Шарденът: Кулинарнатата гордост на Прилеп

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (36)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на cockney
    cockney
    Рейтинг: 272 Неутрално

    Навремето шарденът фигурираше в менюто на много родни ресторанти, не знам дали днес изобщо го предлагат някъде.

  2. 2 Профил на petrow1973
    petrow1973
    Рейтинг: 8 Весело

    Шарденът се прави от три вида месо - свинко, агнешко и телешко, напълнени с подправки в агнешко черво и приготвен на фурна.
    Дяволът е в детайлите, както винаги:)
    Агнешките шердени се правят от дебелите черва на агнетата, както телешките - от колона на кравите, говедата и т.н., свинските - от дебелото черво на прасетата.

    За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
  3. 3 Профил на Джо Джен
    Джо Джен
    Рейтинг: 259 Неутрално

    Шарден, шерден - кое е вярното?

    А сега де! Ko прайм?!
  4. 4 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 664 Неутрално

    До коментар [#3] от "Бахура":

    Вярното е шерден - както го произнася и дикторката в клипа, а даже и македонецът. Защо обаче в Дневник и в коментарите от разбирачите е шарден - само те си знаят. Сигурно го консумират със шердоне. 🙂

  5. 5 Профил на Торбеш КЛУБ
    Торбеш
    Рейтинг: 1045 Неутрално

    Желанието ми да посещавам сръбската колония отдавна е под-под-под нулата. И да се срещам с изкривения от сръбски тоталитаризъм манталитет на хората.
    Особено се дразня на извратения им нов “език”.
    Безпросветна простотия и (с гузни подбуди) нагло държане на новоизпечен “идентитет”, уж планетарно различен от българския.
    Изгоряла къща.

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  6. 6 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 2664 Неутрално

    До коментар [#3] от "Бахура":

    Шарден, шерден - кое е вярното?
    =======
    Нито едно от двете...
    Шърдан...✔️

    Bukalemun
  7. 7 Профил на Evtim Zahariev
    Evtim Zahariev
    Рейтинг: 1268 Неутрално

    Баба ми е баща ми са бежанци от Македония. Редовно по Велекден се печеше агнешко (задължително с главичката). Чорба от агнешки дреболии, шарденчета и кокуряк. За тези, които не знаят какво е кокуряк, това е парченца агнешко шкеме, увити с анешки чревца и печени в мазнина с пресен лук. Големината им е за 2-3 хапки. Голям труд падаше но подправките вече на помня. Бяха много важни.

  8. 8 Профил на kam
    kam
    Рейтинг: 822 Неутрално

    Сигорно е вкусно ?

    немо
  9. 9 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 2664 Неутрално

    До коментар [#8] от "kam":

    Сигорно е вкусно ?

    Напиши....по отделно

    Şırdan....
    Kokoreç....
    Mumbar....

    Три много вкусни неща ....
    Родината на шардена е град Адана...

    Bukalemun
  10. 10 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 664 Неутрално

    До коментар [#6] от "eti mehter":

    Грешиш - в Речник на българския език няма дума шърден.

  11. 11 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 664 Неутрално

    Шарденът: Кулинарнатата гордост на Прилеп

    И, за да приключим темата с произнасянето и изписването - в Речник на българския език има единствено дума шерден.

  12. 12 Профил на Zayo Cicin
    Zayo Cicin
    Рейтинг: 3331 Неутрално

    Желанието ми да посещавам сръбската колония отдавна е под-под-под нулата. И да се срещам с изкривения от сръбски тоталитаризъм манталитет на хората.Особено се дразня на извратения им нов “език”.Безпросветна простотия и (с гузни подбуди) нагло държане на новоизпечен “идентитет”, уж планетарно различен от българския.Изгоряла къща.
    —цитат от коментар 5 на Торбеш


    1:1 мисля същото!

    I 💜 Leka Borislavovna
  13. 13 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 2664 Неутрално

    До коментар [#10] от "voodoo_child":

    В речника на българския език няма много неща...
    А някои които ги има ...не съответстват на правилното произношение....

    Справка ....миндил...

    Bukalemun
  14. 14 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 2664 Неутрално

    До коментар [#11] от "voodoo_child":

    Справка ....дюнер

    Дюнер е българска дума с не български произход...

    Bukalemun
  15. 15 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ СУПЕР
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 3138 Весело

    😀Малееее...ВТОРА карниворска статия събота рано заран...Е НЕ Е ЧЕСТНО😀!

    ----------------------------

    Баба ми е баща ми са бежанци от Македония. Редовно по Велекден се печеше агнешко (задължително с главичката). Чорба от агнешки дреболии, шарденчета и кокуряк. За тези, които не знаят какво е кокуряк, това е парченца агнешко шкеме, увити с анешки чревца и печени в мазнина с пресен лук. Големината им е за 2-3 хапки. Голям труд падаше но подправките вече на помня. Бяха много важни.
    —цитат от коментар 7 на Evtim Zahariev


    😀 Родата по бащина линия също са от Беломорска Македония😀Помня по ваканциите при дядо ядях вкуснотии...не е за пред хората😀Само не помня през ранният соц' (до 1968) имаше ли Великденска ваканция за учениците...'Ма помня добре агнешките главички...

    Помня добре и едно друго...странно НО ВКУСНО ястие: Македонски таратор: Разводнено прясно мляко с оцет (са киселина)+МНОГО ситно'нарязан/счукан чесън и маааалко натрошени на ситно орехи😀 Изстуден в мазето или в бунара (хладилници нЕмаше тогава)....
    До коментар [#7] от "Evtim Zahariev":

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! ***** ************************************************************************************************************************************************************************************ ****-П.С. -"КРАТКИЯТ" СПИСЪК С ЛЪЖИТЕ НА ФОРУМНИЯ ТОП'ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК- В КОМЕНТАР № 1 В ТЕМАТА https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2024/04/03/4609231_otkrivaneto_na_festivala_one_dance_shte_postavi_fokus/comments#comment-1 **************************************************************************************************************************************************** ПРЕДУПРЕЖДАВАМ-ДА НЕ СЕ ЧЕТЕ С НАПИТКА В РЪКАТА!!!
  16. 16 Профил на itl421157417
    itl421157417
    Рейтинг: 337 Весело

    До коментар [#5] от "Торбеш":

    Не мисля по-различно, но за да не бамнат от сайта.....няма да допълня нищо....

  17. 17 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 2664 Весело

    https://youtube.com/shorts/DDd0ywylhcE?feature=share

    Щердана се яде с ръце.... веднага и в много количества...

    В Адана.... щердана е първи деликатес по улиците...

    Bukalemun
  18. 18 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5310 Весело

    До коментар [#15] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Това беше любимия таратор на баща ми. Той е роден в Беломорска Тракия, днешна Гърция

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  19. 19 Профил на Селс китари КАТ
    Селс китари КАТ
    Рейтинг: 11 Неутрално

    До коментар [#18] от "penetrating":

    Не знам Моше-то дали действително е ял таратор с разводнено прясно мляко. Този, от Беломорска Тракия, който се яде в Тракия в България се прави само с вода, олио, оцет, орехи, чесън копър и краставици. Чесънът и орехите придават бял цвят на течността, по-скоро като мастика с вода. Прави се без мляко, защото това са го носили на нивата за обяд. Ако тръгнеш равно за нивата, където си цял ден, слагаш гърнето под сянката на дървото, а на обяд ядеш и не се е вкиснало от топлината. За това е само с вода. Ако има мляко, не знам дали ще издържи в жегата, но сигурно може да се добави и малко мляко. Трябва да се направи опит с малко разредено мляко и оцет и ако се пресече, значи Мошето не знае как се прави, а само предполага по мъгливия вкус, че имало вътре някакво мляко.

    Вече няма да обиждам
  20. 20 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ СУПЕР
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 3138 Весело

    До коментар [#19] от "potrebitelll":

    Да, прав си, имаше и олио, и копър, и "символично" малко краставички които почти не се усещаха . 'Ми забравих-това са спомени от преди 70 г😀. Дядо и баба нива нямаха -бяха бежанци и държавата им дала парцел 1-2 декара до Бирената фабрика в Пловдив-и ...да се оправят!. Имаха само зеленчукова градина пред къщата+ и кочина с 3-4 гъцета в задния двор...

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! ***** ************************************************************************************************************************************************************************************ ****-П.С. -"КРАТКИЯТ" СПИСЪК С ЛЪЖИТЕ НА ФОРУМНИЯ ТОП'ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК- В КОМЕНТАР № 1 В ТЕМАТА https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2024/04/03/4609231_otkrivaneto_na_festivala_one_dance_shte_postavi_fokus/comments#comment-1 **************************************************************************************************************************************************** ПРЕДУПРЕЖДАВАМ-ДА НЕ СЕ ЧЕТЕ С НАПИТКА В РЪКАТА!!!
  21. 21 Профил на Роси СУПЕР
    Роси
    Рейтинг: 5238 Неутрално

    До коментар [#6] от "eti mehter":

    Шарден! Така се нарича дебелото черво на животните! Има и такъв сорт ябълки.

  22. 22 Профил на Селс китари КАТ
    Селс китари КАТ
    Рейтинг: 11 Неутрално

    До коментар [#20] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Ма то не е да имаш нива бе. Аз казвам как е станала рецептата за таратор без мляко. То си е таратор, но млякото се вкисва. Оцетът, краставицата и копъра с вода са чудни за жегата. Орехите и чесънът са за вкус и засищане. Яде се не като европееца, а със самун хляб.

    Вече няма да обиждам
  23. 23 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5310 Неутрално

    До коментар [#19] от "potrebitelll":

    Точно такъв беше. Супер точно описание. За наличието само на вода или силно разредено с вода кисело малко не съм сигурен.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  24. 24 Профил на Боян Баянов
    Боян Баянов
    Рейтинг: 2795 Неутрално

    Е па,
    кой сега ке оди во Македония да го донесе ваклото ягне?!?

  25. 25 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 664 Неутрално

    До коментар [#15] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Този таратор е описан (увековечен ☺️) в "Из живота на българите във вилаетите" от Атанас Шопов с коментара, че в горещините е било най-подходящото ядене, с което са изкарвали цял ден, без да консумират друго. Докато Шопов язди кон, за да се придвижи в адска жега от едно село до друго, селянинът, който трябва да върне наетия кон, припка ведро до него през целия път, пийвайки от "таратора".

  26. 26 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ СУПЕР
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 3138 Весело

    До коментар [#25] от "voodoo_child":

    За първи път чувам за тази книга😀 Егаси и...епизода-чорбаджия язди кон, до неги припка селянин...ГРРРРРРРРРРРРРРРР

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! ***** ************************************************************************************************************************************************************************************ ****-П.С. -"КРАТКИЯТ" СПИСЪК С ЛЪЖИТЕ НА ФОРУМНИЯ ТОП'ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК- В КОМЕНТАР № 1 В ТЕМАТА https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2024/04/03/4609231_otkrivaneto_na_festivala_one_dance_shte_postavi_fokus/comments#comment-1 **************************************************************************************************************************************************** ПРЕДУПРЕЖДАВАМ-ДА НЕ СЕ ЧЕТЕ С НАПИТКА В РЪКАТА!!!
  27. 27 Профил на Галя Станчева
    Галя Станчева
    Рейтинг: 758 Неутрално

    До коментар [#20] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Ма то не е да имаш нива бе. Аз казвам как е станала рецептата за таратор без мляко. То си е таратор, но млякото се вкисва. Оцетът, краставицата и копъра с вода са чудни за жегата. Орехите и чесънът са за вкус и засищане. Яде се не като европееца, а със самун хляб.
    —цитат от коментар 22 на potrebitelll


    Не защото млякото вкисва, а защото е мазно и тежко, макар и разредено с вода, а оцетът охлажда. При висока темпертаура компресите с оцет охлажат.

  28. 28 Профил на Галя Станчева
    Галя Станчева
    Рейтинг: 758 Неутрално

    Баба ми не беше македонка, но правеше шарденчета - домати не е слагала.

  29. 29 Профил на Галя Станчева
    Галя Станчева
    Рейтинг: 758 Гневно

    Авторите на клипа защо пропускат, че Прилеп е бил част от България, не само от византийската и от османската империи?!?!?

  30. 30 Профил на duciel
    duciel
    Рейтинг: 616 Неутрално

    До коментар [#22] от "potrebitelll":

    Описал си го точно както го помня от летните ваканции на село. Наричаха тази лятна супа на косачите, щото те именно губят много електролити като се потят и така компенсират. Слагаха и сушени люти чушки!

    "It's better to be on the dock, wishing you were on the lake, than to be on the lake, wishing you were on the dock"
  31. 31 Профил на Боян Баянов
    Боян Баянов
    Рейтинг: 2795 Неутрално

    До коментар [#30] от "duciel":
    "Прилеп е бил част от България, не само от византийската и от османската империи?!?!?"
    ...............
    "Тоталното мнозинство на християнските жители на града е под върховенството на Българската екзархия. Според статистиката на секретаря на Екзархията Димитър Мишев („La Macédoine et sa Population Chrétienne“), в 1905 година християнското население на Прилеп се състои от 17 085 българи екзархисти, 240 българи патриаршисти гъркомани, 50 гърци и 420 власи."
    https://bg.wikipedia.org/wiki/Прилеп _(град)

    През 1905 г. в Прилеп не е имало македонци,
    почти всички са били българи.
    А сега, пък, няма нито един българин.
    Но шарден има.

  32. 32 Профил на baigan
    baigan
    Рейтинг: 886 Неутрално

    😀Малееее...ВТОРА карниворска статия събота рано заран...Е НЕ Е ЧЕСТНО😀!----------------------------
    —цитат от коментар 15 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


    Великденска ваканция нямаше, имаше пролетна вканция - 10 дни. И понеже покрай кулинарията се отворихме на македонски теми с политически привкус да попитам такива с македонски произход у нас могат ли да си извадят македонски паспорт, ако поискат, както македонците могат и го правят, независимо от какви съображения? Моят корен е от Кукуш, откъдето са прабаба ми и баба ми, двете й сестри и брат й. И си мислех, че ако милион-два българи от македонски произход си извадим македонски паспорти, няма ли леко да повлияем на процесите в РСМ като гласуваме на техните избори. Нещо като ДПС, ама в македонски вариант. Нали оттам търсят със свещ български македонци - ами е пълно е тука - повече, отколкото в самата РСМ, където само милион и нещо вече са останали.

  33. 33 Профил на kvasimodo
    kvasimodo
    Рейтинг: 165 Неутрално

    В разказите на Чудомир има един герой- БайСлави Шерденя.
    Едва сега разбрах какво значи този прякор .

    "Което беше порок стана обичай" - Сенека
  34. 34 Профил на Martin Pustinqx
    Martin Pustinqx
    Рейтинг: 213 Неутрално

    До коментар [#15] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":


    До коментар [#18] от "penetrating":

    От Кулско съм, по тоя край на това му се викаше жътварски таратор

  35. 35 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 2664 Неутрално

    До коментар [#21] от "Роси":

    Има и такъв сорт ябълки.
    =======
    Това е и доказателството че шареден е едно....а .....шър+дан е съвсем друго...

    За ябълките не знам,но шърдан произлиза от персийското "шър"....(мляко)....и арабското..."дан" ....(кесия,съд за течности)....

    Bukalemun
  36. 36 Профил на star bastun
    star bastun
    Рейтинг: 471 Неутрално

    Баба ми не беше македонка, но правеше шарденчета - домати не е слагала.
    —цитат от коментар 28 на Галя Станчева


    И мойта така.





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #