Експеримент с узряване на вино в морето изненада авторите му

Французинът Албер Бишо изпрати тази зима две бъчви със своето шардоне Secret de famille "по пътя към ада". То съзряваше два месеца на борда на платноход по пътя от Сен Мало до Ню Йорк и обратно.
След транатлантическото пътешествие то бе сравнено с контролни бъчви, останали в изба във Франция. Експериментът донесе любопитни резултати за винаря от Бургундия, разказа "Фигаро".
Това е резултат от партньорство на Бишо с компанията Grain de Sail, която има платхоноди за товарни превози. Първият им опит бил преди година, когато те му предложили превоз до Ню Йорк на бутилки с 95% по-малко въглеродни емисии в сравнение с традиционните пратки. Албер Бишо, ръководителят на семейния бизнес, казва, че ще намали още масата на бутилките, за да понижи максимално и вредния отпечатък при транспортирането.

Бавното пътуване - отговорът на масовата туристическа индустрия
На 24 януари двете бурета с по 228 л. шардоне от реколта 2024 са прикрепени на палубата и планът е да се мине транзитно през островите от Западните Индии, като в крайна сметка се провери как това оформя стареенето на виното. Лошото време съкращава маршрута от Азорските острови директно до Ню Йорк и обратно до Бретан. Докато виното спокойно отлежава на постоянните 15 градуса в избите в Бон, наричан още Столицата на вината в Бургундия, това на малкия платноход е подложено на минусови (до -10 С) температури, непрекъсната влага, солен въздух и непрекъснато разклащане.
Това се случвало с напитките в превозите през XIX век и "динамичното" стареене е процес, вече използван в производството на спиртни напитки, в частност на ром, допълва "Фигаро"
Сравнителният тест в края на март показал, че всъщност узряването на виното е било забавено от екстремните условия.
Освен мътния цвят, който не изненадал никого, но виното оставяло "интензивни йодни нотки върху носа, докато върху венците и на небцето остава впечатлението, че имате работа с наистина солено вино", описва Албер Бишо. За разлика от "трансатлантическата реколта" тази от избата предизвиквала съвсем различено изживяване - "силно присъстващо дървесно усещане, мирис на прясно масло, носът реагира тромаво и регистрира все още твърде скорошно стареене, докато в устата откриваме това усещане за сол, но в много отслабено измерение".
Виното от експеримента е прекръстено на Secret d'ocean и се предлага в 600 бутилки на разумна цена от €28.50