Бирата предпазва сърцето също толкова добре, колкото и виното

Бирата предпазва сърцето също толкова добре, както и виното. Това показаха резултатите от европейско изследване, чиято цел бе да съпостави ефектите от умерената консумация на двата вида алкохол.
След проведените за целта на изследването 13 проучвания с 224 219 човека, учените констатират, че рискът от сърдечно съдови проблеми намалява при консумация на бира със съдържание 55 грама абсолютен алкохол. Най-нисък е рискът при ежедневна употреба на около 1 литър бира, където съответно алкохолът е 43 грама.
Половин литър бира (500 милилитра) съдържат около 20 грама абсолютен алкохол, а 500 милилитра вино – 45 грама. |
Тези нови проучвания потвърждават резултатите от предишни над 34 мета-анализи и изследвания, проведени в цял свят, въз основа на които се констатира, че консумацията на умерени количества алкохол води до намаляване риска от сърдечносъдови заболявания.
Изследователите смятат, че вероятно този ефект е по-силен при нискоалкохолните напитки вино и бира, поради съдържанието на антиоксиданти и някои витамини.
Високото съдържание на витамините В6, В9 и В12 в бирата може да служи като допълнителна бариера срещу сърдечносъдовите заболявания.
Голямото предимство на кехлибарената напитка е, че ценните й съставки се намират в подходяща, лесноусвоима за човешкия организъм хранително-физиологична форма.
Някои учени дори са убедени, че редуцирането на риска от сърдечносъдови проблеми при умерена консумация на пиво и вино е сравнимо с превантивни мерки като приемане на аспирин, контролиране на теглото или извършване на физически упражнения.