Все по-осъзнато: Осем тенденции в начина на хранене за 2025

Все по-осъзнато: Осем тенденции в начина на хранене за 2025

Все по-осъзнато: Осем тенденции в начина на хранене за 2025
profimedia.bg
Замисляте ли се какво слагате в устата си на закуска, обяд и вечеря? А на масата? Вероятно сте чули/прочели тези въпроси много пъти и все по-често през последната година. Тенденциите за хранене продължават да еволюират, повлияни от научни изследвания, културни традиции до модерни диети и съвети от социалните мрежи. Друг основен фактор за това са по-агресивните вируси и нарастването на хроничните заболявания в световен мащаб, които насочват вниманието на хората все към здравето им и по-здравословен начин на живот като опит за превенция.
През 2025 г. храненето ще става все по-индивидуално и насочено към здравето от когато и да било, е прогнозата на експерти в чужди специализирани медии. "Дневник" представя обобщение на осем тенденции за хранене с цел осъзнато хранене.

1. Диета, богата на фибри

Този модел на хранене включва плодове, зеленчуци, зърнени храни, зеленолистни, ядки и семена. Повечето хора знаят колко са полезни плодовете и зеленчуците, но консумират средно едва 20 грама дневно, което е две трети от препоръчителната дневна доза.
Според д-р Даниел Белардо, превантивен кардиолог в Калифорния, диетите с високо съдържание на фибри се увеличават. Тя очаква още повече хора да дадат приоритет на храни, богати на фибри през 2025 г. Това са плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, варивата, ядките и семената.

2. Протеини на растителна основа

Преминаването от месните към растителните протеини все повече ще доминира храненето. Леща, тофу и киноа ще са неотменна част от менюто през 2025 г. Все повече хора откриват алтернативите на традиционните протеини в растителната храна, като бобови растения (боб, леща и грах), соеви продукти (тофу, темпе и соево мляко), ядки и семена, пълнозърнести храни (киноа, кафяв ориз и овесени ядки), сейтан (направен от пшеничен глутен), тестени изделия на основата на бобови растения, текстуриран растителен протеин и зеленчуци.
Няма нужда протеините да се смесват с други храни, посочва Белардо, цитирана от MyFitnessPal. По думите й, "хапването на здравословни растителни протеини през деня може да достави важни аминокиселини, така че това разнообразие на практика е достатъчно да покрие нуждата от протеини.

3. Достъпна храна

Цените на зеленчуците и плодовете ще продължават да растат. Проучванията показват, че след вкуса цената е на второ място по значение за 76% от хората в света.
Според експертите "ще се увеличи делът на потребителите, които търсят по-евтини, но богати на полезни вещества храни, като маруля и зеленолистни, леща, замразени и храни в кутии, консерви от риба тон и сардини.
Работник в защитен костюм прибира реколтата от картофени клубени в оранжерия в Монголия. Компанията производител е инвестирала в аеропонни системи, където растенията се отглеждат във въздуха при контролирани условия за нови сортове картофи, които са много по-устойчиви на болести.
Reuters
Работник в защитен костюм прибира реколтата от картофени клубени в оранжерия в Монголия. Компанията производител е инвестирала в аеропонни системи, където растенията се отглеждат във въздуха при контролирани условия за нови сортове картофи, които са много по-устойчиви на болести.

4. Храни, които се съчетават с GLP-1 лекарства

GLP-1 лекарства (имитират действието на естествения хормон глюкагоноподобен пептид), например, семаглутид (в Ozempic), използвани за справяне с диабет и загуба на тегло. Тези лекарства забавят храносмилателния процес, създават усещане за ситост и намаляват апетита. Разработени са първоначално за лечение на диабет, но се разглеждат и с потенциални ефекти върху цялото тяло - подобряване на сърдечното здраве, намаляване на възпаленията в организма, подобряване на когнитивните функции.
"Тъй като повече хора използват тези лекарства, промените в апетита, размера на порциите и метаболизма ще доведат до необходимост от корекции на диетата", казва диетологът Ерин Палински-Уейд. Тя очаква по-висок приоритет на храните, които са най-добри за потребителите на GLP-1.
Това са храни, които могат да увеличат максимално храненето в по-малки количества, като например:
  • Качествени източници на протеини
  • Храни богати на антиоксиданти
  • Храни богати на фибри

5. С фокус върху протеините

Диетата с високо съдържание на протеини е предпочитана сред спортисти и онези, които се стремят да отслабнат, както и възрастни хора, запазващи мускулна маса.
Диетите с високо съдържание на протеини набраха популярност през последните години и бяха определени като най-често спазваната диета (20%) в проучването на Международния информационен съвет за храни (IFIC) от 2024 г.
Мая Фелър е регистриран диетолог в Ню Йорк и консултант в MyFitnessPal. Тя очаква "експлозия на високопротеинови закуски" и повече маркетинг на високопротеинови цели храни и съставки през 2025 г.
Според нея тази тенденция може да е свързана с глобалното увеличаване на употребата на лекарства за отслабване като GLP-1. "За мнозина те причиняват бърза загуба на тегло, а с бързата загуба на тегло идва бърза загуба на чиста мускулна маса", обяснява тя.
Нуждата от протеин е различна за всеки човек. Базовата препоръка е 0.8 грама проетин на килограм телесно тегло за средно здрав човек." Това е минималното количество протеин, необходимо за предотвратяване на загуба на мускулна маса.
За спортисти и тези, които се фокусират върху загуба на тегло, се препоръчва да се консумират около 1.2 до 2.0 грама протеин на кг телесно тегло.
Все по-осъзнато: Осем тенденции в начина на хранене за 2025
MyFitnessPall

6. Персонализирано хранене

Цифровите технологии за измерване на здравни показатели и общо състояние на организма, особено базираните на изкуствен интелект преносими устройства и метаболитни тракери в реално време, включително постоянни глюкозни монитори, стават все по-масови.
Тези инструменти позволяват наблюдение и проследяване на индивидуални диети и реакции към храната, проправяйки пътя за изключително персонализирани хранителни планове.
"Желанието да се използва всичко - от дневници за храненето до преносими устройства, които предоставят данни в реално време за пулса, моделите на съня, кръвната захар и метаболизма, ще процъфтява", казва Фелър.
Тя смята, че хората жадуват за по-задълбочена здравна картина на своя организъм и търсят по-голям контрол върху здравните си резултати.
"Много от моите пациенти са уморени от здравната система, която не гледа на тях като на индивиди, а по-скоро като на зъбни колела в една система", каза Фелър.

7. Периодично гладуване

Периодичното гладуване е модел на хранене, при който сменяте периоди на хранене и гладуване. Сред най-разпространените методи е "16:8", който включва гладуване в продължение на 16 часа през нощта и хранене през 8-часов прозорец.
В проучването на IFIC популярността на периодичното гладуване (наричано "фастинг") е нараснала от 12% през 2023 г. на 13% през 2024 г. Това я прави една от най-популярните диети в САЩ и прогнозите са, че ще продължи да бъде водеща тенденция и през 2025 г.
Периодичното гладуване е в центъра на стотици изследвания. То привлече вниманието заради потенциалните си ползи освен загубата на тегло. Изследванията показват, че периодичното гладуване може да е от полза за възрастни с наднормено тегло или затлъстяване. Може да помогне за намаляване на размера на талията и телесните мазнини, да подобри нивата на холестерола, кръвното налягане и инсулина, като поддържа чистата телесна маса.
Точните механизми са неясни. Но тези ползи може да произтичат от способността на гладуването да стимулира автофагията - естествения процес на клетъчно възстановяване на тялото. Гладуването може също така да повлияе положително на микробиома на червата.

8. Хранене за здрав чревен микробиом

Чревният микробиом се състои от трилиони малки организми като бактерии и гъбички.
"С напредването на науката и нарастването на интереса към холистичното здраве, прогнозирам, че през 2025 г. храненето за здравословен чревен микробиом ще бъде ключова тенденция", каза Мая Фелър. Грижата за добрите бактерии в червата има ползи отвъд храносмилането. То променя изцяло нашето разбиране за здравето и болестта.
Изследователите са фокусирани върху тази област. Те откриват нови връзки между нашия чревен микробиом и нашето благосъстояние, включително: психично здраве, имунитет, възпаления, хронични заболявания, телесно тегло.
Например, проучванията показват, че протеините може да подобрят много чревни бактерии за здрав микробиом. От друга страна, високопротеиновите диети може значително да намалят полезните чревни бактерии.
Разбирането за това как диетите влият върху червата е важно за нашето цялостно добро състояние. И докато изследванията на микробиома са нещо сравнително ново, има няколко ключови стъпки за поддържане на здрав микробиом:
  • консумация на раститела храна, богата на фибри
  • консумация на ферментирали храни, кимчи, кефир
  • храни, богати на пребиотици като чесън, лук и банани
  • намаляване или избягване на консумацията на алкохол
  • намаляване или избягване на обработени и храни със захар
В своя доклад за цялостното здравословно състояние и здравни тенденции през 2025 г. Holland & Barrett подчертава важността на няколко фактора: храни за мозъка, оралния микробиом, здравето на бременните, функционални чайове и продукти за метаболизма, определяни като топ теми за потребителите.
Докладът прави списък от съставки, които са били най-търсени: магнезий, витамин D, колаген, протеин на прах, омега-3, ашваганда, пробиотици, мултивитамини, мед от манука и магнезиев глицинат.
Много от продуктите са насочени към късната бременност, свързана с промени в психиката преди и след бременността. Холинът е подобен на витамин естествен минерал, който присъства в месото, рибата, яйцата, като може да поддържа развитието на мозъка на ембриона и ще присъства в ред нови продукти през 2025 г.