За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
еспресо
Рейтинг: 16 Неутрално" А в Гватемала стискането на палеца между показалеца и средния пръст...се смятат за недружелюбни жестове."
В моя софийски квартал също.
angeles
Рейтинг: 839 Весело“Важно правило от етикета в Мексико е, че такос винаги се ядат с ръце.” Хаххахааа и как да се ядат такоси,за който знае какво е ,с лъжица или нож и вилица!)))) Между другото,за бакшишите в USA,явно тая традиция след пандемията не се спазва стриктно,дали заради кризата и че посетителите в ресторантите намаляват,поне в LA започнаха да си слагат задължително 15% сървис фии. Не че не сме ги оставяли винаги,но изглежда малко неприятно след десетки години правене доброволно!
442
Рейтинг: 534 ВеселоЕ гати келешите.
eti mehter
Рейтинг: 2737 НеутралноДо коментар [#3] от "442":
Bukalemunкелешите
======
Не използвай тази дума извън България... понеже означава съвсем други неща....
.... амортизиран
.... Силен,красив
.... Хайдут
.... на арго...АК (автомат Калашников)
DDR
Рейтинг: 638 ВеселоЖиво си представих ско заведение в България сложи такова нещо -> предвид неотдавнашната национална драма с "пържолите" сигурно този пут ще се идка оставка на правителството и смяна на конституционният ред от република на монархия (апропо, референдума след 09.09.44 уж бил невалиден под съветски дула ама никой до сега не го отмени. Що ли?)
Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?До коментар [#2] от "angeles":
"... в LA започнаха да си слагат задължително 15% сървис фии. "
simval
Рейтинг: 615 НеутралноРазни хора, разни идеали.
Аз не зареждам в Лукойл.В София, например, е неприлично да се държиш възпитано.
theh5n1
Рейтинг: 458 НеутралноДо коментар [#6] от "simval":
Много добре казано. И не е само в София, май за цяла България важи.
Още от същото
Рейтинг: 196 ВеселоНе мога да си представя нашите политици да не получават подаръци!
Сериозно ли?deaf
Рейтинг: 2186 ВеселоКак да реагираме на муфтаджийството на французите?
В Париж бяхме седнали компания приятели на маса пред едно кафене. Един минаващ французин иначе добре и скъпо облечен,дойде до нашата маса,взе кутията цигари на един от приятелите ми,извади цигара и си я запали със запалката на приятеля ми. След което благодари и си тръгна. Ние бяхме изпаднали в такъв шок,че не знаехме как да реагираме! Сега като се сетя ме напушва смях.
venciч
Рейтинг: 408 НеутралноЦигания до шия
I use 🇵🇸 🇹🇷 to wipe my assдедо Андро
Рейтинг: 660 НеутралноНай-готино ми се видя ей това:
Демек домакинът вика: "аре, мЕтла, че метеме!" :) Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
Роси
Рейтинг: 5587 НеутралноА тука как е? На кой , каквото му хрумне!
kejsijones
Рейтинг: 319 Неутрално"В Хаити и в Доминика ръцете ви трябва да остават винаги над масата, докато се храните."
Никой да не вади пищов или кама под масата.
evpetra
Рейтинг: 1807 НеутралноТова, разбира се, е бегъл преглед на обичаите в различните страни. Добре е преди всяко посещение в чужда страна човек да се информира по възможност по-подробно. Но си мисля, че така както при хранене най-важното е да не се храниш шумно и да не пречиш на сътрапезниците си дори и да не спазваш точно правилата, при всички останали случаи е важно да излъчваш доброжелателност, тогава грешките могат да бъдат простени. Най-много да развеселиш домакините.
daskal1
Рейтинг: 2369 НеутралноДо коментар [#2] от "angeles":
Имаше цяла дискусия с ресторантьорите по въпроса. В Сиатъл са опитали с 20% надценка към сумата на консулираното + данъците, за да може управителят да разпределя бакшишите и за кухненския персонал и чистачките. Проблем обаче е възникнал с данъчното облагане на прихода, към който влизал и бакшиша.
В други системи си играят със "средна претеглена" за заведението, и при електронно плащане (с карта) се появява стартов бакшиш от 22.5% до 27%. Там проблемът е, че бакшишът се прилага като процент от цялата сметка, което включва и данъциите, а не цената на консумираното. Иначе не е даъчен проблем. Интересно ми е как се извършва осредняването на общата сума на платеното като бакшиш от софуера, който без съмнение е правен с пари на собственика :-).
Лично аз предпочитам да дам на сервитьорката/ра каквото преценя между 15 и 20%, и да сложа "0" бакшиш на сметката. Така парите си отиват при нея/него, а как те ще се оправят с колегите си не е моя работа.
daskal1
Рейтинг: 2369 ВеселоИ в Русия, както и в Перу, нож не се подарява, а в стая не се свири с уста - голям проблем за мой колега-американец, който обича да го прави като израз на приятно прекарване :-)
За Турция май зависи къде сте, в Европейската или в Азиатската част. Дайте малко информация за това как да поискате кафе без захар :-)
За Европейците, особено за Франция е много странно, когато американците идват на гости точно навреме, и някои от жените започват да се включват активно в кухненската част, помагат в прибирането на използваните чинии и прибори, сами си наливат без да чакат мъж да го направи.
В Япония и Китай супничето със супата може да се вдигне от масата и да се сръбне от него, в Южна Корея това е простащина, супникът не се отделя от масата. И, което най ми харесва, първо се налива и сервира на човека с побеляла коса, уважение :-)
тулса
Рейтинг: 2077 ВеселоДо коментар [#4] от "eti mehter":
"The glory of God is intelligence".... амортизиран
.... Силен,красив
.... Хайдут
.... на арго...АК (автомат Калашников
>>> Брей! Ама аз съм бил келеш- амортизиран красавец с хайдушки прояви из механите едно време.Е, не съм АК, а ТТ.
тулса
Рейтинг: 2077 ВеселоДо коментар [#5] от "DDR":"... в LA започнаха да си слагат задължително 15% сървис фии. " >>> Не знам откога са го въвели, но в Истанбул (откъдето се върнахме снощи) в ресторантчетата винаги имаше 10% включени в сметката. Май така е за предпочитане, та да не мислим с жената колко да дадем всеки път. Умните келнери явно бяха наясно, че ако са по-любезни с клиента, той ще им даде нещо допълнително.
"The glory of God is intelligence"Повечето все се изкарваха големи приятели на България, кой с бивше гадже от нашата страна, кой посетил страната и се възхитил от модерния и вид.:)