рака (IARC), е бил готов да направи тази декларация на 14 юли, според два източника, запознати с процеса.
Определението "възможно канцерогенно за хората" ще даде стимул за финансиране на по-строги изследвания по въпроса за безопасността, казват експерти по токсикология и рак. "Не виждам как без по-добре проектирани проучвания можем да направим каквито и да било заключения по този въпрос", каза Анди Смит, професор в отдела по токсикология на Медицинския съвет за изследвания (MRC) в университета в Кеймбридж.
Смит каза, че регулаторите по света може също така да преразгледат данните след решението на IARC и предстоящия преглед от друг комитет на СЗО.
Аспартамът е един от най-широко използваните подсладители в света, който се появява в продукти от диетичната кока-кола на Coca-Cola до дъвките Extra без захар на Mars, но се повдигнаха въпроси относно неговата безопасност скоро след като преди четири десетилетия здравните регулатори на САЩ за първи път одобриха употребата му. Регулаторите по целия свят са постановили, че аспартамът е безопасен за консумация в рамките на определени граници.
"От 1981 г., когато продуктът получи официално одобрение, има продължаващи противоречия, каза Питър Лури, президент на базирания в САЩ Център за наука в обществен интерес (CSPI). От много години настояваме за преглед от страна на IARC."
  • IARC, полуавтономна част от СЗО, решава дали дадено вещество е потенциално канцерогенно въз основа на всички публикувани научни доказателства, но не взема предвид колко трябва да консумира човек, за да бъде поведението рисково.
  • Класификацията "възможен канцероген" също отразява ограничени доказателства, предполагащи връзка с рака, и поставя аспартама в същата категория като екстракта от цели листа от алое вера и някои кисели зеленчуци.
Отделна препоръка относно нивата на безопасна консумация също се очаква в петък от съвместния Експертен комитет по хранителните добавки (JECFA) на Световната организация по прехрана и земеделие и СЗО.
Нови свидетелства
IARC за първи път каза, че аспартамът е със "среден приоритет" за преглед през 2008 г. Той беше номиниран отново през 2014 г. от CSPI, каза Лури, с подкрепата на бившия висш служител на IARC Джеймс Хъф и консултанта Рон Мелник - и двамата експерти по рак, които преди работеха в Националния здравен институт на САЩ.
След номинацията през 2014 г. аспартамът получи "висок приоритет" от IARC "поради широкото му използване, продължаващата загриженост относно неговия канцерогенен потенциал и скорошни доклади за положителни резултати от проучвания за канцерогенност при животни", пише в документи, публикувани тогава от агенцията.
Но до 2022 г. не бяха предприети никакви действия, след като аспартамът отново беше номиниран за преглед от CSPI и Мелник през 2019 г.
"Има огромен брой изследвания, проведени върху аспартама, които в голяма степен показват, че той е много безопасен и няма канцерогенна сила", каза д-р Самуел Коен, професор по онкология в Медицинския център на Университета в Небраска, който изучава подсладителите от десетилетия, участвал е в редица експертни групи и консултиран за индустрията.
Организации от индустрията казаха, че прегледът от JECFA е по-важен момент, докато прегледът от IARC може да "подведе потребителите".
IARC отказа да коментира липсата на действия по отношение на аспартама повече от десетилетие. Агенцията актуализира списъка си с приоритети на всеки пет години и обикновено обсъжда много - но не всички - от веществата във всеки отделен определен период. Някои елементи са преразгледани - кафето например беше посочено като възможен канцероген през 90-те години на миналия век, но беше извадено от списъка през 2016 г.
Изследователският орган заяви, че "нови доказателства" са наложили прегледа на аспартама, без да дава подробности. Експертите посочват проучвания от 2000 г. насам, които сигнализират за потенциален риск при животните и хората като вероятни причини да се задействат специалистите в IARC. Никой обаче не е категоричен при доказването на връзка с рака.
  • Последното проучване излезе през март 2022 г. Това беше наблюдателно проучване във Франция сред 100 хил. възрастни и показа, че хората, които консумират по-големи количества изкуствени подсладители, включително аспартам, имат малко по-висок риск от някои видове рак.
  • Проучването на NutriNet-Sante, ръководено от изследователи от Парижкия университет, обаче не показва, че рискът е причинен от аспартам, и критиците казват, че използваната методология, базирана на хора, които сами съобщават, че консумират подсладители в реалния свят, създава ограничение. Ерик Милстоун, професор по научна политика в британския университет в Съсекс, каза, че френското откритие, макар и да не е авторитетно, вероятно е било фактор в дискусията на IARC. Френските изследователи отказаха коментар.
"Това е важно - има нови данни от нови проучвания, каза Милстоун. Освен това аспартамът е просто най-широко използваната добавка на планетата."