Едни пържени картофки, моля, г-н робот!

Умели роботи-готвачи, които могат да приготвят бургери и да пекат хляб, са все по-търсени, тъй като кухните на заведенията се опитват да осигурят дистанция между служителите и клиентите заради COVID-19, информира агенция "Асошиейтед прес".
От тази есен веригата за бургери White Castle ще тества робот, който може да приготвя пържени картофи и други храни. Роботът, наречен Флипи, е направен от Miso Robotics с централа в Пасадена, Калифорния.
Компаниите обсъждаха партньорството от повече от година. Тези преговори се ускориха, когато COVID-19 удари, каза вицепрезидентът на американската верига за бургери Джейми Ричардсън.
Според Ричардсън роботът може да освободи служителите и от други задачи като дезинфекция на маси или обработка на нарасналия брой заявки за доставки. Безконтактната среда, която ограничава до минимум контактите, е все по-важна за клиентите, добави той.
В момента Флипи струва 30 000 долара и има месечна такса от 1500 долара за поддръжка. Miso се надява да предложи робота безплатно от средата на идната година, но с по-висока месечна такса за поддръжка.
Роботите за хранителни услуги бяха тенденция и преди пандемията, тъй като болници, кафенета в университетски кампуси и други се опитваха да посрещнат търсенето на свежи персонализирани опции 24 часа на ден, запазвайки контрола върху разходите за труд.
Роботите-готвачи невинаги са били успешни. Spyce, ресторант в Бостън с кухня, която се управлява от роботи, затвори през ноември, за да преработи менюто си. Стартъпът от Силициевата долина Zume, който правеше пици с роботи, спря бизнеса с пици през януари. Сега произвежда маски за лице и биоразградими контейнери за храна, която се консумира извън заведенията. /БТА