Бирата предпазва сърцето също толкова добре, колкото и виното

Бирата предпазва сърцето също толкова добре, колкото и виното

Бирата предпазва сърцето също толкова добре, колкото и виното
Бирата предпазва сърцето също толкова добре, както и виното. Това показаха резултатите от европейско изследване, чиято цел бе да съпостави ефектите от умерената консумация на двата вида алкохол.
След проведените за целта на изследването 13 проучвания с 224 219 човека, учените констатират, че рискът от сърдечно съдови проблеми намалява при консумация на бира със съдържание 55 грама абсолютен алкохол. Най-нисък е рискът при ежедневна употреба на около 1 литър бира, където съответно алкохолът е 43 грама.  
 
Половин литър бира (500 милилитра) съдържат около 20 грама абсолютен алкохол, а 500 милилитра вино – 45 грама. 
Известните вече данни по отношение на виното сочат, че при дневна консумация на вино със съдържание на абсолютен алкохол 72 грама, рискът от сърдечносъдово заболяване също намалява.
Тези нови проучвания потвърждават резултатите от предишни над 34 мета-анализи и изследвания, проведени в цял свят, въз основа на които се констатира, че консумацията на умерени количества алкохол води до намаляване риска от сърдечносъдови заболявания.
Изследователите смятат, че вероятно този ефект е по-силен при нискоалкохолните напитки вино и бира, поради съдържанието на антиоксиданти и някои витамини.
Високото съдържание на витамините В6, В9 и В12 в бирата може да служи като допълнителна бариера срещу сърдечносъдовите заболявания.
Голямото предимство на кехлибарената напитка е, че ценните й съставки се намират в подходяща, лесноусвоима за човешкия организъм хранително-физиологична форма.
Някои учени дори са убедени, че редуцирането на риска от сърдечносъдови проблеми при умерена консумация на пиво и вино е сравнимо с превантивни мерки като приемане на аспирин, контролиране на теглото или извършване на физически упражнения.