Учени създадоха "по-безопасни" генетично модифицирани организми

Американски учени твърдят, че са направили първата стъпка към създаването на "безопасни" генетично модифицирани организми (ГМО), които няма да могат да се разпространят в дивата природа.
Учените са променили генетичния код на бактерии, така че те да използват само синтетични химикали, за да растат. Модифицирани бактерии ще умрат, ако бъдат пуснати в природата.
Изследването, публикувано в списание Nature, е доказателство за концепцията за ново поколение на ГМО, включително растения, твърдят ескперти от Харвард и Йейл.
Генетично модифицирани микроорганизми се използват в Европа, САЩ и Китай за производството на лекарства или горива при контролирани промишлени условия.
Учените искат да се впишат в мерките за безопасност, така че разпространението на ГМО да може да се контролира, ако те някога бъдат използвани извън лаборатории или индустрията, като при почистване на нефтени разливи или за подобряване на здравето на хората.
"Това, което направихме е да създадем организми, които се нуждаят от синтетични аминокиселини, за да оцелеят и да растат", каза проф. Фарън Айзъкс от Йейл, който ръководи едно от двете изследвания, пред Би Би Си.
Той заяви, че бъдещото предизвикателство е да се промени генетичния код на други форми на живот.
"Важното е доказателството на идеята, че промяната на генома и създаването на зависимост от синтетични аминокиселини, е приложима не само в Е.coli, а и при други микроорганизми и многоклетъчни."
ГМО имат редица потенциални практически приложения, но ще са необходими строги предпазни мерки, за да бъдат използвани в природата.
Проф. Джордж Чърч от Harvard Medical School, който е ръководител на друго изследване, твърди, че за да се предпазят естествените екосистеми, ще са необходими много стабилни механизми за предотвратяване на разпространението на ГМО.
"Това изследване осигурява основата за по-безопасни ГМО, които са изолирани от естествените екосистеми, като се разчита на синтетични метаболити."
И в двете проучвания, организмите не могат да използват алтернативни хранителни вещества, когато синтетичните аминокиселини са недостъпни. Те също са по-малко вероятно да предадат своите гени на други микроорганизми.
Коментирайки проучването, проф Хю Джоунс от Rothamsted Resеarch, компания, която изследва генетично модифицирани растения, каза, че това са изследвания на идеен етап.
"Не виждам нужда от тази практика в житните растения, които така или иначе преминават през оценка на риска, както и употребата им в храни и фуражи", каза той.
Проф. Юлиан Савулеску, изследовател по етика в Оксфорд, заяви, че изследването ще направи ГМО и синтетичните организми по-безопасни, тъй като ще са зависими от специална храна (синтетични аминокиселини), за да оцелеят
"Но това никога не може да предотврати всички рискове", добави той. "Все още ще има много малък шанс за някакво природно явление, което да им позволи да се променя така, че да бъдат в състояние да оцелеят в дивата природа."