Приемът на много въглехидрати може да е една от причините за рак на гърдата

При по-възрастните жени, които ядат много нишестени и сладки храни, се наблюдава увеличаване на случаите на рядка, но по-опасна форма на рак на гърдата. Това е заключението от изследване, проведено сред жени от Европейския съюз, цитирано от "Ройтерс".
В тестовете са участвали около 335 000 европейски жени, а резултатите са публикувани в Американския вестник за клинично хранене. Според изследването сладкото, пържените картофи и белият хляб не спомагат за появата на рак на гърдата, но могат да отключат други фактори, които да предизвикат малко позната досега форма на болестта.
Тестовете са установили, че има връзка между високия гликемичния товар (индикатор за влиянието на храните върху нивото на кръвна захар в организма) и видът рак на гърдата, при който липсват рецептори за женския хормон естроген – това е така нареченият ER-отрицателен рак на гърдата.
Храните с висок гликемичен товар причиняват рязко повишаване на кръвната захар. Сред тях са именно бялото брашно, захарта и картофите.
Изследването, проведено от Изабел Ромию от Международната агенция за изследване на ракови заболявания в Лион, Франция, обхваща около 335 000 жени, които са участвали в проучването на влиянието на храненето върху рака на гърдата.
11 576 от тях са развили рак през последните 12 години. Според въпросника за хранене, който жените са попълнили в началото на изследването, няма връзка между рака на гърдата и гликемичния товар на приеманите храни.
Но резултатите се оказват различни, когато проучването се съсредоточава върху група жени в менопауза с диагноза ER-отрицателен рак на гърдата. Сред тези, които са консумирали повече високо гликемични храни, 158 са имали рак на гърдата, срещу едва 11 случая при тези, които са имали нисковъглехидратен режим на хранене. Това означава, че приемът на въглехидрати е увеличил риска от рак на гърдата с 36 %.
ER-отрицателните тумори са една четвърт от случаите на рак на гърдата. Обикновено те са по-трудни за диагноза и лечение от ER-позитивните тумори, тъй като растат по-бързо и не се влияят от хормонална терапия.
Кристина Кларк, изследовател в Калифорнийския институт за превенция на рака във Фермонт и асистент в университета Станфорд, казва, че тези резултати са интересни, тъй като досега ER-отрицателният рак е слабо познат и не е като повечето тумори, които се развиват от естрогена в организма. "Изследването е важно за бъдещите проучвания в областта", казва Кларк.
Едно от обясненията на зависимостта между въглехидратите и туморите е, че храните с висок гликемичен товар предизвикват отделяне на повече инсулин в организма - хормонът, който регулира кръвната захар. От своя страна, високото ниво на инсулин е доказано свързано с някои форми на рак, тъй като подпомага растежа на туморите.
Кларк припомня, че е невъзможно да се посочи един единствен фактор за рака на гърдата, но изследването трябва да мотивира жените да ограничат преработените въглехидрати в менюто си. Тя препоръчва да ги заместят с по-здравословни храни като постни протеини, зеленчуци, "добри" мазнини и зърнени храни с високо съдържание на фибри.
"Повярвайте, и без това не искате да ядете тези храни с висок гликемичен товар", добавя Кристина Кларк.