Как оризът ще спаси света от глад

Как оризът ще спаси света от глад

Как оризът ще спаси света от глад
Глобалната хранителна криза, съчетана с постоянно повишаващите се цени на горивата, породи основателни опасения, че светът е изправен пред реална икономическа и социална катастрофа. За подобно развитие експертите предупреждават отдавна, като се основават на факта, че населението на планетата нараства експлозивно, а нейните способности да задоволява нуждите на своите обитатели логично намаляват.
Ситуацията стана особено драматична през последната година, когато основните храни удвоиха, а дори и утроиха цените си. Това важи в най-голяма степен за ориза, който изхранва над една трета от жителите на Земята и почти цялото население на най-многолюдния континент - Азия. Отглеждането на ориз по традиционните, използвани от векове, методи обаче има таван на обема, а засетите площи не могат да се увеличават безкрайно.
Решението е в налагането на нови методи, а един учен от университета "Корнел", щат Ню Йорк, твърди, че има отговор на задачата, пише в. "Ню Йорк таймс". Според проф. Норман Ъпхоф, който от над три десетилетия работи за модернизирането на земеделието в Третия свят, решението е във възприемането на т.нар. Система за оризова интензификация (SRI). При нея фермерите засяват ориза по-рано, оставят по-големи разстояния между отделните растения и намаляват или почти напълно спират да наводняват плантациите.
Резултатът е удвояване и дори утрояване на добивите, намаляване на потреблението на вода и развитие на кореновата и листната система. Тя всъщност набляга върху качеството на индивидуалните растения за сметка на количеството им на единица площ, но крайният резултат е в полза на обема на добивите. Единствената недотам добра последица е, че вследствие спирането на оводняването на площите се появяват плевели, но пък редовното им премахване допълнително аерира почвата и допринася за допълнителния растеж на ориза.
Проф. Ъпхоф всъщност заимства идеята за SRI от френския йезуит отец Анри дьо Лолание, който за пръв път я използвал сред фермерите на о-в Мадагаскар. При нормален добив на ориз от около 2 тона на хектар след използването на новата система той скачал на 5-10 тона. Ъпхоф отначало погледнал скептично на твърденията, но се убедил в правотата й, след като под негово наблюдение фермерите на острова редовно получавали по над 8 т ориз от хектар, ползвайки SRI.
Въпреки това световните капацитети остават скептични. От една страна, те не искат да повярват, че толкова проста на пръв поглед промяна може да промени толкова драматично добивите, а, от друга - не смятат, че фермерите ще се откажат лесно от традиционните методи. Ъпхоф обаче остава оптимист. Освен в Мадагаскар SRI вече се практикува и в Лаос, Камбоджа, Виетнам, Индия, Мали и резултатите са обнадеждаващи.
Опонентите на метода вече започват да отстъпват и догодина под егидата на Международния институт за ориза, университета "Корнел" и холандския университет "Вагенинген" ще започне глобален тест за приложимостта и ефективността на системата. Той трябва да продължи две години, но според Ъпхоф може да се окаже излишен, тъй като фермери от цял свят вече с охота възприемат новия метод. И вярват, че той ще спаси света от глад.