Сергей Брин от "Гугъл" е финансирал първото синтетично кюфте

Сергей Брин от "Гугъл" е финансирал първото синтетично кюфте

Първият в света сандвич с лабораторно създадено месо.
Reuters
Първият в света сандвич с лабораторно създадено месо.
Човекът, който е финансирал създаването на  първото "синтетично кюфте" за хамбургер, се оказа Сергей Брин, съоснователят на гиганта "Гугъл". Той разкри, че е подкрепил проекта на Университета в Маастрихт за отглеждане в лабораторни условия на достатъчно мускулна тъкан от стволови клетки, че от нея да може да се изработи питка за сандвич.
Резултатът от концептуалното изследване бе демонстриран в Лондон днес, а разходите за него са в рамките на четвърт милион евро.
Фоторепортер пред екрана, на който бе излъчвано приготвянето на питката.
Фоторепортер пред екрана, на който бе излъчвано приготвянето на питката.
"В момента това е единствено доказване на концепция - да създадем първият произведен в лабораторни условия телешки хамбургер. Сега смятам, че можем наистина да преминем към етапа на големите скокове напред", заяви Брин във видео обръщение преди демонстрацията.
Месната питка, създадена в продължение на три месеца от екип на проф. Марк Пост, бе показана, изпържена и изядена пред любопитните журналисти. В демонстрацията участваха живеещият в Чикаго известен автор на кулинарни коментари Джош Шонвалд и австрийският изследовател на тенденциите в хранителния сектор Хани Рюцлер.
Хани Рюцлер и колегата й Джош Шонвалд бяха много пестеливи в оценката си.
Хани Рюцлер и колегата й Джош Шонвалд бяха много пестеливи в оценката си.
Брин каза, че е развълнуван от възможността да инвестира в технологии в името на хуманното отношение към животните. "Хората имат изкривена представа за модерното производство на месо. Те си мислят за пасторални обори с няколко животни, но като видиш как в действителност се отнасят към кравите във фермите, определено не е нещо, което мога да приема."
Екипът на Пост изгражда в лабораторни условия 20 000 мускулни влакна от стволови клетки на крава. Това става в десетки малки стъкленици, в които се оформят нещо като пръстенчета от тъкан. После те се събират и компресират в маса, докато се получи количество, колкото питката на сандвич. Целта е да се създаде месо, което биологично е идентично с "естественото", но е отгледано без реално съществуващо животно.
Професор Марк Пост.
Професор Марк Пост.
"Кравите са много неефективни - те имат нужда от 100 грама протеин, за да създадат 15 грама годен за консумация протеин. Така че се налага да ги храним много, да можем да се храним ние. По този начин губим много храна, докато с "култивираното" месо, можем да направим това по-ефективно, понеже различните променливи са под наш контрол. Няма нужда да убиваме крава и тя няма да произвежда никакъв метан", обясни Пост пред лондонския "Гардиън".
Професорът споделя, че хората на Сергей Брин са го открили с офертата си, защото преценили, че това е технология, която може да промени околната среда и отношението към животните. Брин обясни, че обича да инвестира в технологии, които са "на ръба на жизнеността", защото ако успеят, значи могат да променят и света. "Ако правите нещо, което някои хора смятат за абсолютна научна фантастика, значи вероятно наистина можете с него да промените много неща", казва Брин.
Създаването на това количество мускулни влакна от стволови клетки е отнело 3 месеца.
Създаването на това количество мускулни влакна от стволови клетки е отнело 3 месеца.
Цялото събитие, кулминация на петгодишен научен експеримент, привлече голям медиен интерес.
След като опитаха "синтетичното" кюфте, двамата доброволци обявиха, че вкусът му е "близък до този на месото". "Ройтерс" отбелязва, че Хани Рюцлер и Джон Шонвалд са били пестеливи в оценките си, вероятно за да не обидят домакина си. Те добавиха само, че им прави впечатление "отсъствието на тлъстини"
Понеже лабораторното месо е с белезникав цвят, то бе смесено със сок от червено цвекло и шафран, за да почервенее. Вкусовите качества на кюфтето бяха постигнати с традиционни добавки като сол, подправки и яйчен прах.
Майстор-готвачът Ричард Макгаун имаше честта да приготви първото в историята "синтетично" кюфте.
Майстор-готвачът Ричард Макгаун имаше честта да приготви първото в историята "синтетично" кюфте.
Притиснат от настойчивите въпроси на журналистите, Шонвалд добави, че култивираното говеждо има качества, напомнящи на "кейк от животински протеин" и че би искал да го опита с повечко подправки и кетчуп.
Самият Марк Пост бе по-скоро мъчлалив по време на теста и само каза, че "това е добро начало" и че вкусът трябва да се подобри, за да го предпочитат хората. Той така и не позволи на никого от стотиците журналисти да хапнат поне късче от революционното кюфте.
Ученият предупреди също, че макар да е убеден в потенциала на концепцията да се превърне в метод за производство на месо, ще трябва да минат още 20 години преди на рафтовете в магазините да се появи подобен продукт.
Според Световната здравна организация производството на месо на планетата ще скочи от около 218 милиона тона годишно (в периода 1997-1999) до 376 милиона тона към 2030г.