Най-здравословното меню в света, замислено като самолетна храна

Оставете броколите и дори не поглеждайте към тези ябълки, защото учени разработиха най-здравословното меню на света, съобщи Huffington Post. Менюто, направено от британската компания за маркетингови изследвания "Leatherhead Food Research", съчетава 222-те доказани полезни за организма хранителни вещества. Учени от Европейската агенция за безопасност на храните в продължение на 5 години съставяха опростения списък на тези вещества, след като получиха 44 000 предложения от страните членки.
Изпълнителният директор на "Leatherhead" д-р Пол Бериман, докато се прибирал със самолет от конференция на хранителна тема, решил да постави задачата на подчинените си да съставят здравословно меню, което да бъде сервирано по време на полет. "След като прекарах три дни в разговори за здравословни храни, на една кръгла маса завих, че "Leatherhead" ще съчетае всички 222 хранителни вещества в едно меню без проблем!", заяви той в прессъобщение на компанията. "Не беше толкова просто, но го постигнахме за една седмица".

Менюто започва с терин (подобно на пастет желирано предястие с едносмляни продукти) от прясна и пушена сьомга – за подобряване на функциите на мозъка и сърцето. Теринът се поднася с гарнитура от зелена салата с микс от билки и поръсена с Екстра Върджин зехтин – за нормализиране на холестерола.
Основното ястие е запечено пилешко със зеленчуци и леща, което подпомага абсорбирането на желязо и дава витамини и минерали.

Хлебчето трябва да е пълнозърнесто, с високо съдържание на фибри. 17 от 222-те хранителни вещества и тяхното благоприятно влияние върху работата на организма са свързани с фибрите. Освен това хлебчето набавя фолиева киселина и арабиноксилан, който е известен антиоксидант.
За десерт учените са избрали пудинг от кисело мляко, с грижа за холестерола, здравето на червата и контрола на кръвната захар.
Към менюто е включена енергийна напитка от червена боровинка, малина и бъз, която дава енергия, витамини и електролити. Неизменно трябва да се изпие и чаша с минерална вода.
Не за пръв път учени настояват, че са съчетали най-здравословните съставки в едно. Предишният претендент беше къри, което включваше суперхрани като боровинки, мерджан и пилешко. Според автора му Гурпарет Бейнс, ястието помага на организма да се бори с канцерогенните клетки, а джинджифила, лютите чушки, куркумата и чесъна засилват антибактериалните и антивирусните свойства на организма.
