Най-продаваните дъвки са скъпо замърсяване с пластмаса, но алтернативи има

Хиляди тонове замърсяване с пластмаса може да бъде спестено на околната среда само от човешките уста заради изплюти и хвърлени дъвки. Повечето дъвки, които са на пазара, се правят от най-разнообразни синтетични продукти на основата на петрол, които са много подобни на пластмасата, използвана за гумите на колите, пише The Conversation.
Ако намирате тази информация за тревожна, не сте единствени, споделя Дейвид Джоунс, който е преподавател в училището по екология и природни науки към Университета в Портсмут.
Той изследва и говори за замърсяването с пластмаса от 15 години.
Хората, с които говорих, са винаги учудени и омерзени, когато откриват, че дъвчат топка пластмаса. Повечето производители не казват от какво точно е направена дъвката, те се въртят около списъка със съставките в "основата на дъвката".
Няма строга дефиниция за синтетичната основа на дъвката. Брандът Wrigley Extra си партнира с професори по дентална медицина в света, за да промотира дъвката без захар, която подобрява оралната хигиена.
Според здравната програма за орална хигиена на Wrigley "в основата на дъвката е съставката за дъвчене, която свързва всички елементи заедно в мека консистенция и осигурява аромат с дълготраен ефект, подобрена текстура и намалена лепкавост".

Все по-осъзнато: Осем тенденции в начина на хранене за 2025
Звучи почти напълно безобидно. Същевременно химическият анализ показва, че дъвката съдържа стирен-бутадиен (издръжливият синтетичен химикал, използван за производството на автомобилни гуми), полиетилен (пластмасата, използвана за производството на торбички и бутилки) и поливинилацетат (лепило за дърво). Също така, някои подсладители и ароматизатори. |
Бизнесът с дъвки е голям. Индустрията се оценява на приблизително 48.68 млрд. щатски долара през 2025 г. Три компании държат 75% от пазарния дял, като най-голямата сред тях е Wrigley, с близо 35% дял. Сравнително малко са надеждните статистики за количеството произведени дъвки, но едно рецензирано глобално изследване сочи, че всяка година се произвеждат около 1.74 трлн. броя дъвки.

Големите производители не забраняват деца да купуват нездравословни храни
Дейвид Джоунс е проучил няколко вида дъвки и е установил, че средно една дъвка тежи 1.4 г. Това означава, че в световен мащаб се произвеждат 2.436 млн. тона дъвки годишно. Около една трета от това тегло (30%), или малко над 730 хил. тона, представлява синтетична основа за дъвки.

Проблемът с почистването
Ако идеята за дъвчене на пластмаса не е достатъчно обезпокоителна, помислете какво се случва след като дъвката бъде изплюта. Повечето хора са виждали захвърлени дъвки под пейки, налепени по ученически чинове или по улични тротоари. Но, подобно на други пластмаси, синтетичните дъвки не се разграждат естествено и могат да останат в околната среда с години.
С времето дъвката се втвърдява, напуква и се разпада на микропластмаса, но този процес може да отнеме десетилетия. Почистването ѝ не е евтино, тъй като е свързано с ръчен труд. Средната цена е 2 долара (1.50 паунда) на квадратен метър. Според изчисления годишната стойност на почистването на дъвки във Великобритания възлиза на около 7 млн. паунда за местните власти.
- Има някои опити за справяне с проблема. На много обществени места в Обединеното кралство са инсталирани специални контейнери за събиране и рециклиране на използвани дъвки, предоставени от нидерландската компания Gumdrop Ltd.
- Също така, на някои британски търговски улици вече е обичайна практика табели да насърчават отговорното изхвърляне на дъвки. Расте и броят на малките производители, които предлагат растителни алтернативи на синтетичните дъвки.
Какво е решението, кои са алтернативите
Предполага се, че целевото почистване на дъвки е решение на този вид пластмасово замърсяване, но то не е.
Финансовият принос на производителите към усилията за почистване е подобен на този на производителите на пластмаса, които плащат на доброволци да събират боклук по плажовете с чували и ръкавици. Нито едно от двете не засяга корена на проблема.
Изхвърлянето на дъвка в кошчето също не е решение. Третирането на дъвката като пластмасов замърсител предполага, че предотвратяването на замърсяването трябва да включва принципите, приложими към всяко пластмасово замърсяване - намаляване, повторна употреба, рециклиране и нова концепция. |
Още един проблем, който Джоунс открива, е в дефиницията. В двата годишни доклада, публикувани от работната група за замърсяване с дъвки от създаването ѝ досега, думата "замърсяване" изобщо не се споменава.
Разликата между "боклук" и "замърсяване" е съществена. Когато говорим за "замърсяване с дъвки", проблемът се измества от лична небрежност към корпоративна отговорност. Това прехвърля тежестта на отговорността върху производителите, а не върху потребителите.
Информирането на хората за съдържанието на дъвките и за екологичните последици от тези съставки ще доведе до намаляване на потреблението и ще насърчи по-отговорни навици при изхвърлянето им.
По-прозрачно етикетиране на опаковките би дало възможност на потребителите да правят информиран избор. По-строги регулации могат да държат производителите отговорни. Например, въвеждането на данък върху синтетичните дъвки може да помогне за финансиране на почистването. Това от своя страна би стимулирало повече инвестиции в растителни дъвки и други устойчиви алтернативи.
Натурални дъвки и био продукти в България
За онези българи, които се замислят какво слагат в устата си, има доста заместители на масово продаваните дъвки. Това е широка гама от натурални и биоразградими дъвки и желирани бонбони. Те са произведени на основата на мастикова смола или са с ксилитол, като заместител на захарта.
Има медицински дъвки мастикс на зърна, които са по-скъпи, но в аптеките и някои дрогерии се продават и дъвки с мастискс в традиционната си форма, които са на натурална основа. В магазините "Зоя" и "Зелен" има голямо разнообразие на дъвки и бонбони на натурална основа.
От 2002 г. на пазара са и дъвките "Шен", изработени от натурална смола, извлечена от дървото Chicle. Преди повече от две хиляди години маите откриват полезните свойства на сока от дървото Chicle и започват да го използват за своята орална грижа. Според производителя Диана Сотирова тази основа за дъвки е естествена, биоразградима алтернатива на синтетичните дъвки.
Дъвки "Шен" не съдържат захар. За подсладител се използва ксилитол. Брезовата захар понижава киселинността на слюнката и по този начин намалява развитието на лошите бактерии, които причиняват кариес. Затова е предпочитан подсладител за продуктите за устна хигиена.