Изследване доказа, че средиземноморската диета помага на сърцето

Изследване доказа, че средиземноморската диета помага на сърцето

Изследване доказа, че средиземноморската диета помага на сърцето
Associated Press
Средиземноморската диета, богата на зехтин, ядки, риба и пресни плодове и зеленчуци, може да предотвратява сърдечни заболявания и инсулт, твърди голямо испанско изследване, цитирано от Ройтерс.
И други изследвания твърдят, че хората, които ядат предимно средиземноморски храни, имат по-здрави сърца, но тези изследвания не са могли да изолират диетата от по-здравословния начин на живот като цяло.
В този клиничен тест обаче учените са разпределили участниците, които страдат от повишен риск за сърдечни болести, в две групи – едната е била на средиземноморска диета, а другата - на стандартна нискокалорична диета в продължение на пет години. Това е позволило на учените да изолират ефектите на храната върху сърцето.
"Добрата новина е, че знаем как да предотвратим една от основните причини за ненавременна смърт, причинена от сърдечносъдови заболявания – като ядем добра храна", коментира д-р Мигел Анхел Мартинес-Гонсалес от екипа, направил изследването в университета "Навара" в Памплона.
Той и колегите му са избрали 7500 възрастни хора от цяла Испания, които страдат от диабет или имат други предпоставки за сърдечни заболявания. Участниците са били разпределени в три групи. Две от групите са инструктирани да се хранят с предимно средиземноморска храна, като едната група е получила зехтин, а другата - ядки. Освен основните съставки учените са давали и персонализирани съвети и са организирали групови срещи.
Третата група е била "контролна" и е инструктирана да се храни с нискомаслени млечни продукти, зърнени храни, плодове и зеленчуци.
През следващите пет години 288 от участниците са получили сърдечен удар или са починали от сърдечносъдово заболяване.
Изследване доказа, че средиземноморската диета помага на сърцето
Associated Press
Хората от двете групи на средиземноморска диета са били с между 28 и 30 процента по-малко податливи към развиване на сърдечносъдови заболявания, отколкото хората в контролната група.
Резултатите са публикувани в медицинското списание New England Journal of Medicine.
Новото изследване е и първото, което показва ползите от диетата за хора, които не страдат от сърдечни болести.
Според учените ефектът от диетата се дължи на комбинацията от съставките, а не на една от тях.
"Качеството на мазнините в средиземноморската диета е много добро. Те са добър източник на калории и заменят другите, по-лоши източници на калории. Освен това тя е много разнообразна откъм растителни храни и включва бобови култури и плодове за десерт", обяснява Мартинес-Гонсалес.
Това, което не се препоръчва да се яде, са белите хлябове, сладките, газираните напитки, червените меса и преработените меса и колбаси.
Мартинес-Гонсалес съветва хората, които искат да подобрят диетата си, да започнат с малки промени, като да се намали месото до един или два дни на седмица, да се готви със зехтин и да се пие червено вино, вместо твърд алкохол с храната.
Важно е да се заменят закуските, пълни с въглехидрати или наситени мазнини, с шепа ядки.