Храна, подаръци, бакшиши: какви правила има в чужбина

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (18)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на еспресо
    еспресо
    Рейтинг: 16 Неутрално

    " А в Гватемала стискането на палеца между показалеца и средния пръст...се смятат за недружелюбни жестове."

    В моя софийски квартал също.

  2. 2 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 839 Весело

    “Важно правило от етикета в Мексико е, че такос винаги се ядат с ръце.” Хаххахааа и как да се ядат такоси,за който знае какво е ,с лъжица или нож и вилица!)))) Между другото,за бакшишите в USA,явно тая традиция след пандемията не се спазва стриктно,дали заради кризата и че посетителите в ресторантите намаляват,поне в LA започнаха да си слагат задължително 15% сървис фии. Не че не сме ги оставяли винаги,но изглежда малко неприятно след десетки години правене доброволно!

  3. 3 Профил на 442
    442
    Рейтинг: 534 Весело

    Е гати келешите.

  4. 4 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 2737 Неутрално

    До коментар [#3] от "442":

    келешите
    ======
    Не използвай тази дума извън България... понеже означава съвсем други неща....

    .... амортизиран
    .... Силен,красив
    .... Хайдут
    .... на арго...АК (автомат Калашников)

    Bukalemun
  5. 5 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 638 Весело

    Живо си представих ско заведение в България сложи такова нещо -> предвид неотдавнашната национална драма с "пържолите" сигурно този пут ще се идка оставка на правителството и смяна на конституционният ред от република на монархия (апропо, референдума след 09.09.44 уж бил невалиден под съветски дула ама никой до сега не го отмени. Що ли?)
    До коментар [#2] от "angeles":
    "... в LA започнаха да си слагат задължително 15% сървис фии. "

    Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
  6. 6 Профил на simval
    simval
    Рейтинг: 615 Неутрално

    Разни хора, разни идеали.
    В София, например, е неприлично да се държиш възпитано.

    Аз не зареждам в Лукойл.
  7. 7 Профил на theh5n1
    theh5n1
    Рейтинг: 458 Неутрално

    До коментар [#6] от "simval":

    Много добре казано. И не е само в София, май за цяла България важи.

  8. 8 Профил на Още от същото
    Още от същото
    Рейтинг: 196 Весело

    Не мога да си представя нашите политици да не получават подаръци!

    Сериозно ли?
  9. 9 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2186 Весело

    Как да реагираме на муфтаджийството на французите?
    В Париж бяхме седнали компания приятели на маса пред едно кафене. Един минаващ французин иначе добре и скъпо облечен,дойде до нашата маса,взе кутията цигари на един от приятелите ми,извади цигара и си я запали със запалката на приятеля ми. След което благодари и си тръгна. Ние бяхме изпаднали в такъв шок,че не знаехме как да реагираме! Сега като се сетя ме напушва смях.

  10. 10 Профил на venciч
    venciч
    Рейтинг: 408 Неутрално

    Цигания до шия

    I use 🇵🇸 🇹🇷 to wipe my ass
  11. 11 Профил на дедо Андро
    дедо Андро
    Рейтинг: 660 Неутрално

    Най-готино ми се видя ей това:

    ... Във Венецуела е прието домакините да показват на гостите кога е време да се разотиват, като сложат метла на вратата.
    —цитат от коментар 0 на Статията

    Демек домакинът вика: "аре, мЕтла, че метеме!" :)

    Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
  12. 12 Профил на Роси СУПЕР
    Роси
    Рейтинг: 5587 Неутрално

    А тука как е? На кой , каквото му хрумне!

  13. 13 Профил на kejsijones
    kejsijones
    Рейтинг: 319 Неутрално

    "В Хаити и в Доминика ръцете ви трябва да остават винаги над масата, докато се храните."

    Никой да не вади пищов или кама под масата.

  14. 14 Профил на evpetra СУПЕР
    evpetra
    Рейтинг: 1807 Неутрално

    Това, разбира се, е бегъл преглед на обичаите в различните страни. Добре е преди всяко посещение в чужда страна човек да се информира по възможност по-подробно. Но си мисля, че така както при хранене най-важното е да не се храниш шумно и да не пречиш на сътрапезниците си дори и да не спазваш точно правилата, при всички останали случаи е важно да излъчваш доброжелателност, тогава грешките могат да бъдат простени. Най-много да развеселиш домакините.

  15. 15 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 2369 Неутрално

    До коментар [#2] от "angeles":

    Имаше цяла дискусия с ресторантьорите по въпроса. В Сиатъл са опитали с 20% надценка към сумата на консулираното + данъците, за да може управителят да разпределя бакшишите и за кухненския персонал и чистачките. Проблем обаче е възникнал с данъчното облагане на прихода, към който влизал и бакшиша.
    В други системи си играят със "средна претеглена" за заведението, и при електронно плащане (с карта) се появява стартов бакшиш от 22.5% до 27%. Там проблемът е, че бакшишът се прилага като процент от цялата сметка, което включва и данъциите, а не цената на консумираното. Иначе не е даъчен проблем. Интересно ми е как се извършва осредняването на общата сума на платеното като бакшиш от софуера, който без съмнение е правен с пари на собственика :-).
    Лично аз предпочитам да дам на сервитьорката/ра каквото преценя между 15 и 20%, и да сложа "0" бакшиш на сметката. Така парите си отиват при нея/него, а как те ще се оправят с колегите си не е моя работа.

  16. 16 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 2369 Весело

    И в Русия, както и в Перу, нож не се подарява, а в стая не се свири с уста - голям проблем за мой колега-американец, който обича да го прави като израз на приятно прекарване :-)
    За Турция май зависи къде сте, в Европейската или в Азиатската част. Дайте малко информация за това как да поискате кафе без захар :-)
    За Европейците, особено за Франция е много странно, когато американците идват на гости точно навреме, и някои от жените започват да се включват активно в кухненската част, помагат в прибирането на използваните чинии и прибори, сами си наливат без да чакат мъж да го направи.
    В Япония и Китай супничето със супата може да се вдигне от масата и да се сръбне от него, в Южна Корея това е простащина, супникът не се отделя от масата. И, което най ми харесва, първо се налива и сервира на човека с побеляла коса, уважение :-)

  17. 17 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 2077 Весело

    До коментар [#4] от "eti mehter":
    .... амортизиран
    .... Силен,красив
    .... Хайдут
    .... на арго...АК (автомат Калашников
    >>> Брей! Ама аз съм бил келеш- амортизиран красавец с хайдушки прояви из механите едно време.Е, не съм АК, а ТТ.

    "The glory of God is intelligence"
  18. 18 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 2077 Весело

    До коментар [#5] от "DDR":"... в LA започнаха да си слагат задължително 15% сървис фии. " >>> Не знам откога са го въвели, но в Истанбул (откъдето се върнахме снощи) в ресторантчетата винаги имаше 10% включени в сметката. Май така е за предпочитане, та да не мислим с жената колко да дадем всеки път. Умните келнери явно бяха наясно, че ако са по-любезни с клиента, той ще им даде нещо допълнително.
    Повечето все се изкарваха големи приятели на България, кой с бивше гадже от нашата страна, кой посетил страната и се възхитил от модерния и вид.:)

    "The glory of God is intelligence"




За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #