Иван Милтиядов: Бавният живот минава през храната

Иван Милтиядов: Бавният живот минава през храната

Иван Милтиядов: Бавният живот минава през храната
Какво представлява шведската традиция фика и как бавният живот минава през храната, разказва готвачът Иван Милтиядов
Иван Милтиядов е готвач. Всичко в живота му е било свързано с храната – и като осъзнаване, и като усещане. Тя е неговият начин да изразява себе си. На 26 е и е от поколението на т.нар. милениали, които наистина имат нужда точно от това – да изразяват себе си и да не остават незабелязани. И точно като такъв класическата работа в кухня не го задоволява, защото не успява да му даде това, което той търси. Следва и неговият малък бунт срещу бранша, рутината и превеса на производството над креативността. "Защото искам нещо по-добро." И то го намира.
Доскоро Иван е една трета от Blue Birds – "креативна компания, вдъхновена от пътешествията, здравето, хората и природата", както сами се определят на сайта си. Другите две трети от проекта са Михаела Белорешка и Иван Желязков. Заедно те създават едни от най-мислените сандвичи напоследък, определяни като улична храна за градския човек, който "е запознат с принципите на здравословното хранене, без да залита в крайности". Всяка част, от която са сглобени сандвичите, идва от съмишленици и приятели, всички запалени по идеята за чиста и вкусна храна: хлябът е от "Братя Хлебари", зеленчуците са от фермата Pura Vida, а млечните продукти – от Harmonica.
Проектът е "един много красив импулс", който привлича Иван, и той го прави част от себе си. Определя го като бягство от еднообразието в професионален план, от което срещата му с Михаела и Иван го дръпва със силата на ентусиазма от нещо ново и стойностно. "Михаела и Иван, които са партньори и в живота, са едни прекрасни хора, от които и в бъдеще може да очакваме само приятни и любопитни неща."
Иван Милтиядов: Бавният живот минава през храната
"Сандвичът е бърза храна. Ние го направихме по-бавна, но в същото време и достатъчно достъпна, за да е по-близо до градския човек. А е бавна като идея и концепция заради продуктите – винаги фермерски", разказва Иван. Целият продукт беше много красив, но доста сложен за сглобяване и процесът отнемаше много време."
Това се оказва и най-големият проблем за Иван. "Всичко, което правех, трябваше да влезе в някакъв модел на производство" – нещо, което той смята, че не работи за съвременния човек. "Просто имаме нужда от нови модели, които да отговарят на случващото се около нас и на нашето усещане за света и мястото ни в него. Човек се губи в ежедневието и прегаря – в ежедневието, в битовизма, в гасенето на пожари. И това в моя бранш е нещо, което се случва постоянно, всеки ден."
Според Иван, когато искаме да работим по-креативно и по-иновативно, няма как да функционираме в подобно ежедневие. Или поне той не се вписва в такава схема. "Предлагахме сандвичите на определени места и магазини в София, тоест на посредници, от което комуникацията с хората се чупеше. Приготвяхме ги и за различни събития – нещо, което винаги ме е зареждало невероятно много. Там беше най-хубаво, при директната комуникация с човека да чуя какво мисли, как усеща продукта."
Сега Иван е соло. Изтощен от напрежението да измисля храната и да я приготвя, без да получава най-голямата награда за готвача – щастливата усмивка на доволния консуматор. А и има нужда да разбие модела, към който е тръгнал сега и сам да налага своите принципи.
Какво следва? Първото нещо е Fika + cozy afternoon market – събитие в софийското пространство cosmos coworking camp, вдъхновено от една много приятна шведска традиция със семплото име фика. "Така се опитваме да забавим шеметния ритъм на живот, защото точно това е и фика."
Да се намери точен еквивалент на фика, е невъзможно, нищо че шведите са успели да съберат всички компоненти на обичая си да пият кафе и да ядат канелени рула в приятна атмосфера, в компания или насаме, вкъщи или в някое кафене, дори и на открито. Всичко това е фика.
Докато правим снимките, влизаме в стая, където да ползваме естествената дневна светлина. Там работи чужденец. След като му обясняваме какво снимаме, той каза, че никога не е чувал за фика и с интерес би дошъл на събитието. Явно фика е непозната не само на българите – човек трябва да се "сблъска" на място с нея.
През септември Иван пътува до Стокхолм, където е и неговият "сблъсък" с шведската традиция. "Фика може да се случва навсякъде. Аз просто бях в Стокхолм и на мен тя ми се случи там. Да пиеш кафе навън, евентуално, но и доста често, с нещо сладко, е може би един от най-красивите моменти от ежедневието на шведите. Тогава просто се изключваш и не мислиш за проблемите на ежедневието. Откъсваш се от всичко и някак забавяш. Несъзнателно вероятно всеки го прави, независимо къде се намира по света. Но ето, шведите имат и точната дума. Защото този ритуал има значение за тях."
Иван Милтиядов: Бавният живот минава през храната
За Fika + cozy afternoon market Иван ще приготви канелено руло и шоколадови топки – с овесени ядки и със счукани сурови какаови зърна. "Рулцата могат да бъдат и с кардамон. Всички са приготвени с фермерски продукти, затова и вкусът им е различен от това, което може да се опита масово. Някои биха казали, че миришат на крава, но това всъщност е ароматът на масло."
Канелените рула са с балансирана сладост и се връзват чудесно с кафето, особено ако пиете вашето без захар. Шоколадовите топки са също много интересни – овесените ядки в тях не са били предварително накисвани и при първата хапка тяхната твърдост е наистина неочаквана. Веднага се усещат какаото, сладостта, солта и вкусът на кокос. Но най-интересното е, че когато човек продължи да яде, изненадата от суровите овесени ядки се превръща в нещо, което като че ли после търси и очаква във всяка следваща хапка.
За събитието Иван е приготвил и отворени сандвичи. Те ще бъдат солени и също са доста характерни за фика. Ще има неща и за веганите.
"Ще се опитаме да пресъздадем уютна и красива атмосфера – нещо толкова типично за скандинавските народи. Подбрали сме български брандове, които да допринесат към тази идея със своята работа и продукти." Тук ще са ODDS, онлайн магазинът HYGGE, аксесоарите и ароматните свещи на I/tems, козметиката на магазин "Шипка", кожените чанти и портфейли Bogdanin Brothers, българските кецове Dlirium Brand и тениските за сън MRUN GURU.
Накрая питаме Иван за неговия механизъм, с който забавя темпото. "Имам много ритуали. Но най-сигурният признак, че ежедневието и проблемите му са ме погълнали, е когато осъзная, че не съм чел книга. Живея и в по-отдалечен от центъра квартал, който е изключително спокоен и ритъмът на града като че ли го няма. Сутринта е любимият ми момент от деня – ставам около 7:30 ч. За мен е важно, преди да тръгна за работа или за каквото следва след събуждането ми, да имам макар и кратък момент, в който просто да гледам в тавана и да се раздвижа в леглото. А закуската е любимото ми хранене. Бавният живот за мен е и въпрос на дисциплина. Той е нещо, за което постоянно трябва да се грижиш. А за да го постигнеш, имаш някакъв път към него. И за всеки той е различен."
Fika + cozy afternoon market е на 15 октомври от 11 до 19 ч. в cosmos coworking camp (София, ул. "Ангел Кънчев" 3), вход свободен.