Сърдечносъдовите заболявания убиват по 10 000 души дневно в Европа

Сърдечносъдовите заболявания убиват по 10 000 души дневно в Европа, което се равнява на 4 млн. души годишно или четири от десет смъртни случая, информират "Франс прес" и БТА, позовавайки се на данни на Световната здравна организация (СЗО).
СЗО съветва европейците да се хранят с по-малко солена храна.
Ограничаването на солта с 25% може да спаси около 900 000 живота до 2030 г., каза Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа.
Един от трима възрастни между 30 г. и 79 г. на Стария континент страда от високо кръвно налягане, причината за което често е употребата на сол.

СЗО намали препоръчителното количество сол, което е полезно да се приема на ден
Петдесет и една от петдесет и три държави в региона отчитат ежедневна консумация на сол над препоръчваното от СЗО количество от 5 г - една кафена лъжичка дневно. Основната причина за това са преработените и пакетираните храни.
Повишената консумация на сол води по повишаване на артериалното налягане, което е сред главните фактори за риск от сърдечносъдови болести, инфаркти и инсулти, подчертава в съобщението си СЗО.
Европейците са най-често страдащите от високо кръвно налягане в сравнение с жителите на всички останали континенти.
Според СЗО мъжете в Европа са подложени на двойно по-висок риск да умрат от сърдечносъдови заболявания в сравнение с жените. Ранната смъртност - между 30 и 69 г., от сърдечносъдово заболяване е пет пъти по-вероятна в Източна Европа и Централна Азия в сравнение със Западна Европа.