Дестинация:Храна
Има нещо гнило в (името на) пуйката
Индийка, туркиня, португалка, перуанка или египтянка, пуйката е преди всичко агент (под прикритието на кестени или кисело зеле).
Шантавите манджи на Апиций
В интерактивната експозиция на музея "Абритус" в Разград, която по нищо не отстъпва на световните музеи, има цяла книжка с рецепти.
От плебейска храна до кралско ястие. Как пицата завладя света
Макар и пристигнала в България едва в края на 70-те години на миналия век, пицата вече e залегнала в масовия вкус.
Третата вълна, или как да пием по-добро кафе
Третата вълна поставя на фокус качеството, произхода и устойчивостта на кафето.
Гергьовден без агне не може. Каква е ролята на агнешкото месо в деня на свети Георги
В миналото, когато Възкресението се е падало много преди деня на св. Георги, предците ни са чакали по-дълго, за да сложат агнешко на трапезата.
Голямата и малката история в конците на козунака (с рецепта)
Традицията изпълнява своя смисъл не когато се използва за напразни обещания за завръщане към миналото, а за осмисляне на настоящето и евентуално на бъдещето.
Иван Звездев: Ако не ти се готви, не готви! Намажи си филия и си хапни
"Вкусът на България в четири сезона" е новата книга на популярния кулинар.
Регламентът на ЕС за новите геномни техники не отменя правилата за ГМО храните
Новата правна рамка не засяга възможността на страните членки да забраняват отглеждането на ГМО на своята територия.
А вие постите ли? Историята на нарушенията на православния пост
Не е вярно, че едно време всички са спазвали православния пост. Нарушенията му имат своя дълга история, която минава през комити, духовници и стига до периода на комунизма.
Какво дадоха мюсюлманските и юдейските пости на православните
Знаете ли, че и народите, с които православните съжителстват на Балканите – имат пости?
Строгият пост – история и традиции по нашите и съседните земи
От 15 ноември започнаха коледните пости, които продължават до 24 декември, Бъдни вечер.
Обикновен или виенски? За дългия път на козунака по Дунава
Явно под европейско влияние, идещо най-вече от Румъния и Унгария, още през 70-те години на 19-и век се споменава за наличие на козунаци.
Заговезни и халвата. Как се развива халваджийството през вековете
На 26 февруари е последният голям празник от зимата – Сирни Заговезни. Едно от ястията, свързани с трапезата на този ден, е халвата
Историята на захарта. Сладкарството по света и в България
Преди векове се ползва като лекарство, но модерният свят я познава основно за храна. Някога е белег за богатство и власт, а сега е общодостъпна.
Не е вярно, че ,,хората вече ще ядат насекоми, без да го знаят" с разрешение на ЕС
Европейската комисия разреши използването на прах от домашен щурец, произвеждан от конкретна фирма при определени храни.
От елитарна до всекидневна храна. Как пуйката стигна до българската кухня
Днес пуйката може да се намери във всеки по-голям хранителен магазин. Но в продължение на векове тя е трудно постижим лукс.
Коледа, модерното, свинското и Васильовден
През 19-и век в България модернизацията и идеята за свобода и права вървят ръка за ръка с нови умения за консервиране на свинското месо под формата на "жамбон", "шунка" и "наденица".
Оризът, бившият лукс. Как едно ястие живя 4 века, преди да стане всекидневие
Оризът бавно си проправя път до православното население на Османската империя, а след Освобождението руското окупационно управление дори забранява сеенето му.
Бобът и неговият път до "национално ястие"
Съдържанието на зеленчуков протеин, въглехидрати и известно количество мазнини води до масовото му налагане поради умелото компенсиране чрез него на слабата консумация на месо.
За рибата и Никулден. Дългият път на рибните ястия из българските традиции
Отбелязването на Никулден днес несъмнено се свързва с поднасяне на рибни ястия на трапезата. Консумирането на риба обаче невинаги е било толкова масово застъпено в българската кухня.
А колко бакшиш да дам в Испания?
Пътеводител в бакшишите по света.
Възходът на португалския сладкиш
"Дестинация: Храна" е специална поредица в "Дневник", която свързва две преживявания - пътуванията и вкусовете, които откриватеq когато сте на път. Не само на храни, но и на напитки.
Една супа от омар и парче кит, моля
Какво да опитате задължително, ако пътувате до Исландия.
Пет маршрута из света на виното
Екзотиката идва с вина от Молдова, Армения, Израел и Ливан.
Кратък наръчник по сицилианска кухня от един от най-добрите италиански готвачи
Това, което някога се е смятало за храна на бедните, днес обогатява местната кухня или направо се е превърнало в деликатес.
Горчивата истина за коктейлите
Стефан Берг и Алекзандър Хаук често са сочени като хората, на които в голяма степен дължим ренесанса, на който се радват коктейлите днес.
Кухнята на Френската Ривиера храни първо очите
Тук преди всичко не бива да бързате. Един класически обяд изисква да му отделите до 2 часа, за да се насладите на удоволствието.
Фондю - фантазията на една непретенциозна кухня
Винаги остава място да се развихри фантазията с добавяне на ядки, гъби, домати или чили.
Направи си сам: алтернативно мохито
Барманът Илия Зотков, който ври и кипи в занаята от 20 г., предлага домашен подход към този коктейл, наречен "елементарно мохито".
По какво се познава добрият бар
Гид из дебрите на баровете е Илия Зотков - барман, който работи в определения за най-добър бар на България за 2018 г.