Западна Африка е изправена пред 10% спад в производството на какао

На живо
Дебатът в парламента дали Мария Филипова да стане заместник-омбудсман

Западна Африка е изправена пред 10% спад в производството на какао

Западна Африка е изправена пред 10% спад в производството на какао
Производството на какао в Западна Африка, което е изправено пред две последователни реколти под средното ниво, вероятно ще отбележи още 10% спад през предстоящия сезон 2025/26 г. въпреки незначително подобрените метеорологични условия, съобщиха източници от индустрията пред "Ройтерс".
Кот д'Ивоар и Гана - двамата водещи производители в света - заедно с Нигерия и Камерун, представляват над две трети от световното производство на какао. Но те се борят с променящите се метеорологични модели, застаряващите дървесни запаси, болестите и разрушителния дребномащабен добив на злато.
Броячи на шушулки, наети от износителите на какао и търговските къщи, в момента посещават плантациите, за да извършват оценки на реколтата за сезон 2025/26, който започва през октомври.
Прогнозата за 10% спад в производството в четирите страни - консенсусно мнение на пет брояча на шушулки и шест износители - обръща по-ранна прогноза за 5% увеличение, направена през май и юни. "Въпреки дъждовете, смъртността на цветовете и шерелите (малките шушулки), която определя размера на следващата основна реколта, беше висока през юни, надхвърляйки нашите прогнози", каза брояч на шушулки в Кот д'Ивоар, позовавайки се на скорошни полеви проучвания.
Макар че пълна оценка на реколтата 2025/26 с по-точни прогнози за производството ще бъде готова едва до края на август или началото на септември, източниците казаха, че първоначалната обратна връзка от полевите проучвания потвърждава ясна низходяща тенденция.
Производството под средното през последните два сезона - особено в Гана и Кот д'Ивоар - допринесе за рекордните световни цени на какаото миналата година, въпреки че оттогава цените са се понижили. От производството на над 2 млн. метрични тона какао преди пет години производството на Кот д'Ивоар е напът да достигне 1.6 млн. тона този сезон.
Междувременно производството на Гана спадна от над 1 млн. тона до по-малко от половината от миналия сезон. И докато регулаторът на какаовия сектор в страната миналия месец прогнозира възстановяване на производството до 600 000 тона до края на този сезон, Международната организация за какао оценява производството му на близо 500 хил. тона.
Броячите на шушулки съобщиха на "Ройтерс", че смъртността на цветовете и шерелите в Кот д'Ивоар е с 15% до 20% над прогнозите им от май и се очаква да остане висока до юли. "Не е огромно, но показва низходяща тенденция за следващата реколта", каза един брояч на шушулки в Кот д'Ивоар.
Що се отнася до производството на Гана, друг брояч на шушулки изрази съмнения относно способността му да се възстанови до нива над 500 хил. тона на сезон в близко бъдеще. "Страната е изправена пред твърде много проблеми в сектора, за да може производството ѝ да расте бързо", каза той.