Кокосовото масло атакува бактериите, причиняващи кариеси в зъбите

Кокосовото масло атакува бактериите, причиняващи кариеси в зъбите

Кокосовото масло атакува бактериите, причиняващи кариеси в зъбите
Associated Press
Кокосовото масло атакува бактерията, която причинява кариеси в зъбите, и може да се използва в пастите за зъби според ново изследване, цитирано от Би Би Си.
Учените установили, че кокосовото масло след обработка с ензими спира растежа на стрептокока бактерия – един от основните причинители на кариес. От заболяването страдат между 60% и 90% от децата в развитите страни.
На конференция на Организацията по обща микробиология ирландски учен представи резултатите на изследването си, според които кокосовото масло атакува дрождите, които предизвикват гъбичната инфекция.
Екипът учени от Технологичния институт "Атлон" в Ирландия тества действието на кокосовото масло, растителното олио и зехтина в естествено състояние и след като са третирани с ензими в процес, подобен на храносмилането.
След това маслата са тествани срещу стрептокока бактерия, която често се среща в устната кухина. Само кокосовото масло е показало способност да възпира растежа на повечето щамове на бактерията. Освен това маслото атакува стрептокока мутантите, бактерия, която произвежда киселина и е основата причина за появата на кариес.
Разбиването на мазнината на кокосовото масло от ензимите го превръща в киселини, които са активни и влияят на бактерията. Предишни изследвания показват, че модифицираното с ензими мляко може да спре натрупването на стрептокока мутанти върху зъбния емайл.
Новото изследване се е фокусирало върху действието на кокосовото масло на стрептокока бактерията на молекулярно ниво, както и кои други щамове на бактерията може да възпрепятства.
Според д-р Деймън Брейди, който е провел изследването заедно със студентката си Патриша Хюс, кокосовото масло може да се окаже примамлива алтернатива на химическите добавки. "Работи в сравнително малка концентрация. Освен това е важно с увеличаването на устойчивостта срещу антибиотици да се фокусираме върху нови методи за борба с микробните инфекции", смята той.
Екипът провежда изследвания и върху антибактериалната функция на човешките черва. "Данните ни показват, че продуктите на човешкото храносмилане имат антимикотично действие. Това може да ни даде информация за това как бактериите колонизират клетките на лигавицата на храносмилателния тракт и като цяло за здравето на червата", смята д-р Брейди.