Предай нататък

  • Фоторепортерът на "Дневник" прекара с най-добрата сурвакарска трупа вечерта на 13 януари.

  • "Дневник" публикува една история за месенето на хляб и щастието да правиш точно това от блога на Time Heroes.

  • Екипът на "Дневник" засне традиционния събор на каракачаните край Сливен в края на август.

  • Какво се случва на фестивала на фолклорната носия в Жеравна.

  • Всяко лято от 25 години насам група мъже в Долни Воден изпълняват един ритуал.

  • Бабите не са това, което си мислим, или какъв е ефектът от първия мах на крилете на "Резиденция Баба"

  • "Днес, деца, ще ви разкажа за сплотената общност на планинарите. Те са много задружни, движат се заедно в планината, помагат си при трудности и опасности," започва Виктор Асенов.

  • Основната цел на доброволческата организация "Лечение без граници" е да престане да съществува поради непригодност. Засега обаче тя само се разраства, защото същността й е да подпомага българи, лекуващи се в чужбина- от посрещане и настаняване, до общуване с медиците.

  • "Бял мъж" е стара зимна рецепта, традиционна за района на ихтиманска Средна гора, селата между Вакарел и Панагюрище. На път е да изчезне, наред с последните възрастни хора, останали да живеят в малките, пръснати на километри една от друга махали на село Белица.

  • Пчеларството, дърводелството и любовта на дядо Иван към тамбурите са част от семейната му история и наследство.

  • Анимационният сериал "Златната ябълка" е насочен не само към детската аудитория, защото представя проблемни ситуации, интересни и за възрастния зрител.

  • Статията ни за бригадата за природно строителство от поредицата "Предай нататък" предизвика сериозен скептицизъм към сламените бали като строителен материал у пишещите във форума на "Дневник". Затова се обърнахме към специалист, занимаващ се с този вид строителство, който да отговори експертно на възникналите въпроси.

  • "Дневник" публикува историята за майстора на сирене Салих Пашов от Бориково. Текстът от сборника "Тезгях" (по проект на "Горичка") става част от рубриката ни в "Зелен Дневник" – "Предай нататък" - пътеводител на важните неща, умения и знания, които си струва да съхраним.

  • Създателките на пекарната "Хляб§Soul" ни споделиха тънкостите и рецепта как да отгледаме и поддържаме хубав квас в домашни условия, с който после да правим сами хубав и полезен хляб.

  • "Дневник" публикува историята за срещата със Самуил Хаджолов - майстор по шлифоване и гравиране на скъпоценни камъни, . Текстът от сборника "Тезгях" (по проект на "Горичка") става логична част от рубриката ни в "Зелен Дневник" – "Предай нататък" - пътеводител на важните неща, умения и знания, които си струва да съхраним.

  • Дневник" публикува историята на група приятели, захванали се спонтанно с доброволческа акция за ремонтирането на една от старите минарални бани, рушаща се край село Ощава. Разказът е част от рубриката в "Зелен Дневник" "Предай нататък" - пътеводител на важните неща, умения и знания, които си струва да съхраним.

  • Дневник" публикува историята за Ана и Йордан Каракехайови, таханджии от Ивайловгради за дългия списък с полезни качества на тахана. Текстът от сборника за хора, места и занаяти "Тезгях" (по проект на "Горичка") е логична част от рубриката ни в "Зелен Дневник" – "Предай нататък" - своеобразен пътеводител на важните неща, умения и знания, които си струва да съхраним.

  • "Дневник" публикува отново историята за работилницата за вълна в странджанското село Звездец от сборника за хора, места и занаяти "Тезгях" (по проект на "Горичка"). Тя става част от рубриката ни в "Зелен Дневник" – "Предай нататък" като своеобразен пътеводител на важните неща, умения и знания, които си струва да съхраним.

  • В рубриката ни "Предай нататък" ви срещаме с една строителна бригада, която не само продължава, но и развива традицията на строителството с природни материали.

  • Историята на Божана Далукова и за изчезващия занаят на изработка на бродерии и дантели е част от рубриката ни в "Зелен Дневник" – "Предай нататък": своебразен пътеводител на важните неща, умения и знания, които си струва да съхраним.

  • "Дневник" публикува отново историята на един възрастен майстор медникар от Смолян, разказана в сборника за хора, места и занаяти "Тезгях" (по проект на "Горичка" ). С нея допълваме рубриката ни в "Зелен Дневник" – "Предай нататък" като своебразен пътеводител на важните неща, умения и знания, които си струва да съхраним.

  • Вече има доста хора, които сменят еспресото с филтър кафе.

  • За всички тези неща ми разказва Лука от Панагюрище, местен животновъд е, срещаме се този път, за да ми разказва как се гледа кон, по-точно как той се грижи за кобилата си Мая.

  • Една технология на строеж с естествени материали – глина, слама и дърво - е на път да изчезне. Малка група ентусиасти се опитват да претворят, изучат и запазят тази стара технология в новото строителство.

  • През последните две години две приятелки, отскоро и бизнес партньори - Станислава Кунева и Стефка Паунова, изоставят изцяло предишната си работа и начин на живот и се хвърлят в приключението да правят домашен хляб с квас. Отделят му много труд, енергия и време и разказват пред "Дневник" защо си струва всичко това. Очаквайте в близките дни фотогалерия, в която Станислава и Стефка показват и обясняват тънкостите в занаята да правиш хляб с квас, както и материал за кваса. Тази история е част от поредицата ни "Предай нататък".