Дебют на първия шеф с изкуствен интелект в Дубай

Дебют на първия шеф с изкуствен интелект в Дубай

Истинските готвачи в WOOHOO се готвят за откриването.
Reuters
Истинските готвачи в WOOHOO се готвят за откриването.
В Дубай вечерята скоро ще може да се поръчва с помощта на изкуствен интелект. Ресторантът WOOHOO, който се маркетира като "вечеря в бъдещето", ще отвори през септември в централен Дубай, на хвърлей от най-високата сграда в света - "Бурдж Халифа" с височина от 828 м.
Засега храната в WOOHOO ще се приготвя от хора, но всичко останало от менюто до обслужването, ще бъде плод на голям езиков кулинарен модел, наречен "Шеф Айман".
Изкуственият интелект - "мъжът" Айман, е обучен на основата на знание от десетилетия на основата на научни изследвания за храните, данни за молекулярния състав, както и на над хиляди рецепти, рожба на готварските традиции в света, заяви Ахмет Ойтун Чакър, един от основателите на ресторанта WOOHOO.
Шеф Айман няма да може да взаимодейства с неговите ястия като нормален готвач, който ги помирисва и опитва. Новият модел готвач работи, като разлага кулинарията на нейните основни съставни елементи - като текстура, киселинност и умами (един от петте основни вкуса наред със сладко, солено, кисело и горчиво), като след това ги събира отново в необичайни съчетания на вкусове и съставки според разработчиците на Айман.
Подобни прототипи често се усъвършенстват допълнително от истински готвачи, които пробват различни комбинации и дават насоки под ръководството на известния шеф в Дубай Райф Отман.
Техните отговори по моите напътствия ми помагат да подобря моето разбиране за това какъв е механизмът на работа отвъд чистите данни.
Това заяви Айман в интервю за интерактивен ИИ модел.
Според създателите на Айман целта не е да замени човешкия елемент в готвенето, а да го допълни.
"Готвенето при хората няма да бъде заменено, но ние вярваме, че Айман ще развие тези идеи творчески", заяви Ойтун Чакър, който е и главен изпълнителен директор на компанията за хотелиерство и ресторантьорство Gastronaut.
Айман е създаден да разработва рецепти, като рециклира съставки, които често се пренебрегват от ресторантите, като например месните обрезки или сланината.