За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
cockney
Рейтинг: 272 НеутралноНавремето шарденът фигурираше в менюто на много родни ресторанти, не знам дали днес изобщо го предлагат някъде.
petrow1973
Рейтинг: 8 ВеселоШарденът се прави от три вида месо - свинко, агнешко и телешко, напълнени с подправки в агнешко черво и приготвен на фурна.
За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)Дяволът е в детайлите, както винаги:)
Агнешките шердени се правят от дебелите черва на агнетата, както телешките - от колона на кравите, говедата и т.н., свинските - от дебелото черво на прасетата.
Джо Джен
Рейтинг: 259 НеутралноШарден, шерден - кое е вярното?
А сега де! Ko прайм?!voodoo_child
Рейтинг: 664 НеутралноДо коментар [#3] от "Бахура":
Вярното е шерден - както го произнася и дикторката в клипа, а даже и македонецът. Защо обаче в Дневник и в коментарите от разбирачите е шарден - само те си знаят. Сигурно го консумират със шердоне. 🙂
Торбеш
Рейтинг: 1045 НеутралноЖеланието ми да посещавам сръбската колония отдавна е под-под-под нулата. И да се срещам с изкривения от сръбски тоталитаризъм манталитет на хората.
Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.Особено се дразня на извратения им нов “език”.
Безпросветна простотия и (с гузни подбуди) нагло държане на новоизпечен “идентитет”, уж планетарно различен от българския.
Изгоряла къща.
eti mehter
Рейтинг: 2664 НеутралноДо коментар [#3] от "Бахура":
BukalemunШарден, шерден - кое е вярното?
=======
Нито едно от двете...
Шърдан...✔️
Evtim Zahariev
Рейтинг: 1268 НеутралноБаба ми е баща ми са бежанци от Македония. Редовно по Велекден се печеше агнешко (задължително с главичката). Чорба от агнешки дреболии, шарденчета и кокуряк. За тези, които не знаят какво е кокуряк, това е парченца агнешко шкеме, увити с анешки чревца и печени в мазнина с пресен лук. Големината им е за 2-3 хапки. Голям труд падаше но подправките вече на помня. Бяха много важни.
kam
Рейтинг: 822 НеутралноСигорно е вкусно ?
немоeti mehter
Рейтинг: 2664 НеутралноДо коментар [#8] от "kam":
BukalemunСигорно е вкусно ?
Напиши....по отделно
Şırdan....
Kokoreç....
Mumbar....
Три много вкусни неща ....
Родината на шардена е град Адана...
voodoo_child
Рейтинг: 664 НеутралноДо коментар [#6] от "eti mehter":
Грешиш - в Речник на българския език няма дума шърден.
voodoo_child
Рейтинг: 664 НеутралноШарденът: Кулинарнатата гордост на Прилеп
И, за да приключим темата с произнасянето и изписването - в Речник на българския език има единствено дума шерден.
Zayo Cicin
Рейтинг: 3331 Неутрално1:1 мисля същото! I 💜 Leka Borislavovna
eti mehter
Рейтинг: 2664 НеутралноДо коментар [#10] от "voodoo_child":
BukalemunВ речника на българския език няма много неща...
А някои които ги има ...не съответстват на правилното произношение....
Справка ....миндил...
eti mehter
Рейтинг: 2664 НеутралноДо коментар [#11] от "voodoo_child":
BukalemunСправка ....дюнер
Дюнер е българска дума с не български произход...
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 3138 Весело😀Малееее...ВТОРА карниворска статия събота рано заран...Е НЕ Е ЧЕСТНО😀!
----------------------------
😀 Родата по бащина линия също са от Беломорска Македония😀Помня по ваканциите при дядо ядях вкуснотии...не е за пред хората😀Само не помня през ранният соц' (до 1968) имаше ли Великденска ваканция за учениците...'Ма помня добре агнешките главички...
Помня добре и едно друго...странно НО ВКУСНО ястие: Македонски таратор: Разводнено прясно мляко с оцет (са киселина)+МНОГО ситно'нарязан/счукан чесън и маааалко натрошени на ситно орехи😀 Изстуден в мазето или в бунара (хладилници нЕмаше тогава)....
До коментар [#7] от "Evtim Zahariev":
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! ***** ************************************************************************************************************************************************************************************ ****-П.С. -"КРАТКИЯТ" СПИСЪК С ЛЪЖИТЕ НА ФОРУМНИЯ ТОП'ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК- В КОМЕНТАР № 1 В ТЕМАТА https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2024/04/03/4609231_otkrivaneto_na_festivala_one_dance_shte_postavi_fokus/comments#comment-1 **************************************************************************************************************************************************** ПРЕДУПРЕЖДАВАМ-ДА НЕ СЕ ЧЕТЕ С НАПИТКА В РЪКАТА!!!
itl421157417
Рейтинг: 337 ВеселоДо коментар [#5] от "Торбеш":
Не мисля по-различно, но за да не бамнат от сайта.....няма да допълня нищо....
eti mehter
Рейтинг: 2664 Веселоhttps://youtube.com/shorts/DDd0ywylhcE?feature=share
BukalemunЩердана се яде с ръце.... веднага и в много количества...
В Адана.... щердана е първи деликатес по улиците...
penetrating
Рейтинг: 5310 ВеселоДо коментар [#15] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertТова беше любимия таратор на баща ми. Той е роден в Беломорска Тракия, днешна Гърция
Селс китари КАТ
Рейтинг: 11 НеутралноДо коментар [#18] от "penetrating":
Вече няма да обиждамНе знам Моше-то дали действително е ял таратор с разводнено прясно мляко. Този, от Беломорска Тракия, който се яде в Тракия в България се прави само с вода, олио, оцет, орехи, чесън копър и краставици. Чесънът и орехите придават бял цвят на течността, по-скоро като мастика с вода. Прави се без мляко, защото това са го носили на нивата за обяд. Ако тръгнеш равно за нивата, където си цял ден, слагаш гърнето под сянката на дървото, а на обяд ядеш и не се е вкиснало от топлината. За това е само с вода. Ако има мляко, не знам дали ще издържи в жегата, но сигурно може да се добави и малко мляко. Трябва да се направи опит с малко разредено мляко и оцет и ако се пресече, значи Мошето не знае как се прави, а само предполага по мъгливия вкус, че имало вътре някакво мляко.
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 3138 ВеселоДо коментар [#19] от "potrebitelll":
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! ***** ************************************************************************************************************************************************************************************ ****-П.С. -"КРАТКИЯТ" СПИСЪК С ЛЪЖИТЕ НА ФОРУМНИЯ ТОП'ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК- В КОМЕНТАР № 1 В ТЕМАТА https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2024/04/03/4609231_otkrivaneto_na_festivala_one_dance_shte_postavi_fokus/comments#comment-1 **************************************************************************************************************************************************** ПРЕДУПРЕЖДАВАМ-ДА НЕ СЕ ЧЕТЕ С НАПИТКА В РЪКАТА!!!Да, прав си, имаше и олио, и копър, и "символично" малко краставички които почти не се усещаха . 'Ми забравих-това са спомени от преди 70 г😀. Дядо и баба нива нямаха -бяха бежанци и държавата им дала парцел 1-2 декара до Бирената фабрика в Пловдив-и ...да се оправят!. Имаха само зеленчукова градина пред къщата+ и кочина с 3-4 гъцета в задния двор...
Роси
Рейтинг: 5238 НеутралноДо коментар [#6] от "eti mehter":
Шарден! Така се нарича дебелото черво на животните! Има и такъв сорт ябълки.
Селс китари КАТ
Рейтинг: 11 НеутралноДо коментар [#20] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
Вече няма да обиждамМа то не е да имаш нива бе. Аз казвам как е станала рецептата за таратор без мляко. То си е таратор, но млякото се вкисва. Оцетът, краставицата и копъра с вода са чудни за жегата. Орехите и чесънът са за вкус и засищане. Яде се не като европееца, а със самун хляб.
penetrating
Рейтинг: 5310 НеутралноДо коментар [#19] от "potrebitelll":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertТочно такъв беше. Супер точно описание. За наличието само на вода или силно разредено с вода кисело малко не съм сигурен.
Боян Баянов
Рейтинг: 2795 НеутралноЕ па,
кой сега ке оди во Македония да го донесе ваклото ягне?!?
voodoo_child
Рейтинг: 664 НеутралноДо коментар [#15] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
Този таратор е описан (увековечен ☺️) в "Из живота на българите във вилаетите" от Атанас Шопов с коментара, че в горещините е било най-подходящото ядене, с което са изкарвали цял ден, без да консумират друго. Докато Шопов язди кон, за да се придвижи в адска жега от едно село до друго, селянинът, който трябва да върне наетия кон, припка ведро до него през целия път, пийвайки от "таратора".
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 3138 ВеселоДо коментар [#25] от "voodoo_child":
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! ***** ************************************************************************************************************************************************************************************ ****-П.С. -"КРАТКИЯТ" СПИСЪК С ЛЪЖИТЕ НА ФОРУМНИЯ ТОП'ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК- В КОМЕНТАР № 1 В ТЕМАТА https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2024/04/03/4609231_otkrivaneto_na_festivala_one_dance_shte_postavi_fokus/comments#comment-1 **************************************************************************************************************************************************** ПРЕДУПРЕЖДАВАМ-ДА НЕ СЕ ЧЕТЕ С НАПИТКА В РЪКАТА!!!За първи път чувам за тази книга😀 Егаси и...епизода-чорбаджия язди кон, до неги припка селянин...ГРРРРРРРРРРРРРРРР
Галя Станчева
Рейтинг: 758 НеутралноНе защото млякото вкисва, а защото е мазно и тежко, макар и разредено с вода, а оцетът охлажда. При висока темпертаура компресите с оцет охлажат.
Галя Станчева
Рейтинг: 758 НеутралноБаба ми не беше македонка, но правеше шарденчета - домати не е слагала.
Галя Станчева
Рейтинг: 758 ГневноАвторите на клипа защо пропускат, че Прилеп е бил част от България, не само от византийската и от османската империи?!?!?
duciel
Рейтинг: 616 НеутралноДо коментар [#22] от "potrebitelll":
"It's better to be on the dock, wishing you were on the lake, than to be on the lake, wishing you were on the dock"Описал си го точно както го помня от летните ваканции на село. Наричаха тази лятна супа на косачите, щото те именно губят много електролити като се потят и така компенсират. Слагаха и сушени люти чушки!
Боян Баянов
Рейтинг: 2795 НеутралноДо коментар [#30] от "duciel":
"Прилеп е бил част от България, не само от византийската и от османската империи?!?!?"
...............
"Тоталното мнозинство на християнските жители на града е под върховенството на Българската екзархия. Според статистиката на секретаря на Екзархията Димитър Мишев („La Macédoine et sa Population Chrétienne“), в 1905 година християнското население на Прилеп се състои от 17 085 българи екзархисти, 240 българи патриаршисти гъркомани, 50 гърци и 420 власи."
https://bg.wikipedia.org/wiki/Прилеп _(град)
През 1905 г. в Прилеп не е имало македонци,
почти всички са били българи.
А сега, пък, няма нито един българин.
Но шарден има.
baigan
Рейтинг: 886 НеутралноВеликденска ваканция нямаше, имаше пролетна вканция - 10 дни. И понеже покрай кулинарията се отворихме на македонски теми с политически привкус да попитам такива с македонски произход у нас могат ли да си извадят македонски паспорт, ако поискат, както македонците могат и го правят, независимо от какви съображения? Моят корен е от Кукуш, откъдето са прабаба ми и баба ми, двете й сестри и брат й. И си мислех, че ако милион-два българи от македонски произход си извадим македонски паспорти, няма ли леко да повлияем на процесите в РСМ като гласуваме на техните избори. Нещо като ДПС, ама в македонски вариант. Нали оттам търсят със свещ български македонци - ами е пълно е тука - повече, отколкото в самата РСМ, където само милион и нещо вече са останали.
kvasimodo
Рейтинг: 165 НеутралноВ разказите на Чудомир има един герой- БайСлави Шерденя.
"Което беше порок стана обичай" - СенекаЕдва сега разбрах какво значи този прякор .
Martin Pustinqx
Рейтинг: 213 НеутралноДо коментар [#15] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
До коментар [#18] от "penetrating":
От Кулско съм, по тоя край на това му се викаше жътварски таратор
eti mehter
Рейтинг: 2664 НеутралноДо коментар [#21] от "Роси":
BukalemunИма и такъв сорт ябълки.
=======
Това е и доказателството че шареден е едно....а .....шър+дан е съвсем друго...
За ябълките не знам,но шърдан произлиза от персийското "шър"....(мляко)....и арабското..."дан" ....(кесия,съд за течности)....
star bastun
Рейтинг: 471 НеутралноИ мойта така.