Намалената консумация на месо е полезна и за здравето, и за природата

Намаляването на консумацията на месо с 30 процента би помогнало за намаляване на въглеродните емисии и за подобряване на човешкото здраве, твърдят австралийски и британски учени, цитирани от Ройтерс.
Използвайки прогнозни модели, те открили, че подобряването на ефективността на производството, улавянето на въглерода от атмосферата и намаляването на зависимостта на фермерите от фосилни горива няма да са достатъчни за постигането на новите еконорми за сектора. Ако тези три фактора обаче се комбинират с ограничаване на добитъка в големите страни производители с 30 на сто, както и сходно намаление на месото в хранителната диета на хората, то това ще донесе сериозни ползи за общественото благополучие.
Проведеното проучване показва, че ограничаване на консумацията на наситени мазнини с животински произход с една трета се отразява на вероятността за смъртни случаи, предизвикани от сърдечни заболявания, със 17 процента. Във Великобритания това би се равнявало на 18 хил. спасени живота годишно.
Само в Сао Пауло пък например ще бъдат спасени хиляда души.
По данни на Организацията на ООН за прехрана и земеделие 18 на сто от всички парникови емисии са резултат от производството на месни продукти. Предвижданията за бранша са особено тревожни, тъй като, ако потреблението на месо продължи да се покачва с настоящите темпове, нивата на консумация от 2030 г. ще изпреварят тези от 2000 г. с 85%.